LEDEN HOCKEYCLUB MASSAAL AANWEZIG BIJ FESTIVITEITEN

Springlevend MEP viert
jubileum met pittig duel

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het jubileumduel tussen de heren van MEP 1 en oud-MEP trok veel publieke belangstelling.

Met een uitgebreid feestprogramma vierde hockeyclub MEP zaterdag het 75-jarig bestaan. Er waren diverse festiviteiten, waaronder een loterij en een grote reünie, maar het hoogtepunt vormde de hockeywedstrijd van oud-MEP tegen het huidige heren-1. Het massaal opgekomen publiek vergaapte zich aan het beste dat Boxtel op hockeygebied heeft voortgebracht.

,,Die spelers in het witte shirts zijn spelers van het huidige eerste elftal van MEP”, legt een man langs de kant van het veld uit aan zijn vrouw. ,,Die ’roden’ zijn de oud-spelers.” Hij wijst naar het veld, waar het spel snel op en neer gaat. ,,Ik ken maar één van de oudjes, dat is die nummer elf.” Het eerste wapenfeit van het duel komt op naam van oud-MEP, dat een strafcorner verdient. Die wordt met groot gejuich begroet. Het doelpunt dat daaruit voortkomt, wordt echter terecht afgekeurd door de scheidsrechter.

MEP 1 is daarna wél trefzeker. Na een aanval uit het boekje scoren zij vijf minuten later 1-0. Na een kwartier spelen krijgt oud-MEP wederom een grote kans, maar de voorzet vanaf de zijkant wordt voor het doel langs getikt. ,,Je moet schuíven, Felix”, krijgt de aanvaller van het publiek te horen. Tja, dat krijg je met allemaal kenners langs de kant. Niet veel later scoren de ’roden’ alsnog, via de nummer vier. Lang kunnen de oudjes niet van de gelijkmaker genieten. De vleugelaanvaller van MEP 1 krijgt het op zijn heupen, passeert knap een verdediger van oud-MEP en schiet hoog in de uiterste hoek 2-1 binnen.

,,Hé, jullie zouden toch de nul houden achter?!”, buldert ineens een bekende stem vanaf de zijkant. Het is Harry Delmée, de oud-trainer van MEP en HC Den Bosch. Terwijl hij zijn hondje Puck langs de kunstgrasmat uitlaat, kan hij het niet laten het spel goed in de gaten te houden. Hij ziet hoe MEP 1 via een ingestudeerde strafcorner de ruststand op 3-1 brengt. Oud-MEP lijkt nog even dichterbij te komen, maar hun strafcorner kan op het nippertje worden gered door de ’witten’.

,,Het niveau van dit duel past bij de bedoeling van de wedstrijd”, vindt Delmée. ,,Oud-MEP hanteert een lager tempo, dan kunnen ze beter bijblijven. Ze zijn namelijk technisch nog wel heel vaardig, maar fysiek duidelijk minder.” Hij kent de spelers van het rode team op zijn duimpje. ,,Ik ben hier elf jaar coach geweest, verdeeld over twee periodes”, legt hij uit. ,,MEP is dan ook echt mijn club. Ik ben hier al meer dan 45 jaar lid!” Grote namen zoals zijn zoon Jeroen Delmée en Sander van der Weide doen niet mee aan het jubileumduel. ,,Zij spelen momenteel in Maleisië de finale van het Sultan Azlan Shah-toernooi”, weet Delmée. ,,,Het was uiteraard wel een leuk extraatje geweest als zij erbij waren geweest, maar dat ging nu eenmaal niet.”

BOMBER
,,Hé, nummer drie, wisselen!” Oud-MEP neemt maatregelen om de achterstand weg te werken en brengt verse krachten in. ,,Nu al?” De verdediger fronst de wenkbrauwen terwijl hij naar de zijlijn loopt. ,,Ja, anders houden we het niet vol”, reageert de nummer achttien, die zijn plaats inneemt. Het ’rode’ team gaat er in de tweede helft een stuk feller op. Ze willen zich duidelijk niet te kijk laten zetten door MEP 1 tijdens dit jubileumduel. Vriendschappelijk of niet. En ook de scheidsrechter wordt nadrukkelijk om medewerking gevraagd. ,,Ton, help ons eens een beetje mee”, klinkt het regelmatig uit de monden van de oud MEP-spelers.

,,We worden in ieder geval niet weggetikt”, vindt Erik Verzijden van oud-MEP langs de kant. ,,Het is dat MEP 1 twee keer scoort uit een strafcorner, anders stond het nog gelijk.” Hij vindt dat de veel jongere tegenstander het duel niet slim speelt. ,,Via combinatiespel zouden ze ons weg moeten tikken, maar ze hanteren alleen maar de lange bal. Dat kunnen wij met onze fysiek nog wel compenseren.” Zij teamgenoot Riemer Posthumus is positief verrast over het spelniveau van zijn eigen team. ,,Het is jaren geleden dat wij samen hebben gespeeld, maar ik vind dat we elkaar technisch goed kunnen vinden. Het gevoel is er kennelijk nog steeds.”

Het is voor hem negen jaar geleden dat hij in MEP 1 speelde. Verzijden nam twaalf jaar geleden afscheid. ,,Wij hebben nog samen met grote namen zoals Jeroen Delmée, Piet-Hein Geeris en Sander van der Weide gespeeld”, vertelt Verzijden trots. ,,Toen speelden we nog hoofdklasse.” Posthumus vult aan: ,,Dat was ook altijd hét kenmerk van MEP, hockey op hoog niveau. Dat MEP 1 dit jaar gedegradeerd is, is daarom heel erg. Op zo’n laag niveau hoort MEP niet thuis.” Hij wordt onderbroken door coach Delmée. Hij moet het veld weer in. ,,Scoren, bomber!”

Eef Kraaijeveld heeft net de kunstgrasmat verlaten. De rechtsmidden vindt de 3-1 tussenstand terecht. ,,Die oude mannen vormen maar een counterploegje”, meent hij. Het tegendoelpunt zit hem niet dwars. ,,Dat was onze oud-coach. Die mócht scoren, dat was afgesproken.” Hij kijkt op als het publiek voor de vijfde maal juicht. MEP 1 bepaalt de eindstand op 4-1.
29 juni 2006

Print deze pagina

Terug