BIJNA 25.000 BEZOEKERS OP STREEKFESTIVAL ONDANKS HITTE

Groene Woud: trekpleister van formaat

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Door de verzengende hitte verkozen veel bezoekers een schaduwrijk plekje op een omgezaagde boom aan de rand van het festivalterrein boven de horecaterrassen.

Een kleine 25.000 mensen hebben zondag het tweede Streekfestival Het Groene Woud op landgoed Velder bezocht. Gelet op de tropische temperatuur, valt dat de organisatie geenszins tegen, meldt projectleider Geert van der Veer uit Boxtel. ,,Het streekfestival krijgt zeker een vervolg, de vraag is alleen nog waar, hoe en wanneer."

Het is nogmaals aangetoond. Landgoed Velder is een uitgelezen festivallocatie. Zeker om nationaal landschap Het Groene Woud te promoten. Velders Bos is immers een van de natuurparels in de stedendriehoek tussen 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Tilburg die Het Groene Woud vormen.

,,Dit festival toont de lokale Brabantse kleur en die komt in deze mooie omgeving volledig tot zijn recht. De organisatie is erin geslaagd een gemÍleerd programma samen te stellen. Niet echt verrassend, maar wel heel uiteenlopend. We genieten met volle teugen. Vooral het kunstplein was erg bijzonder", vertelt Riet Kleingeld.

Samen met haar man Jac rust Riet even uit op een omgezaagde boomstam aan de rand van het festivalterrein. In de schaduw natuurlijk, want de zon brandt onbarmhartig en het kwik is aan het begin van de middag al tot tropische waarde gestegen. ,,We zijn op de fiets uit Son gekomen. Het is fantastisch fietsweer", meldt Jac.

Het echtpaar keert niet met lege handen terug naar hun woonplaats. Riet laat het tasje zien. Ze heeft vruchtensappen en lekkere hapjes ingeslagen: ,,Allemaal door Brabantse ondernemers met Brabantse ingrediŽnten gemaakt. Dat můet gewoon lekker zijn."

Vorig jaar bezocht het echtpaar Kleingeld ook de eerste editie van het streekfestival. ,,Het is nu groter opgezet. Er is ook veel meer te zien en te doen. Desondanks is er volop ruimte. Je loopt elkaar niet in de weg. Bovendien is er volop plek om fietsen te stallen en auto's te parkeren. Echt een ideale locatie", vindt Riet.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leveranciers benutten festival Het Groene Woud om hun streekproducten onder de aandacht te brengen.

INNOVATIEF
Of de organisatie van het streekfestival volgend jaar opnieuw neerstrijkt op Velder is echter nog onduidelijk. Projectleider Geert van der Veer van de stichting die het festival op poten zette: ,,Het is een geslaagd evenement. We hebben een kleine 25.000 bezoekers verwelkomd. Zelf dacht ik dat het wat minder was, maar door berekeningen aan de hand van de horecaomzet en de bezetting van de fietsenstalling en het parkeerterrein komen we tot deze schatting."

Vooraf hoopte de organisatie op dertig- tot veertigduizend bezoekers. ,,Gelet op de hitte zijn we echter dik tevreden over de belangstelling. Ook financieel springen we er wel uit", verwacht Van der Veer. Met het streekfestival was ruim 100.000 euro gemoeid. Dat de eigenaar van landgoed Velder een in de ogen van Van der Veer geringe huurprijs vraagt maakt de familie Van Boeckel tot een van de belangrijkste sponsors.

Dat het streekfestival een reprise krijgt staat vast. ,,De vraag is alleen nog waar, hoe en wanneer", stelt Van der Veer. ,,Kunnen we jaarlijks innovatief blijven? Moeten we het festival op ťťn dag misschien over meerdere locaties in de regio spreiden? Dat zijn vragen die we nog moeten beantwoorden."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een student van horecavakschool De Rooi Pannen maakt enkele borden klaar voor restaurant De Negenmannen.

NAAMSBEKENDHEID
Problemen hebben zich zondag niet voorgedaan op Velder. ,,We waren voorbereid op het hete weer", aldus de projectleider. Desondanks heeft horeca-uitbater Jos Hermans van het Boxtelse restaurant De Negenmannen te maken met een stroomstoring waardoor zijn vaatwasser het niet doet. Zijn collega van restaurant De Waag biedt uitkomst.

,,Zet het vuile goed maar bij mij in de machine. Er is plaats genoeg", zegt Jurgen Bosmans terwijl hij over de nagenoeg lege terrassen kijkt. De bezoekers van het streekfestival kiezen liever voor een verkoelend ijsje of drankje dan voor de streekgerechten die beide Boxtelse chef-koks serveren.

