UITBRAAK ZWEMMERSJEUK BLIJFT VOORALSNOG UIT

Parasiet keert terug in Langspier

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Dat op kleine schaal parasieten werden aangetroffen in recreatieplas De Langspier, weerhield het publiek niet om er verkwikking te zoeken tijdens de voorbij zomerse dagen.

Onderzoek op slakken uit De Langspier heeft vorige week aangetoond dat de parasiet cercariŽn weer is teruggekeerd in de Boxtelse recreatieplas. Ondanks de hitte van de afgelopen dagen Ė een goede voedingsbodem voor de parasiet - is er geen uitbraak geweest. Exploitant Willem Schellekens heeft geen klachten van zwemmersjeuk meer gehad.

Het is de voorbije dagen druk geweest bij De Langspier. Zaterdag passeerden tweeduizend bezoekers de kassa, zondag drieduizend. Maandag en dinsdag varieerden de aantallen tussen de vijftienhonderd en tweeduizend. ,,Ik verwacht dat er mensen weggebleven zijn door de melding dat er parasieten zijn aangetroffen, maar dat is bewust gedaan. We willen open communiceren en mensen in de gelegenheid stellen zelf te kiezen of ze naar onze zwemplas willen komen", meldt Schellekens.

De zwembadexploitant zegt veel complimenten te hebben gekregen voor zijn aanpak en is opgelucht dat een uitbraak van zwemmersjeuk tot op heden is uitgebleven. Toch verkeert Schellekens niet in een juichstemming. ,,We blijven natuurlijk alert wat het is en blijft tenslotte een natuurplas."

Bij warm weer meldden twee weken geleden vier bezoekers van De Langspier dat ze last kregen van jeuk. Als gevolg daarvan zijn duikers op zoek gegaan naar slakken en die zijn onderzocht. Eind vorige week werd duidelijk dat op een klein deel van de slakken inderdaad cercariŽn werden aangetroffen.

FOLDERS
Om bezoekers te waarschuwen zijn vorige week bij de ingang van De Langspier folders met informatie neergelegd. Ook heeft Schellekens GGD, gemeente en provincie op de hoogte gesteld.

Waterschap De Dommel, dat het onderzoek verrichte en de parasieten aantrof, adviseerde het deel van de plas af te zetten. Dat is gebeurd, meldde exploitant Schellekens.

De parasiet cercariŽn komt normaliter alleen in de bloedvaten van zwemvogels voor, maar zich bij extreem warm weer nestelen op waterslakken. Zwemmers die er gevoelig voor zijn kunnen, als zij in de buurt van de waterslakken komen, geÔnfecteerd raken. CercariŽn proberen de huid binnen te dringen en veroorzaken branderige bultjes. Bij herhaaldelijk contact kunnen mensen last krijgen van hoofdpijn en koorts, meldt Aqualab, een gecertificeerd laboratorium voor wateranalyses in Werkendam op haar website. Schellekens benadrukt dat zwemmersjeuk vervelend is, maar niet schadelijk.

BLAUWALG
Tijdens het maandelijks onderzoek van de waterkwaliteit zijn de PH-waarde en de doorzichtigheid van het water als 'uitstekend' beoordeeld. ,,We hebben geen last van blauwalg, zoals enkele visvijvers in Boxtel", stelt Schellekens met nadruk.

Vorige week werd in het Leijsenven en het viswater aan het Essche Heike wel blauwalg aangetroffen door medewerkers van het waterschap. ,,Onze inspecteurs blijven dagelijks controles uitvoeren, maar hebben niet op andere plekken blauwalg in het water gevonden", meldde een woordvoerster van het waterschap gisteren.

Contact met oppervlaktewater waarin blauwalg voorkomt kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnenkrijgen, kan het maag- en darmklachten veroorzaken.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de drukte bij recreatieplas De Langspier.
6 juli 2006

Print deze pagina

Terug