SLECHTS ZESTIEN ELITERENNERS AAN DE MEET

Bob Pennings smaakmaker in Ronde van Boxtel

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van het peloton elitecoureurs dat door de Boxtelse straten racet.

Slechts zestien elitecoureurs meldden zich zondag voor de start van de derde editie van de Boxtelse wielerronde. De plaatselijke favoriet Bob Pennings was de onbetwiste smaakmaker en eindigde uiteindelijk als tweede op het erepodium. Marc van Grinsven uit Deurne ging na 56 ronden als eerste over de meet in de Stationsstraat.

Het comité dat jaarlijks de plaatselijke wielerronde organiseert valt niets te verwijten. Men kreeg te maken met een onverwachte concurrent op de wielerkalender op deze eerste julizondag. Ook in Kaatsheuvel gaf de KNWU plotsklaps toestemming om een jubileumronde te organiseren. Daar stonden negentig deelnemers bij de elite en beloften aan het vertrek die allemaal nog een premie toe kregen van vijfentwintig euro omdat het daar de 25ste uitgave betrof. ,,Daar kunnen wij niet tegenop”, oordeelde Guus Bastings van het Wielercomité Boxtel.

Op de kalendervergadering van de wielerunie was eerder dit jaar afgesproken dat Boxtel geen concurrentie op 2 juli zou ervaren. Hoe anders pakte dat uit... Boxtel moest het in dezelfde categorie, elite en beloften, doen met zestien renners. Onder hen wél de plaatselijk favoriet Bob Pennings. Die coureur etaleerde een geweldige vorm. Hij werd keurig tweede. In de tropische hitte toonde hij zich veruit de meest strijdlustige renner van het kleine peloton.

Bij de junioren gingen de bloemen naar Leo Gödde uit Hendrik Ido Ambacht. Het wielerfestijn werd geopend door de amateurs en de masters. Daar was Christian Wagemakers uit Sprang-Capelle de snelste.

BANDENPECH
De 26-jarige Pennings, onlangs vijfde in het districtkampioenschap, deed zijn uiterste best. Hij gaf de plaatselijke omloop voortreffelijk glans. Dat hij in de eindsprint in een groep van vijf koplopers een paar centimeter te kort kwam om te winnen, nam niemand hem kwalijk. Hij had een voortreffelijk stempel op de ronde gedrukt.

Om vier uur schoot wethouder Anton van Aert het hoofdgerecht van het wielermenu weg. In de eerste rondjes vormde zich reeds de kopgroep van vijf renners. Pennings reed alert en miste de slag niet. De samenwerking was voorbeeldig. Een hoog tempo in de warmte zorgde dat niemand meer kon aanpikken. Robin Daling uit Veghel reed gedurende de gehele koers op een zesde plaats. De rest van de meute vormde een tweede groepje en verdeelde aan de eindstreep de overige prijzen.

Boxtelaar Pennings was in gezelschap van Stefan Slager uit Rhenoy, Jos Castelijns uit Eersel, Pim de Beer uit Bakel en de latere winnaar Marc van Grinsven uit Deurne. Het kwintet duldde zo’n zeventig kilometer niemand in de buurt. Knap was het dat Pennings moeiteloos in het straffe tempo in de warmte meekon. Precies vijf ronden voor het einde kreeg hij te maken met bandenpech. Mazzelend kon hij nog gebruik maken van een ronde zogeheten vergoeding om het malheur te verhelpen en weer aan te pikken bij het kwartet om de finale te gaan rijden.

,,Dat had geen fractie later moeten gebeuren, want dan was al het werk voor niets geweest”, besefte de Boxtelaar later. Dat hij het karwei nét niet kon afmaken was tot daaraan toe. De bloemen en een prachtige podiumplaats waren zijn welverdiende deel. Van Grinsven mocht op de hoogste trede plaatsnemen. Slager was de derde aankomende in rij en mocht de winnaar én de plaatselijke favoriet op het podium flankeren.

Vierde werd Catelijns die ook de leidersprijs in ontvangst als renner die het vaakst de meet ter hoogte van bistro Le Marécage in de Stationsstraat passeerde. De laatste man in de kopgroep was De Beer.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De nummers een, twee en drie op het erepodium. Van links naar rechts de Boxtelse renner Bob Pennings, rondemiss Nikita, winnaar Marc van Grinsven en Stefan Slager.

LOEREN
,,Ik kon écht niet wegkomen”, verontschuldigde Pennings zich. ,,Ze loerden met vijven op me. Ik hoopte nog kracht over te hebben, maar kwam in de sprint net te kort.” En zo was het. ,,Maar ik ben zeker tevreden. De bloemen zijn voor mijn oma.”

Pennings koerst nu ruim een jaar. ,,Het gaat me redelijk af. Tactisch moet ik nog veel leren. Dat merk ik nu ook, maar het is een mooi wereldje. Ik heb altijd de drive om te presteren. Dat kan ik bij het fietsen prima laten zien.”

En Pennings líet het zien; het bleef tot het laatst spannend. Een ronde met een plaatselijke favoriet die de mensen zo weet te boeien is het waard om op een julizondag verreden te worden. De koers, die bij het kantoor van hoofdsponsor Rabobank muzikaal werd opgevrolijkt door De Aggemarvanhuisaf Band, verdient ook meer dan het handjevol publiek dat bij de meet en café De Adelaar de verrichtingen van de coureurs gade sloeg.

UITSLAGEN WIELERRONDE
Amateurs: 1. C. Wagemakers; 2. A. v. Londen; 3. R. Rotscheid. Junioren: L. Gödde; 2. D. Vrolijk; 3. T. Aalders. Elite/beloften: 1. M. v. Grinsven; 2. B. Pennings; 3. S. Slager; 4. J. Castelijns; 5. P. de Beer.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de dikke bandenrace voor de jeugd. Hier koersen enkele deelnemers door de uitgestorven Wilhelminastraat.
6 juli 2006

Print deze pagina

Terug