Bosmans is door Hermans enthousiast gemaakt voor het streekfestival. ,,Het is voor het eerst dat ik op locatie een terras en keuken inricht. Een hele onderneming. Het opbouwen van tenten en de inrichting ervan vergt heel andere capaciteiten van ons team dan we doorgaans gewend zijn", vertelt de uitbater van De Waag. ,,Het is moeilijk in te schatten of we het druk zullen krijgen. De hitte kan ons wel eens parten spelen", beseft de horecaondernemer.

Op twee locaties koken en serveren is ondoenlijk voor Bosmans. Vandaar dat hij zijn restaurant aan de Boxtelse Markt deze dag gesloten houdt. ,,Maar dat vindt ik niet erg. Vanwege het beachvolleybaltoernooi wat daar gehouden wordt, komen op zo'n dag als vandaag aanzienlijk minder klanten dan doorgaans. Bovendien hoop ik hier naamsbekendheid op te bouwen onder een nieuw publiek. Het is toch schitterend dat mensen kunnen zien waar de rookworstjes vandaan komen die ik serveer. De leverancier ervan staat een eindje verderop."

Hermans knikt instemmend. ,,We willen laten zien hoe we als ondernemers met elkaars producten aan de slag gaan. De gerechten die we vandaag serveren vinden allemaal hun oorsprong in Het Groene Woud, met ingrediŽnten uit dit deel van Brabant."

KUNST
Op het streekfestival zijn diverse themapleinen ingericht. Oude landbouwmachines en trekpaarden met een mallejan worden afgewisseld met kramen vol biologisch geteelde groenten en vruchten. Recreatieondernemers in Het Groene Woud presenteren zich en ook de vee- en vleessector is ruim vertegenwoordigd.

Opmerkelijk is het cultuurplein waar diverse regionale kunstenaars hun werk tonen. Onder hen Kees en Ellen van de Loo uit Liempde met de beelden die zij maken van marmer en speksteen.

Ad van Amelsfort van het Boxtelse atelier Adam heeft zich de laatste jaren als gepensioneerd leraar metaalbewerking toegelegd op sieraden van roestvrij staal. ,,Mensen zijn erg geÔnteresseerd en ik heb zelfs al een werkstuk verkocht. Maar het zijn toch vooral kijkers die langskomen. Hopelijk zie ik ze nog eens in mijn atelier."

Zo denkt ook Gerda Fraanje. Haar beelden van keramiek oogsten bewondering. ,,Maar verkopen doe je op zo'n festival niet snel. Daar is het me ook niet om te doen. Het is wel een fantastische manier om jezelf te profileren."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Op het cultuurplein konden kinderen zich creatief uitleven met verf.

POňZIEWEDSTRIJD
Vanaf landgoed Velder doet Omroep Brabant diverse malen radioverslag. Het dialectenprogramma 't Brabants Uurke wordt live uitgezonden. Onderdeel van dit programma vormt de bekendmaking van de poŽziewedstrijd waaraan ruim honderd kinderen uit groep zeven van het basisonderwijs deelnamen. Presentator Eric Kolen spreekt in een reactie de wens uit om in de toekomst meer activiteiten met de basisschooljeugd te ondernemen. ,,Zij zijn immers de beste ambassadeurs voor Het Groene Woud."

Provinciebestuurder Paul RŁpp onderstreept het belang van de gedichtenwedstrijd. ,,De regering heeft Het Groene Woud de status van nationaal landschap gegeven. Een activiteit als deze poŽziewedstrijd is een prima middel om ook kinderen bewust te maken van het bijzondere karakter van de streek waarin ze wonen."

Yessa Meijs uit Oirschot wordt door juryvoorzitter en zanger Gerard van Maasakkers, die samen met zijn Boxtelse gitarist Harrie Hendriks optreedt tijdens de radio-uitzending, uitgeroepen tot winnares van de gedichtenwedstrijd. Zij wint een spannende overnachting voor twee personen op een verblijfaccommodatie in de regio en bezoeken aan enkele bezienswaardigheden.

Marin de Rooij uit Liempde eindigt op de tweede plaats en mag een dagje op pad met een schaapsherder. Veerle Jansen uit Oirschot wint de derde prijs en gaat door de natuur struinen met een boswachter.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Deelnemers aan de jaarlijkse Dommeldalrit van de Liempdse menvereniging De Koetsiers deden in authentieke rijtuigen ťn kleding het streekfestival aan.
6 juli 2006

Print deze pagina

Terug