ZML-SCHOLIEREN BELEVEN WERKWEEK IN FRANKRIJK

Leerlingen De Speelman doen klusjes
bij wijnkasteel

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De delegatie van zml-school De Speelman uit Boxtel die deze week in Frankrijk verblijft. Van links naar rechts: onderwijsassistente Keete van Dongen, Maurice Popelier, directeur Niek Smulders, Hadi Abdilaahi, Peter Jeroense (zittend) en Maikel Beekmans.

Vier leerlingen van zml-school De Speelman, gevestigd aan de Tijvert in Boxtel, verblijven van zaterdag 10 tot en met vrijdag 16 juni samen met directeur Niek Smulders en onderwijsassistente Keete van Dongen in Frankrijk voor een werkweek. De leerlingen logeren sinds zaterdag 10 juni in een onderkomen in het plaatsje Pruzilly, dat in de buurt ligt van Mâcon (tussen Dijon en Lyon) en werken bijna dagelijks op een landgoed bij een wijnchâteau in het plaatsje Leynes. Brabants Centrum sprak directeur Smulders en de leerlingen daags voor de grote reis.

De blikken in hun ogen zeiden afgelopen vrijdag 9 juni - één dag voor het vertrek – genoeg. De leerlingen Peter Jeroense (17) en Hadi Abdilaahi (16) uit Boxtel, Maikel Beekmans (16) uit Veghel en Maurice Popelier (17) uit Vught van De Speelman hadden ontzettend veel zin in de werkweek in Frankrijk. ,,Ik ben al wel eens op skivakantie geweest in Frankrijk", liet Maurice weten. En ook Maikel had het land al eens eerder bezocht, in tegenstelling tot Hadi die voor het eerst van zijn leven een dergelijk lange reis ging maken. ,,Nee, ik ben niet zenuwachtig. ik heb er juist heel veel zin in. We moeten heel wat uren samen in het busje zitten voordat we er zijn, maar dat geeft niet. Voor ons is dit een soort werkvakantie", zei Hadi vrijdag.

OPTREKJE
De leerlingen en hun begeleiders logeren deze week in een fraai optrekje, dat behalve van slaapkamers en een woonkamer is voorzien van een buitenterras én een zwembad. ,,Ik ga heel de dag in het zwembad liggen", grapte Peter vorige week. En ook Maikel keek er vrijdag al naar uit om een duik te nemen. ,,Ik wou dat er een balkon was. Dan zou ik zo uit de slaapkamer in het zwembad kunnen springen", zei hij lachend. ,,We vinden het prima om op het wijngoed te gaan werken. Het is geen probleem voor ons om dat zes uur vol te houden, want 's avonds blijft er genoeg tijd over om leuke dingen te doen."

Volgens directeur Smulders is het bijzonder dat leerlingen van de Boxtelse zml-school het aanbod krijgen om bij een wijnchâteau te komen werken. ,,Het is uniek om met deze leerlingen zo ver van huis te gaan en dit te ondernemen. Normaal gaan deze leerlingen mee op het jaarlijkse kamp met de hele school naar de Beekse Bergen in Hilvarenbeek, maar nu mogen ze mee voor een werkweek naar Frankrijk", aldus Smulders. ,,Het is de bedoeling dat ze op het wijngoed van de familie De Boissieu bij het Château de Lavernette in Leynes verschillende werkzaamheden gaan uitvoeren, waaronder het schoonmaken van het zwembad, het gras maaien, de oprijlaan in orde maken, werken in de 'cuvage' en het opschonen van de achtertuin."

TILBURG Smulders kent de familie De Boissieu goed. ,,De vrouw deze huizes, Anke, komt oorspronkelijk uit Tilburg. Ik heb de familie regelmatig bezocht; inmiddels zijn we goede kennissen geworden", aldus Smulders. ,,Een Franse vriendin van Anke heeft een zoon met een verstandelijke beperking. Met die vriendin heb ik ervaringen uitgewisseld over de wijze waarop het er aan toe gaat op de zml-scholen in Frankrijk en Nederland. In Nederland zijn we gewend om de ouders heel erg bij de school te betrekken en staat de deur open, terwijl de ouders van zml-leerlingen in Frankrijk tot de drempel van de school mogen komen, maar daarna gaat de deur dicht."

Smulders vervolgt: ,,De Franse man van Anke heeft die verstandelijk beperkte jongen een keer mee laten werken op het wijngoed. Hij zegde mij vorig jaar september toe dat er ook leerlingen van onze school die kant op mochten komen. 'Ik zorg dat er in juni werk voor ze is', zei hij. Op 1 juli wordt bij de cuvage op het wijngoed een groot trouwfeest gehouden en moet alles er netjes uitzien. Een prachtig aanbod dat we natuurlijk niet af wilden slaan."

De leiding van De Speelman besloot uiteindelijk dat leerlingen van de zogeheten 'uitgroep' - jongeren die de school gaan verlaten - mee mochten naar Frankrijk. Smulders. ,,We hebben een programmaboekje gemaakt met daarin veel foto's, zodat de leerlingen kunnen visualiseren waar ze naartoe gaan en kunnen zien dat er een landgoed is waar veel moet gebeuren."

De leerlingen hebben deze week van maandag tot en met woensdag dagelijks zes uur gewerkt met een onderbreking van twee uur in de middag waarbij een warme maaltijd op het menu stond. Zondag deden de gasten uit Boxtel het rustig aan en werd gekeken naar het WK-voetbalduel van Nederland met Servië en Montenegro. ,,Donderdag (vandaag – red.) willen we de week op een leuke manier afsluiten", liet Smulders vorige week voor het vertrek weten. ,,Vrijdag (16 juni – red.) keren de leerlingen weer terug in Nederland. Met een tas vol ervaringen denk ik."
15 juni 2006

Print deze pagina

Terug