HUISARTS PIETER HOGENDORF UIT ESCH

'Contact met patiŽnten maakt werk aantrekkelijk'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: ...PIETER HOGENDORF...

Nog ťťn keer houdt hij donderdag 29 juni in dorpshuis De Es spreekuur en dan is zijn 25-jarige loopbaan als huisarts in Esch ťcht voorbij. De praktijk van Pieter Hogendorf (59) is per 1 januari van dit jaar overgenomen, maar in samenwerking met de huisartsen Bob van Riel en Hans Leenders werd afgesproken dat 'dokter Hogendorf' tot zijn jubileum op 1 juli op donderdagen in de praktijk zou blijven werken. Dat heeft de huisarts het laatste half jaar met plezier gedaan, maar nu lonkt een ander leven. ,,Ik wil nu eindelijk weer eens boeken lezen."

Hogendorf en zijn vrouw Ellen, die gedurende 25 jaar samen met haar man de praktijk runde, nemen vrijdag 30 juni afscheid met een receptie in De Es. Hogendorf: ,,De laatste weken komen patiŽnten bij mij op consult om afscheid van me te nemen, maar eigenlijk is dat al aan de gang sinds mijn praktijk op 1 januari is overgenomen. Ik heb veel kaarten mogen ontvangen van patiŽnten, waarin mensen aangeven dat ze ook altijd zo'n fijn contact hebben gehad met mijn vrouw."

Hogendorf en zijn echtgenote zorgden er gedurende 25 jaar samen voor dat alle zaken in de praktijk in goede banen geleid werden. Voordat hij zich vestigde in Brabant had Hogendorf onder meer ervaring opgedaan als huisarts in Amsterdam en als waarnemend huisarts in verschillende dorpen. In juni 1981 startte Hogendorf vervolgens met de eerste huisartsenpraktijk in Esch in een houten noodgebouw aan de Dorpsstraat.

,,Daar heb ik een jaar of drie gewerkt totdat ik midden jaren tachtig met mijn praktijk een plek kreeg in dorpshuis De Es. Ik merkte al snel dat de patiŽnten uit Esch en Boxtel heel vriendelijk en veel minder veeleisend waren dan de mondige patiŽnten in Amsterdam. Toch zijn ook de mensen hier de laatste jaren mondiger geworden, maar dat is iets wat je in de hele maatschappij terugziet", vertelt Hogendorf.

,,De mensen uit Esch gingen voordat ik hier ging werken met name naar dokters in Boxtel. Toen wij hier kwamen had ik binnen een half jaar al zo'n duizend patiŽnten onder mijn hoede. Het hoogste aantal patiŽnten dat bij mijn praktijk ingeschreven stond was 2.400, waarvan ook 700 uit Boxtel. "

Ellen Hogendorf was vanaf het prille begin nauw betrokken bij de huisartsenpraktijk van haar man. ,,Er was geen geld voor een assistente, vandaar dat ik me bezig ben gaan houden met zaken als de telefoon aannemen, afspraken maken en het regelen van administratieve zaken. Uiteindelijk heb ik dat werk 25 jaar gedaan", lacht Ellen. ,,We hebben altijd prima samen kunnen werken, maar het is niet zo dat we steeds op elkaars lip zaten. Pieter was actief in de praktijk en ik werkte voornamelijk vanuit ons huis."

Hogendorf vult aan: ,,Nu is het rustig in huis, maar als je hier een half jaar geleden was gekomen stond de telefoon regelmatig roodgloeiend", zegt de huisarts. ,,Ik denk dat ik zelf werkweken maakte van gemiddeld ongeveer zestig uur per week; vaak hield ik me in de avonduren ook nog bezig met administratieve zaken. Naast mijn werk als huisarts in Esch heb ik sinds de jaren tachtig ook altijd als arts voor justitie in Vught gewerkt. Dat werk doe ik nu nog steeds drie ochtenden per week en dat blijf ik ook doen. Als je zoveel werkt, is het wel belangrijk dat je leert om op tijd de knop om te zetten en afstand te nemen van je werk."

Hogendorf heeft zich zelf wel eens omschreven als de laatste niet-geautomatiseerde solohuisarts. ,,In mijn werk voor justitie, bij de huisartsenpost en het laatste half jaar in Esch werk ik wel met de computer. Ik kan er dus wel mee omgaan, maar ik vind het niet prettig werken omdat je de helft van de tijd naar dat scherm zit te kijken en er minder tijd is voor het contact met de patiŽnten. Dat contact vind ik juist zo belangrijk en maakt het werk zo aantrekkelijk."

In het Esseblad liet Hogendorf vorig jaar rond de jaarwisseling weten dat hij en zijn vrouw de organisatie van de praktijk niet meer alleen konden realiseren. ,,Graag hadden mijn vrouw en ik samen op 1 juli de 25 jaar in Esch vol gemaakt, maar door een aantal factoren is dit voor ons tweeŽn niet haalbaar", schreef hij toen.

,,Met name door de maatregelen per 1 januari 2006 van de minister van Volksgezondheid neemt de administratieve belasting van de Nederlandse huisarts zo explosief toe, dat het voor een niet-geautomatiseerde solohuisarts als ik vrijwel onuitvoerbaar wordt. Voor ons is het echter een absolute voorwaarde dat de praktijk in Esch ook in de toekomst zal blijven bestaan, zodat de continuÔteit van de huisartsenzorg in ons dorp gewaarborgd blijft."

Hogendorf is blij met de manier waarop zijn opvolgers Van Riel en Leenders de huisartsenzorg in Esch hebben opgepakt. De Esschenaar is te spreken over de samenwerking met het tweetal. ,,Ik vond het heel prettig om het laatste half jaar op donderdagen spreekuur te houden, vooral omdat ik weer echt huisarts kon zijn en niet te veel hoefde te denken aan de administratieve rompslomp maar vooral met het vak zelf bezig was."

Nu volgende week het laatste spreekuur op de rol staat en Hogendorf en zijn vrouw op vrijdag 30 juni hun afscheidsreceptie houden, kan hij met een goed gevoel de balans opmaken van zijn loopbaan als huisarts in Esch. Het goede gevoel geldt niet alleen voor zijn werk als huisarts in Esch en het contact met zijn patiŽnten, maar ook bijvoorbeeld voor de samenwerking met de collega's in Boxtel.

,,Met name met de collega's waarmee ik de onderlinge vakanties regelde, zoals dokter Jonkergouw en later Snijders, was de samenwerking altijd heel prettig en probleemloos. Ik zeg wel eens dat ik in mijn hele loopbaan drie jaar een praktijk in Boxtel erbij heb gehad als je alle diensten optelt die ik heb waargenomen in de vakantiemaanden."

Hogendorf zal zich zeker niet gaan vervelen nu het einde van zijn loopbaan als huisarts nabij is. Niet alleen blijft hij als arts werkzaam voor Justitie, daarnaast heeft hij ook hobby's waar hij meer tijd voor krijgt. ,,Ik maak graag toertochten op mijn racefiets en vindt het daarnaast prettig om te wandelen en te tennissen. Een andere hobby is boeken lezen, daar heb ik de laatste jaren nauwelijks tijd voor gehad. Dat wil ik nu weer gaan oppakken."
22 juni 2006

Print deze pagina

Terug