FAMILIEBEDRIJF VIERT ZESTIGJARIG JUBILEUM

'Geerts Adviesgroep moet altijd in Gemonde blijven’

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Geerts Adviesgroep startte zestig jaar geleden in een boerderij. Tegenwoordig beschikt het familiebedrijf van Alwien en zijn vader Bart Geerts over een fraai pand aan de Dorpstraat in Gemonde.

Van klein Gemonds verzekeringsbedrijfje tot een begrip dat ver buiten Brabant bekend is. De ontwikkeling van Geerts Adviesgroep is in zestig jaar tijd snel gegaan. Dat had grondlegger Grard Geerts nooit kunnen bevroeden toen hij destijds zijn boerenleven inwisselde voor het verkopen van begrafenisverzekeringen.

Grard was de opa van Alwien Geerts die tegenwoordig, samen met zijn vader Bart, de scepter zwaait over het bedrijf. Wat de aanleiding was voor zijn opa om zich in 1946 op verzekeringen te storten weet Alwien niet precies. ,,Maar ik vind het niet erg dat hij dat gedaan heeft”, lacht hij. ,,Mijn opa ging destijds iedere week op zijn bromfiets het geld ophalen. Dat ging toen over een paar centen.” De carrièremove van zijn opa was opvallend, want hij had eigenlijk niets met verzekeren. ,,Hij is er in de loop der tijd ingerold. Hij was eigenlijk boer.”

Bart Geerts heeft het verzekeren van zijn vader met de paplepel ingegoten gekregen, vertelt zoon Alwien. ,,Hij was zeventien jaar toen hij in het bedrijf mee ging werken. Hij was toen de tweede persoon in dienst. Sindsdien is het bedrijf steeds verder gegroeid en daardoor werd het ook noodzakelijk om personeel van buitenaf aan te nemen.” De verzekeringsmarkt groeide destijds heel snel. Alwien: ,,Het begon met begrafenisverzekeringen. Later zijn daar de brandverzekeringen bijgekomen en vervolgens hebben de verzekeringsmaatschappijen steeds meer verzekeringen bedacht die mensen nodig hebben, zoals aansprakelijkheidsverzekeringen en autoverzekeringen.”

Alwien is op een vergelijkbare manier als zijn vader het familiebedrijf binnengerold. ,,Toen ik een jaar of twaalf was en uit school kwam verveelde ik me. Ik kreeg toen het aanbod om voor een gulden per uur de kast op te ruimen. Zo is het begonnen. Toen ik een jaar of vijftien was mocht ik een keer de telefoon aannemen. Zo groeide ik langzaam in het vak. Later heb ik de vakopleiding voor verzekeringen gehaald en toen kon ik hier vol aan de bak.”

BOVENVERDIEPING
Opa Grard Geerts begon zijn bedrijfje in 1946 in zijn boerderij. Door de snelle toename van het aantal verzekeringen destijds werd die ruimte al snel te klein. Daarom werd in 1964 verhuisd naar een nieuw woonhuis. ,,Daar hadden we destijds een fatsoenlijk kantoor, maar ook dat werd al snel te klein”, weet Alwien. ,,We zijn daar beneden begonnen met twee kamertjes als kantoor, één spreekkamer en één werkkamer. Later zijn we met het personeel naar boven verhuisd en hebben we twee slaapkamers betrokken als kantoorruimte. Na enige tijd is de derde slaapkamer daar bijgekomen. Toen we daarna nóg groter groeiden besloten we de héle bovenverdieping bij het kantoor te betrekken. Daardoor moesten mijn opa en oma beneden gaan slapen.” Alwien lacht: ,,Uiteindelijk hebben we heel het gebouw moeten verbouwen om naast alle kantoorruimte toch nog woonruimte over te houden voor mijn opa en oma.”

In 1998 werd het besluit genomen om een nieuw gebouw te betrekken. Alwien: ,,In dat jaar hebben we drie overnames gedaan. Daardoor was er geen houden meer aan in het oude pand. We hebben nog een tijdje een tweede locatie in Gemonde gehuurd, maar toen lagen alle dossiers verspreid over twee locaties, waardoor je je er de hele dag een ongeluk naar zocht. Uiteindelijk moesten we dus wel één groot nieuw gebouw neerzetten waar we alles bij elkaar hadden. Dat hebben we in juni 2002 hier aan de Dorpstraat gerealiseerd.”

In de nieuwe locatie heeft de Geerts Adviesgroep ruimte genoeg. ,,In dit gebouw hebben we rekening gehouden met een verdere doorgroei. Het gebouw is in principe gemaakt voor 45 mensen. Momenteel hebben we 22 man in dienst. Maar groeien is geen streven op zich van de Geerts Adviesgroep”, benadrukt Alwien.

BEGRIP
Geerts Adviesgroep is een begrip in Gemonde. Maar niet alléén daar, benadrukt Alwien. ,,Ook in de verre omtrek. Ons klantgebied loopt van ’s-Hertogenbosch tot Eindhoven, Nijmegen en Tilburg.” Dat is opvallend voor een bedrijf dat zich in de beginjaren enkel richtte op Gemonde en Sint-Michielsgestel. Hoe dit komt weet Alwien echter wel. ,,De groei in Veghel is ontstaan door de overname van een kantoor daar. Maar wat buiten die regio zit is allemaal ontstaan door mond op mondreclame van mensen die vroeger hier gewoond hebben en ondanks hun verhuizing toch hier verzekerd wilden blijven.” Trots: ,,We hebben zelfs klanten in Almere, Maastricht en Ierland.”

Het is de bedoeling dat Geerts Adviesgroep altijd in Gemonde gevestigd zal blijven, hoe groot het bedrijf ook groeit. ,,Geerts is namelijk een naam die verbonden is aan Gemonde”, legt Alwien uit. ,,Zou je verhuizen naar een andere plaats dan moet je die naam weer helemaal opbouwen. Dat kost klauwen met geld. Daarnaast is de bereikbaarheid hier perfect. We zitten tien kilometer van ’s-Hertogenbosch af en als je van de A2 de weg richting Schijndel volgt staat Gemonde sinds kort goed aangegeven, dus makkelijker en beter kunnen we eigenlijk niet zitten. De ruimte die we hier aan de Dorpstraat hebben is ook prima, we hebben voldoende parkeergelegenheid rond het gebouw... Wat wil je nog meer?”

Om Geerts Adviesgroep na 60 jaar te laten voorbestaan als familiebedrijf is het noodzakelijk dat ook voor Alwien op termijn een opvolger klaarstaat. ,,Die is onderweg”, glimlacht Alwien. ,,Eind oktober verwacht ik mijn eerste zoon of dochter. Ik zou het wel leuk vinden als hij of zij later doorstroomt in het bedrijf, maar ik ga geen verplichting opleggen. Ze moeten het zelf willen. Maar ik zou het wel heel mooi vinden, ja. Absoluut.”
22 juni 2006

Print deze pagina

Terug