GESLAAGDE FEESTWEEK VOOR BOXTELS OUDERENCENTRUM

Emmaus viert robijnen feest uitbundig

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frank van Beers en locatiedirecteur Wim Paridaans begeleiden bisschop Antoon Hurkmans en deken Richard Niessen tijdens de opening van de feestweek waarin woonzorgcentrum Emmaus het robijnen jubileum viert.

Deze week is op verschillende manieren feestelijk stilgestaan bij het veertigjarig bestaan van het Boxtelse woonzorgcentrum Emmaus. Op het terrein vůůr de hoofdingang was een grote feesttent geplaatst waarin diverse hoogtepunten plaatsvonden. Onder meer een eucharistieviering met bisschop Antoon Hurkmans als voorgangers en een multiculturele middag die werd verzorgd door medewerkers van buitenlandse afkomst.

Tijdens de multiculturele middag in de feesttent blikte locatiedirecteur Wim Paridaans van Emmaus maandag tevreden terug op de openingsdag van de jubileumweek. ,,Dat de bisschop zelf voorging in de mis deed onze bewoners zichtbaar goed; het gaf cachet aan de start van dit robijnen jubileumfeest. Bovendien zorgde het gilde Sint-Barbara & Sint-Joris voor een kleurrijke omlijsting van de eucharistieviering in de tent."

De bisschop schudde volgens Paridaans diverse bewoners de hand en nam een kijkje bij de fraaie tentoonstelling die door Jan Swinkels van historisch museum Piet Dorenbosch is ingericht en waarin de veertigjarige historie van het in 1966 geopende bejaardenhuis in beeld is gebracht. Door fusies in de ouderenzorg maakt Emmaus sinds enkele jaren deel uit van de Zorggroep Elde, die in deze regio meerdere zorginstellingen beheert.

BAKA BANA EN KRIEKEN
Maandagmiddag werden veel bewoners van Emmaus in de feesttent verrast op internationale drankjes en hapjes. 'Als ik in mijn klamboe lig te dromen' zingt een organist terwijl Jalila Jarram Marokkaanse muntthee en koekjes ronddeelt. Jarram werkt ruim zes jaar in de huishoudelijke dienst van Emmaus en is een van de personeelsleden en vrijwilligers die de multiculturele middag verzorgt. ,,Leuk idee toch? Zo komen onze bewoners ook eens met andere culturen in aanmerking." De met noten gevulde dadels die ze heeft gemaakt vinden ondertussen gretig aftrek.

Maar ook de gebakken banaan (baka bana) die de verzorgende Roeminia uit Suriname heeft bereid laten de ouderen zich goed smaken. Haar collega Cary Gevers is geboren in het Belgische Ravels en heeft echte pralines meegebracht. Daarnaast presenteert ze frikadellen. ,,Nee, niet zoals ze hier in Nederland bekend zijn. Bij ons in BelgiŽ zijn het kleine gehaktballetjes. Voor deze speciale gelegenheid serveer ik ze met krieken, lekkere kersen", legt Gevers uit.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het Boxtelse gilde bracht een vendelgroet na afloop van de jubileummis.

KLOMPENDANS
De ouders van Lucie Jaarsveld emigreerden kort na de Tweede Wereldoorlog naar BraziliŽ: ,,Daar ben ik geboren, maar tien jaar geleden ben ik als enige van onze familie teruggekeerd naar Nederland. Ik ben nu gastvrouw bij Emmaus." Jaarsveld heeft bolo de cenoura gebakken. ,,Een soort worteltaart", verduidelijkt ze. ,,En dat zijn kokos- en chocaladesnoepjes, zogeheten bijinhos en birgadero's." Het citroensap dat ze erbij schenkt is vermengd met een soort wodka en heet caipirinha.

,,Zo'n feestweek vergt wel wat extra inzet van iedereen die hier werkt, maar het is erg gezellig en heel leuk om te doen", glundert de gastvrouw. Als bewoonster Lenie Ziekman vervolgens smult van haar zelfgemaakte gerechtjes straalt het gezicht van Jaarsveld helemaal. ,,Erg lekker", smult Ziekman. ,,Wat hebben we het hier toch goed in Emmaus. Ik wil er nooit meer weg..."

De Indonesische klanken op het podium hebben inmiddels plaatsgemaakt voor accordeonmuziek waarop de leden van de dansgroep van ZLTO en KVO hun klompendans uitvoeren. Het lied 'De drie schuintamboers' zorgt voor een feest van herkenning bij de ouderen.

In het kader van het robijnen jubileum van Emmaus werden deze week nog diverse activiteiten georganiseerd. Een receptie, een reŁnie met oud-medewerkers, een koffieconcert en een entertainmentshow zorgden ervoor dat de feesttent bij het woonzorgcentrum vijf middagen en avonden goed gevuld was. Vanavond, donderdag 29 juni wordt de feestweek afgesloten met een bonte avond voor de bewoners.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Lucie Jaarsveld (links) omarmt Lenie Ziekman. De bewoonster van Emmaus smulde van de Braziliaanse lekkernijen die haar verzorgster maakte voor de multiculturele dag.
29 juni 2006

Print deze pagina

Terug