EXPLOITANT KRIJGT MELDINGEN VAN ZWEMMERS MET JEUK

Onderzoek naar waterkwaliteit Langspier

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Recreatieplas De Langspier werd in het voorjaar van 2003 grondig aangepakt. Ook werd nieuw strandzand aangevoerd om een toekomstige plaag met de cercariŽnparasiet die zwemmersjeuk veroorzaakt te voorkomen. (Archieffoto Brabants Centrum, 2003).

Exploitant Willem Schellekens van recreatieplas De Langspier in Boxtel en zijn vrouw Marije houden hun adem in. De afgelopen week kreeg de exploitant vier klachten binnen van zwemmers die last hadden van jeuk. Schellekens vreest dat de parasiet cercariŽn, die onder meer in 1997, 2001 en 2002 zwemmersjeuk veroorzaakte bij bezoekers van de recreatieplas, weer heeft toegeslagen.

Badgasten die met zwemmersjeuk te kampen hebben, krijgen last van jeuk en rode bultjes. In 1997 kreeg Schellekens voor het eerst te maken met de parasiet. Hij nam toen zelf het initiatief om het zwembad dicht te doen omdat hij toen nog niet exact wist wat er aan de hand was. In de jaren daarna kwamen er ook klachten binnen.

,,Maar sinds 2002 hebben we eigenlijk geen problemen meer gehad met de parasiet. Vorige week kregen we de eerste melding", aldus Marije Schellekens, echtgenoot van Schellekens en mede-exploitant. ,,We weten ook niet zeker of de jeuk daadwerkelijk veroorzaakt is door het water. Wel hebben we op het strand vijf slakjes gevonden. Slakjes kunnen de parasiet bij warm weer verspreiden."

Willem Schellekens gaf deze week aan dat het zwemgedeelte van de plas inmiddels door duikers is onderzocht op de aanwezigheid van slakken. ,,Daarbij zijn weliswaar slakken gevonden, maar dat is op zich niet zo vreemd. Bovendien zijn ze niet in grote hoeveelheden aangetroffen en is niet duidelijk of ze geÔnfecteerd zijn. De slakken zien er normaal uit. Op dit moment is er geen aanleiding om te denken dat ze geÔnfecteerd zijn. Dat neemt niet weg dat we dit heel serieus benaderen en onderzoeken. Het waterschap is inmiddels ook al langs geweest om poolshoogte te nemen."

BEZORGDHEID
De bezorgdheid over de mogelijke aanwezigheid van de parasiet is groot bij het echtpaar Schellekens; logisch gezien het verleden. ,,De bezorgdheid zit er altijd in, want we hebben hier nou eenmaal te maken met een natuurplas. We kunnen niet ontkennen dat het niet kan gebeuren", aldus Marije Schellekens.

Maandag 19 juni kreeg De Langspier enkele meldingen binnen van zwemmers die last hadden van jeuk en bulten. ,,Zondag was het mooi weer, maar toen hebben we geen klachten gekregen. Ik heb nog opgelet of er zwemmers rondliepen die zich aan het krabben waren, maar dat was niet het geval. Maandag kregen we dus toch nog een paar telefoontjes", liet Marije Schellekens deze week weten.

Ze onderkent dat de berichtgeving over de jeuk bij gasten van recreatieplas De Langspier wellicht klanten kan kosten op mooie, zomerse dagen. ,,Willem vindt dat hij open kaart moet spelen en niet geheimzinnig moet gaan doen. We kunnen alleen maar hopen dat het meevalt en dat er snel duidelijkheid is."
22 juni 2006

Print deze pagina

Terug