LEERLINGEN ZWAAIEN LIESBETH VAN DAM EN TOSSI RAAIJMAKERS UIT

'Onderwijsdieren' verlaten Walpoort

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Liesbeth van Dam (links) en Tossi Raaijmakers bewonderen de feestelijke slinger die groep vier/vijf van basisschool De Walpoort aanbood tijdens de afscheidsbijeenkomst.

De leerkrachten Liesbeth van Dam en Tossi Raaijmakers hebben dinsdagmiddag afscheid genomen van de leerlingen van basisschool De Walpoort. In de gymzaal van ZML-school De Speelman schotelden alle groepen de twee scheidende juffen een feestelijk programma met muziek en dans voor. En natuurlijk werden de twee overladen met creatieve cadeaus.

Dat de leerlingen, leerkrachten en ouders van De Walpoort uitweken naar de gymzaal aan de Speelmanstraat had alles te maken met het gegeven dat het tijdelijke gebouw waarin de school momenteel is gehuisvest aan het Ronduutje geen ruimte heeft waar alle groepen samen kunnen verblijven.

,,En beide juffen wilden per se een afscheid met alle leerlingen", vertelde een van hun collega's. Hij omschreef de twee leraressen als 'echte onderwijsdieren'. ,,Ze gingen vaak als laatste naar huis. Pas als alles klaar was voor de volgende lesdag, trokken Liesbeth en Tossi de deur achter zich dicht."

Ondertussen dansten beide juffen, die samen invulling geven aan een duobaan in groep drie, samen met hun leerlingen. De kinderen hadden zich in Chinese kimono's gehuld en zongen en dansten een speciaal ingestudeerd lied. Het was een van de optredens met een multicultureel karakter, dat zo goed bij de school met leerlingen van verschillende nationaliteiten past.

Alle groepen brachten een eigen dansje of lied op de planken. Natuurlijk was de laatste weken flink geknutseld. Niet alleen om de gymzaal feestelijk aan te kleden. Ook om de twee leerkrachten met creatieve cadeaus te overladen. Zo had groep vier/vijf twee enorme slingers waarvoor elke leerlingen een tekening had gemaakt en waarmee zowel Van Dam als Raaijmakers een gelukkige toekomst werden gewenst. ,,Zó'n grote? Dan moet ik gaan verhuizen...", lachte Van Dam.

TOTAALONDERWIJS
Liesbeth van Dam was veertig jaar werkzaam als leerkracht van De Walpoort. In 1966 maakte ze vanuit haar toenmalige woonplaats Culemborg op 22-jarige leeftijd als kleuterleidster kennis met de school in de wijk Selissenwal. Uiteindelijk werd ze in 1975 hoofdkleuterleidster en begin jaren tachtig, bij de vorming van de basisschool, nam ze ruim tien jaar lang de dagelijkse leiding op zich van de hele Walpoort. In 1998 stopte Van Dam, die tegenwoordig in 's-Hertogenbosch woont, als directeur en keerde ze terug voor de klas.

Tossi Raaijmakers uit Boxtel is net als Van Dam 62 jaar en beide juffen treden vervroegd uit en maken gebruik van de FPU-regeling.

Directeur Niek Scholts van De Walpoort spreekt van 'twee kanjers, twee kampioenen'. ,,We zullen Liesbeth en Tossi missen. Niet alleen in onze school maar ook de hele Stichting Sint-Christoffel, het overkoepelende schoolbestuur. Het zijn twee leerkrachten die in staat zijn totaalonderwijs te geven. Dat bleek bijvoorbeeld tijdens het afscheidsproject dat ze hadden opgezet. Het stond helemaal in het teken van indianen. Alle tafels en stoelen werden uit de klas gehaald en een week lang hebben de leerlingen les gehad temidden van tipi's, totempalen en kampvuren."
29 juni 2006

Print deze pagina

Terug