NOG ONDUIDELIJKHEID OVER ZWEMMERSJEUK LANGSPIER

Blauwalg in Boxtelse visvijvers

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De vissers bij het Leijsenven waren dinsdagochtend nog niet op de hoogte van de aanwezigheid van blauwalgen. Later die dag heeft de gemeente Boxtel waarschuwingsborden geplaatst.

In het Leijsenven en in de visplas bij het Essche Heike in Boxtel heeft Waterschap De Dommel blauwalgen geconstateerd. Waterschap De Dommel waarschuwt voor huidirritatie en maag- en darmklachten als mensen met het water in aanraking komen. Er is nog geen duidelijkheid of in recreatieplas De Langspier een parasiet aanwezig is die zwemmersjeuk veroorzaakt.

Het warme weer van vorige week is de oorzaak van de verschijning van blauwalgen in het oppervlaktewater. Waterschap De Dommel houdt de situatie in de gaten, maar onderneemt nog geen actie. ,,Als de temperatuur daalt zullen de algen vanzelf uit het water verdwijnen. Dat kan, afhankelijk van de weersomstandigheden, enkele weken duren. Als de concentratie verhoogt en er grote drijflagen met blauwalgen ontstaan, zullen we alsnog maatregelen overwegen. We blijven alert", meldt een woordvoerster.

BLAUWE GLOED
Blauwalgen zijn wieren die zich voornamelijk ontwikkelen bij hogere temperaturen en in stilstaand water. Contact met oppervlaktewater waarin de blauwalgen voorkomen kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Als mensen of dieren het water via de mond binnen krijgen kan het maag- en darmklachten veroorzaken.

De gevoeligheid bij mensen is zeer verschillend. Het is verstandig om honden niet te laten zwemmen in water met blauwalgen, meldt het waterschap. Mensen die in contact komen met water dat blauwalgen bevat, worden geadviseerd een normale hygiŽne toe te passen, zoals handen wassen en/of douchen.

Een blauwe gloed op het water geeft aan dat blauwalgen aanwezig zijn; na onderzoek heeft het waterschap definitief vastgesteld dat het wier in de twee Boxtelse visvijvers aanwezig is. Medewerkers van de gemeente Boxtel hebben dinsdag waarschuwingsborden geplaatst.

LANGSPIER
Woensdag 28 juni hebben duikers opnieuw slakken opgedoken in recreatieplas De Langspier. De slakken worden onderzocht op aanwezigheid van parasieten die zwemmersjeuk kunnen veroorzaken. Na enkele hete dagen klaagden vorige week enkele bezoekers over jeuk; deze week kreeg de exploitanten Willem en Marije Schellekens geen klachten meer. Het ondernemerspaar verwacht komende week uitsluitsel te krijgen over de aanwezigheid van de parasiet cercariŽn.
29 juni 2006

Print deze pagina

Terug