BELANGSTELLING VOOR RELIGIEUZE TOCHT VALT TEGEN

Heilig Bloedprocessie trekt door tropisch en verstild Boxtel

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Adam en Eva passeren de bouwput op de Markt.

’Sinds die tijd is er veel volk naar Boxtel gekomen, vroom van zin en getuigend van Gods liefde.’

Zweetdruppeltjes parelen op het voorhoofd van Jan Jaspers als hij in de bijna uitgestorven Prins Bernhardstraat als koning David een voordracht houdt. Verderop galmen de stemmen van de andere acteurs die de Heilig Bloedprocessie zo’n unieke religieuze ommegang maken. Het is dertig graden Celsius en de processie trekt door een tropisch en verstild Boxtel. Het publiek dat anders rijendik op de stoepen staat is thuisgebleven, in afwachting van de vorst die deze maand iedereen bezighoudt: Koning Voetbal.

Niet alleen in de Prins Bernhardstraat is het rustig. Ook op de Markt die anders zo vol staat met publiek is het rustig. In de Clarissenstraat kan kort voor twaalf uur nog een kanon afgeschoten worden, zonder dat iemand geraakt wordt. Een oudere man beent met een tuinstoel richting Markt; zijn voetstappen produceren stofwolken in de Clarissenstraat. De bouwput is een van de ongemakken waarmee de Heilig Bloedprocessie dit jaar te kampen heeft. Op de Markt, bij het beeld van Stopke Voets, is slechts een nauwe doorgang die door de processiegangers genomen kan worden. De mensen op het terras van snackroom Mikies moeten de benen intrekken om de stoet te laten passeren.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Druivendraagster.

Omdat de Clarissenstraat is afgesloten buigt de stoet rechtsaf de Oude Kerkstraat in; en via Duinendaal en de Koppel gaat de stoet terug naar de vertrouwde route. In de Vicaris Van Alphenlaan sluit het gemeentebestuur aan. De vertrouwde opstapplaats – de notarisvilla aan de Clarissenstraat – is onbereikbaar en dus wordt ingevoegd bij huize Van Aert. Naast de wethouder trotseren alleen burgemeester Frank van Beers en gemeentesecretaris Jan Fraanje de tropische hitte. Van Beers en Van Aert dragen een kostuum dat minstens zo warm moet zijn als de dikke kleren die de processiegangers dragen.

EHBO
De warmte noopt de organisatoren tot maatregelen. ,,Onderweg staan EHBO-posten die voor verfrissing zorgen”, vertelt Gerard van de Brand van de Heilig Bloedstichting. ,,Vooral de deelnemers die een sprekende rol hebben, moeten af en toe water kunnen drinken. Voor hen is het het zwaarst.” Maar ook andere processiegangers treffen hun voorzorgsmaatregelen. ,,Ik heb familie gevraagd onderweg water aan te reiken”, zegt een van de deelnemers kort voor vertrek in de Sint-Petrusschool. Daar worden alle deelnemers traditiegetrouw geschminkt en aangekleed.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Boxtelse edelen.

Cafébaas Willem Voets van Becoloth verkoopt op het schoolplein drankjes. ,,Omdat de processie zo vroeg van start gaat, hebben we ook koffie”, vertelt Voets, die een opvallend voertuig heeft geleend van collega-kroegbaas William van Dinther van café Het Hart van Boxtel. ,,De frisdrank gaat het snelst en straks, na afloop, is er bier. Maar ik geloof dat er nu ook al stiekem biertjes worden gedronken”, lacht de cafébaas. Alle deelnemers hebben ook een broodje gekregen omdat de processie zo vroeg van start gaat.

SERIEUZE ZAAK
In een klaslokaal wachten drie knapen uit groep 6 van de Sint-Petrusschool totdat ze geroepen worden. ,,We doen mee omdat ze te weinig deelnemers hadden”, vertelt Daan Meister (10). ,,Ik vind het belangrijk om mee te doen omdat ik op een katholieke school zit”, vult Sander Hermens (10) aan. Met klasgenoot Bram Timmermans (10) en enkele andere jongens dragen ze wijnkruiken. ,,Eigenlijk is het te heet om anderhalf uur te lopen”, vindt Sander. ,,Maar we hebben het er graag voor over.” In hun hoofd zijn ze al een beetje bezig met voetbal. ,,Het wordt 3-1”, roept het drietal in koor als wordt gevraagd naar een prognose voor het duel Nederland-Servië en Montenegro.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Doorgaand verkeer gestremd. De dragers van de wijnranken buigen af naar de Oude Kerkstraat.

De andere deelnemers lijken zich nauwelijks bezig te houden met de voetbalwedstrijd die - voor het eerst in geschiedenis - heeft geleid tot aanpassing van het aanvangstijdstip van de Heilig Bloedprocessie. ,,We denken helemaal nog niet aan voetbal”, zeggen 'Kaïn’ en 'Abel’ plechtig als ze op de Burgakker opstellen voor de stoet. ,,Meedoen aan de Heilig Bloedprocessie is een hele serieuze zaak, ook al is het routine omdat we elk jaar van de partij zijn.” Ook Jos Vervoort en Adrie van Osch, die doorgaans optreden als Two of Us, concentreren zich op hun rol als muzikanten. ,,Straks gaan we een biertje drinken met vrienden en samen voetbal kijken. Nu is het tijd voor de processie”, vindt Vervoort.

Om klokslag twaalf uur begint de Heilig Bloedprocessie te trekken. Voorbij de sierlijke poort bij de ingang van de Burgakker begint het sonore tromgeroffel waarmee de komst van de processie wordt aangekondigd. In langzame pas gaat het richting de Oude Kerkstraat; over de gedenksteen die herinnert aan het Heilig Bloedwonder en de relatie met Hoogstraten waar de Heilig Bloeddoeken lange tijd bewaard bleven. Het is de perfecte plek voor de processie.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Effe strikken. De koster en het bruidje hebben een hele speciale band.

ALLERHEILIGSTE
Aan het slot van de processie, als de schrijndragers gepasseerd zijn en de Gildenbondsharmonie haar klanken heeft gespeeld, voegt het baldakijn in waaronder deken Richard Niessen het Allerheiligste draagt. Achter hem de andere pastores van het dekenaat Boxtel onder wie ook neomist Peter Hagenbeek, die zondag zijn eerste mis opdroeg in de Sint-Petruskerk. Om de beurt dragen de geestelijken de monstrans.

Secretaris Toon Slaats van de Heilig Bloedstichting is tevreden als de stoet voorbij getrokken is. Ondanks het gemis aan een aantal deelnemers – vooral de jeugd is moeilijk te porren voor een rol in de stoet – is een representatieve processie gevormd. Het schema van de Drievuldigheidsviering in Boxtel is zo uitgekiend om alle deelnemers in staat te stellen op tijd voor de buis te zitten en de prestaties van Oranje te bekijken. Slaats: ,,Het is opvallend dat zelfs de KRO dit jaar heeft gebeld en belangstelling voor ons toonde. We nodigen ze elk jaar uit, maar nooit hoor je iets. Nu de processie verplaatst is vanwege een voetbalwedstrijd is er ineens interesse.” De secretaris van de stichting kan er niet mee zitten. ,,Het is altijd leuk als er landelijke aandacht voor de Heilig Bloedprocessie is, ook al is voetbal de aanleiding.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Bruidje in het wit.
15 juni 2006

Print deze pagina

Terug