LANDGOED KLAAR VOOR ’INVASIE’

Streekfestival op Velder
impuls voor Groene Woud

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Voorzitter Frans van Beerendonk (links) uit Best en projectleider Geert van de Veer uit Boxtel bespreken de indeling van het festivalterrein op landgoed Velder. Het streekfestival mikt op 30.000 tot 40.000 bezoekers.

Streekfestival Het Groene Woud beleeft zondag 2 juli de tweede editie op landgoed Velder. De festivalorganisatie die vorig jaar ongeveer 12.500 bezoekers telde, hoopt dit jaar op 30.000 tot 40.000 bezoekers. Om een verkeerschaos te voorkomen, wordt bezoekers geadviseerd met de fiets of met het openbaar vervoer naar Velder te reizen. Vanaf het NS-station in Boxtel rijden de hele dag gratis pendelbussen.

Streekfestival Het Groene Woud heeft twee belangrijke doelstellingen. Enerzijds willen de organisatoren laten zien welke mogelijkheden ondernemers in het nationaal landschap hebben om gebruik makend van de naam Het Groene Woud extra inkomsten te genereren. Anderzijds biedt het festival de bewoners van de Meierij een uitgelezen kans om te aanschouwen welke riante mogelijkheden er zijn op het gebied van natuur en landschap, cultuur en historie, recreatie en toerisme en economie.

De tweede editie van het streekfestival is niet te vergelijken met de bescheiden opzet van de eerste jaargang. Dit jaar wordt het evenemententerrein bij het landgoed van de familie Van Boeckel bezet met tenminste 150 kramen waar ondernemers uit tal van economische sectoren zich presenteren. Enkele honderden vrijwilligers worden ingeschakeld om het festival in goede banen te leiden. Dinsdagavond zijn de parkeerterreinen op Velder gemaaid om plaats te kunnen bieden aan duizenden auto’s.

MOMENTOPNAME
In een interview in Brabants Centrum vertellen festivalvoorzitter Frans van Beerendonk uit Best en projectleider Geert van de Veer uit Boxtel dat Streekfestival Het Groene Woud vooral een momentopname is. ,,We laten zien wat er momenteel op economisch gebied gaande is in Het Groene Woud”, vertelt Van Beerendonk. ,,De economie is de startmotor voor de verdere ontwikkeling van Het Groene Woud. Door te investeren in dit nationaal landschap, wordt de sociale cohesie in Het Groene Woud in stand gehouden en versterkt.”

Het streekfestival kent een aantal themapleinen. Rondom een centrale locatie op het grote festivalterrein komen negen pleinen die worden ingericht aan de hand van de begrippen culinair, muziek, recreatie en toerisme, cultuurhistorie, natuur, kunst, verbrede landbouw, gangbare landbouw en Omroep Brabant, de zogenaamde ’mediapartner’ van het festival. De regionale zender verzorgt de gehele dag uitzendingen vanaf Velder en heeft onder meer zanger Gerard van Maasakkers en weerman Johan Verschuren te gast.

Hoeveel bezoekers het streekfestival zal trekken durven beide organisatoren niet te zeggen. Vanwege de veel grotere opzet van het festival en de vele media-aandacht wordt voorzichtig rekening gehouden met 30.000 tot 40.000 bezoekers. ,,We hopen vooral dat de mensen die in de steden Eindhoven, Tilburg en ’s-Hertogenbosch wonen het festival weten te vinden”, stelt voorzitter Van Beerendonk. De stedelingen bleven vorig jaar weg; dit jaar wil de organisatie vooral deze groep interesseren voor Het Groene Woud. ,,We willen ze overtuigen van de schoonheid van het landschap”, aldus projectleider Van de Veer.

NATUURESTAFETTE
Het streekfestival omvat een groot aantal activiteiten voor jong en oud. Veelbelovend is een proeverij met streekproducten, die wordt verzorgd door horecaondernemers uit Boxtel en omstreken. De lokale toprestaurants De Negenmannen en De Waag vervullen een prominente rol en laten zien hoe ze werken met streekproducten. Tijdens het evenement wordt een zogenaamd ’sfeerboek’ gepresenteerd waarin de schoonheid van Het Groene Woud wordt getoond. Gedeputeerde Paul Rüpp van de provincie Noord-Brabant verricht de prijsuitreiking van een dichtwedstrijd.

Opvallend is dat de activiteiten zich niet alleen concentreren op landgoed Velder. Zo is door de gemeenten van samenwerkingsverband Duurzame Driehoek een natuurestafette uitgezet. Dat zijn fietstochten vanuit de verschillende dorpen rondom Boxtel die voeren langs natuurrijke plekjes en agrarische bedrijven die open huis houden. De fietsroutes eindigen allemaal op landgoed Velder, waar een grote bewaakte fietsenstalling is ingericht.
29 juni 2006

Print deze pagina

Terug