JANSJE ADMIRAAL VIERT EEUWFEEST IN EMMAUS

Honderd worden?
Geen 'sterk water' drinken!

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Blij verrast neemt Jansje Admiraal het boeket in ontvangst waarmee burgemeester Frank van Beers haar feliciteert voor haar honderdste verjaardag.

,,Ik heb lang genoeg voor mezelf gezorgd. Vanaf nu mogen ze me gaan verwennen." In de week dat ze haar honderdste verjaardag viert, verruilt Jansje Admiraal-Groenendijk de aanleunwoning op de tweede verdieping bij woonzorgcentrum Emmaus voor een kamer in het hoofdgebouw. ,,Gelukkig op de begane grond en mét een tuintje."

Zestien jaar geleden verhuisde mevrouw Admiraal van Rotterdam naar Boxtel, waar zich eerder ook haar dochter en schoonzoon hadden gevestigd. ,,Het was een hele overstap, zo van de stad naar een dorp. Alhoewel, ik woonde aan de 'boerenkant' van de Maas", grinnikt de kwieke dame die gisteren, woensdag 5 juli haar honderdste verjaardag vierde in het Boxtelse woonzorgcentrum.

,,Jarenlang deed ik boodschappen voor de mensen die hier bij mij op de gang woonden. Ik wandelde graag op en neer naar winkelcentrum Oosterhof. De laatste tijd gaat dat niet meer. Ik ben niet meer zo mobiel; bovendien laten mijn ogen en oren me in de steek. Dat is ook eigenlijk de reden waarom ik nu naar het woonzorgcentrum verhuis. Je voelt je af en toe erg eenzaam als je niet meer kunt lezen of tv kijken."

Mevrouw Admiraal is zo lang mogelijk zelfstandig gebleven. ,,Tot vorig jaar kookte ik nog mijn eigen maaltijd. Afgelopen vrijdag heb ik voor het eerst in de zaal van Emmaus gegeten. Had ik eerder moeten doen; het was hartstikke lekker. Tja, de kinderen wilden dat ik al eerder naar het woonzorgcentrum was verhuisd, maar nu vind ik dat de tijd pas daar is."

Via de radio volgde mevrouw Admiraal de politiek altijd op de voet. ,,De buurvrouw van hiernaast heeft altijd gezegd dat ik mijn roeping heb gemist en dat ik de politiek in had moeten gaan. Ja, ik heb altijd mijn mondje geroerd", klinkt het lachend. ,,Wat zeg je? Is het kabinet gevallen? Dat had ik nog niet gehoord. Net goed. Of reageer ik nu te fel..."

IJS EN BONBONS
De tropische warmte dringt ook door binnen de muren van de aanleunwoning. ,,Ik kan beter tegen de kou dan tegen de warmte. Maar met een ijsje op z'n tijd en wat lekkere bonbons lukt het wel." Is dát dan het recept om honderd jaar te worden? ,,Nee hoor: geen 'sterk water' drinken, niet roken en veel groente en fruit eten. Dát helpt."

Jansje Admiraal-Groenendijk werd op 5 juli 1906 geboren in Rotterdam. Later woonde ze jaren in Oostvoorne. Na nog enkele jaren in haar geboortestad te hebben vertoefd, volgde ze haar dochter naar Boxtel. In 1974 overleed haar echtgenoot Jan waarmee ze in 1932 in het huwelijk was getreden.

Heel de familie vierde gisteren, woensdag 5 juli de honderdste verjaardag van Jansje Admiraal mee in de grote zaal van Emmaus. Naast haar zoon en dochter ook de vier kinderen en negen achterkleinkinderen. En de aanhang natuurlijk. Samen met de bewoners van Emmaus peuzelde iedereen aan een gebakje op het moment dat burgemeester Frank van Beers de jarige namens het gemeentebestuur van Boxtel verraste met een fraai boeket bloemen.

,,In uw geboortejaar reden er tien auto's in Nederland. Omdat ze zo hard reden – liefst twintig kilometer per uur – werd er met een rode vlag gewaarschuwd als er een aankwam... En als het destijds zo heet was als nu kon men de koelkast niet opentrekken voor een verkwikkend drankje. Wat is er veel veranderd in uw leven", constateerde de burgemeester.

Jansje Admiraal is de op drie na oudste inwoonster van Boxtel. Drie dames gaan haar voor; de oudste is Jaan van Heck (102) die inmiddels van Emmaus is verhuisd naar verpleeghuis Liduina.
6 juli 2006

Print deze pagina

Terug