CHARLOTTE METTES NEEMT AFSCHEID ALS CONSULTATIEBUREAUARTS

'Preventie blijft belangrijk in jeugdgezondheidszorg'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Consultatiebureauarts Charlotte Mettes aan het werk met baby Marie-Louise in gezondheidscentrum De Vier Kwartieren. Moeder Vanessa kijkt toe.

Ze heeft het mooiste vak van de wereld. Charlotte Mettes begon ruim dertig jaar geleden als consultatiebureauarts in Boxtel en kan nog elke dag genieten van het werken met jonge kinderen. Toch neemt ze deze maand afscheid en breidt ze haar taak uit als stafarts ouder-kindzorg in het hoofdkantoor van thuiszorgorganisatie Vivent in 's-Hertogenbosch.

De beslissing om afscheid te nemen als consultatiebureauarts in Boxtel was niet eenvoudig. Maar de combinatie met de functie van stafarts in 's-Hertogenbosch was zwaar en het werk in gezondheidscentrum De Vier Kwartieren werd moeilijker, vooral vanwege die bijzondere combinatie tussen de praktijk in Boxtel en de theorie in de Brabantse hoofdstad. Daar zet ze zich in voor de scholing van jeugdartsen en verpleegkundigen. ,,Ik kies voor een baan die zeker niet rustiger is, maar wel minder belastend", vertelt Mettes.

Het lag ruim dertig jaar geleden niet voor de hand om te kiezen voor de jeugdgezondheidszorg. Mettes wilde zich eigenlijk specialiseren in de gynaecologie en de verloskunde. ,,Maar ik realiseerde me al snel dat ik dan veel onregelmatige diensten zou moeten draaien. Omdat ik toen zwanger was van mijn eerste kind, leek me dat bij nader inzien niet zo'n gelukkige keuze." De Boxtelse maakte naar eigen zeggen een 'ommezwaai' en koos voor de jeugdgezondheidszorg. ,,Ik ging naar een opleiding om jeugdarts te worden en merkte meteen dat ik dat vak vreselijk leuk zou vinden", blikt ze terug.

In Boxtel werkte ze in het kruisgebouw aan de Jan Kruijsenstraat. In Liempde hield ze ook spreekuur en sinds een aantal jaren is gezondheidscentrum De Vier Kwartieren haar thuisbasis. ,,Een prima plek omdat de lijnen kort zijn met de andere specialisten", vindt Mettes. ,,Het is zo gemakkelijk om even over te steken met een dossier. Ook omgekeerd zie je dat de huisartsen even bij ons aankloppen voor advies of informatie. De bundeling van allerlei specialismen is de grote kracht van het gezondheidscentrum."

MAGISCH
Mettes bespeurt dat de preventie in de gezondheidszorg een steeds hogere vlucht heeft genomen. Natuurlijk, het behandelen van klachten is en blijft belangrijk, maar er heeft door de jaren heen een verschuiving plaatsgevonden. ,,Op alle fronten wordt onderkend dat preventie vruchten kan afwerpen, ook al zijn resultaten niet direct meetbaar." De consultatiebureauarts erkent dat het aanvankelijk niet meeviel de keuze te maken voor het preventief werken. ,,Het werken in de kliniek heeft toch altijd iets magisch, daar was je voor opgeleid. Je wilt klachten oplossen en kinderen beter maken, dat werkt bevredigend."

Nu weet ze dat preventie cruciaal is, ook en vooral bij jonge kinderen. ,,Preventie richt zich op steeds jongere kinderen", vertelt Mettes. Als voorbeeld noemt ze de gehoortest bij jonge kinderen. Kort geleden werden kinderen getest als ze negen maanden oud waren, nu gebeurt dat in de eerste week na de geboorte. ,,Door in de oortjes van de baby's geluidjes te maken, is het mogelijk om reacties te meten. Hoe jonger je kunt ingrijpen, hoe beter."

Het zijn overigens niet alleen lichamelijke klachten die met een goede preventieve aanpak voorkomen kunnen worden. ,,Zeker zo belangrijk is het signaleren van psychische problemen bij kinderen", vindt de consultatiebureauarts. Daarom is samenwerken met een consultatiebureauteam, dat bestaat uit een wijkverpleegkundige jeugdgezondheidszorg en consultatiebureauassistente, zo belangrijk.

Daarnaast is de bevordering van een veilige omgeving van levensbelang. ,,Niet alleen is het van belang dat een kind opgroeit in een veilige thuissituatie met een goed sociaal netwerk. Het kan ook gaan om zaken die zich in de omgeving van een kind afspelen. We signaleren als er in bepaalde wijken te weinig speelgelegenheid is. In het verleden heb ik ook wel eens aandacht besteed aan de kwaliteit van zwemwater omdat veel kinderen last hadden van rode ogen. Dat zijn zaken waar je als jeugdarts alert op moet zijn."

Door de jaren heen zijn honderden, misschien wel duizenden kinderen de revue gepasseerd. Tijdens de spreekuren was er altijd de aandacht voor het kind en de ouders. ,,De liefde van de ouders voor hun kind zie je terug bij het consultatiebureau", straalt Mettes. Ze vertelt met warmte over haar vak en de kinderen. ,,Kinderen willen heel graag hun best doen als ze bij je zijn", weet de Boxtelse. ,,Ze zijn heel leergierig en er is betrekkelijk weinig voor nodig om ze uit hun tent te lokken." Mettes bewijst het in haar omgang met de zes maanden oude Marie-Louise die met moeder Vanessa op het spreekuur komt. Kirrend van levensvreugde werkt het kindje mee aan de onderzoekjes die Mettes doet.

AFSCHEID
De Boxtelse consultatiebureauarts neemt dinsdag 20 juni afscheid met een informatieve bijeenkomst in brede school De Wilgenbroek. Onder het motto 'Jeugdgezondheidszorg? Een goede start' wil ze inhoud geven aan het belang van goede jeugdgezondheidszorg. Tevens zal ze haar opvolgster Susanne Elings en de andere teamleden voorstellen. Mettes houdt een inleiding over 'een gezonde start als basis voor het leven'. ,,Ik wil iets voor de ouders doen waarmee ik zolang gewerkt heb", licht de Boxtelse toe. ,,Tijdens de bijeenkomst in de brede school wil ik iets extra's doen, informatie geven waarvoor tijdens de korte consulten van een kwartiertje vaak geen tijd was. Daarnaast is het een leuke gelegenheid om mensen de hand te drukken."
15 juni 2006

Print deze pagina

Terug