DELEGATIE UIT ESCH NAAR EUROPEES TREFPUNT IN CISSÉ

’Europa is geen ’Ver van mijn bed-show’

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Vijf van de in totaal tien Haarense Cissé-gangers kwamen dinsdag bijeen op de uitzwaaimiddag in het gemeentehuis. Van links naar rechts: Leny Toelen-van der Doelen, Nellie Schevers, Frederike Vos, Helma van Drunen en burgemeester Frans Ronnes.

Ze hebben er maandenlang naar uitgekeken. Een groepje inwoners uit Esch en Haaren, dat is uitverkoren om dit jaar naar het Europees trefpunt in het Franse Cissé gaan. Dinsdag 20 juni werden ze officieel uitgezwaaid in het gemeentehuis van Haaren.

,,Cissé is een bijzondere plaats”, vertelt burgemeester Frans Ronnes van Haaren. ,,In deze plaats vond namelijk in 1989 vond het eerste Europese charter plaats. Daar deden destijds mijn voorganger Wim Letschert, Lucien Majerus van het Luxemburgse Troisvierges en Michel Bouchet van Cissé aan mee. Dit wordt het tweede bezoek dat het Europees charter brengt aan deze plaats.”

Het thema van het Europees trefpunt is dit jaar ’Kinderopvang in al zijn geledingen’. Ronnes: ,,Het gaat hierbij om de opvang van geboorte tot voor- en naschoolse opvang. Volgens de organisatoren is dit een hot item in alle landen van Europa, omdat ouders steeds minder thuis zijn om voor hun kinderen te zorgen.”

De groep uit Esch en Haaren reist donderdag 22 juni met de trein naar Frankrijk. Daar worden zij tegen het einde van de middag officieel ontvangen. Vrijdagochtend 23 juni wordt het gezelschap onderverdeeld in kleine groepjes en staan er excursies naar acht verschillende crèches gepland. Vrijdagmiddag geven een arts en organisaties voor kinderopvang in Cissé een presentatie. Ronnes: ,,Vervolgens is het de bedoeling dat mensen uit de verschillende dorpen met elkaar uitwisselen hoe bij hen de kinderopvang geregeld is.” Vrijdagavond volgt een uitstapje naar Futuroscope in Poitiers.

JONGEREN
Zaterdag 24 juni hebben de burgemeesters van de chartergemeenten een vergadering. ,,Ons doel is onder meer om daarbij af te spreken dat als jongeren in chartergemeenten een stageplaats zoeken in het buitenland ze met die vraag bij ons terecht kunnen. We denken namelijk dat het ouders van kinderen van 16 of 17 jaar wat meer rust geeft om hun kroost te laten gaan als ze zeker weten dat hun zoon of dochter in vertrouwde handen is”, aldus de Haarense burgemeester. Daarnaast wil het charter via de Europese commissie proberen extra geld binnen te halen om de website van het Europees trefpunt te updaten en een kookboekje te maken met recepten uit alle dorpen die verenigd zijn in het Europees charter.

Zaterdagmiddag volgt een gesprek van de burgemeesters met de Franse ex-premier Jean-Pierre Raffarin, een senator, een provinciehoofd en Europees gedelegeerden. In de tussentijd hebben de overige deelnemers aan de reis de tijd om met hun gastgezinnen en elkaar ervaringen uit te wisselen. ,,Buurten over van alles en nog wat”, noemt Ronnes dat. Zondag wordt het Europees trefpunt afgesloten met een eucharistieviering, een familiebijeenkomst en een afscheidsmaaltijd. Zoals gebruikelijk geeft de gemeente Haaren een cadeau aan het organiserende dorp. ,,Het gaat om een schilderij dat is gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking van Cello”, verklapt de burgemeester.

KLEINSCHALIG
Mari Janne van Schijndel, die namens de Essche jongeren afgevaardigd zou worden naar Cissé, heeft zich afgemeld voor de reis. ,,Dit lag aan het tijdstip waarop het trefpunt plaatsvindt in verband met de eindexamentijd en examenfeestjes. Daarnaast was het feit dat ze de enige jongere was die mee wilde een belemmering”, vertelt gemeentewoordvoerster Helma van Drunen.

Frederike Vos uit Esch gaat wél mee naar Frankrijk, als voorzitter van de Essche bridgeclub. ,,Ik vind dit een leuk en interessant gebeuren om mee te maken”, zegt ze. ,,Daarnaast vind ik het uitdragen van de Europese gedachte belangrijk.” Ze weet waar ze over praat. ,,Ik heb namelijk de afgelopen twee keer dat dit evenement in Esch plaatsvond gasten ondergebracht.” Ook haar dorpsgenote Nellie Schevers gaat mee naar Cissé. Het feit dat dit een kleinschalig evenement is en je veel nieuwe mensen ontmoet spreekt haar aan. ,,Op vakantie vind ik het ook leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen”, verduidelijkt ze.

,,Het is de bedoeling om met dit trefpunt aan te geven dat Europa helemaal niet de ’Ver van mijn bed-show’ is”, legt burgemeester Ronnes uit. ,,We zijn erbij betrokken en we hebben er voordeel bij. Het charter kan bijvoorbeeld als netwerk fungeren voor verenigingen en clubs. Op deze manier kun je kleinschalig van alles bereiken.”
22 juni 2006

Print deze pagina

Terug