VEEL FLATBEWONERS TEVREDEN OVER WOONOMGEVING

’Samen werken aan een mooier Hoogheem’

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Kratjes stapelen was een spannende bezigheid op de Hoogheemdag.

De Hoogheemdag is ieder jaar een ijkpunt om na te gaan of de bewoners van de hoogbouwflats in Boxtel het naar hun zin hebben. De bewonersvereniging Hoogheem luidde een paar jaar geleden de noodklok en eiste maatregelen tegen de verloedering. Inmiddels hebben bewoners en instanties de handen ineengeslagen en is het goed wonen in de flats. ,,Maar het blijft zaak dat we alert zijn en we elkaar goed vast blijven houden”, waarschuwt voorzitter Dave van de Ven van de bewonersvereniging.

De gemoedelijke sfeer is een van de kenmerken van de jaarlijkse Hoogheemdag. Het loopt zaterdag 10 juni geen storm bij de kraampjes en de spelletjes die voor de jeugd worden georganiseerd worden niet echt druk bezocht. Maar er is veel bedrijvigheid in de heerlijke speeltuin bij flat 5 en onder de bomen wordt door de oudere flatbewoners naar hartelust jeu de boules gespeeld. De frietkraam verkoopt patatjes en frikadellen, in de kraam van de bewonersvereniging wordt continu koffie geschonken.

Wethouder Anton van Aert is een vaste klant van de Hoogheemdag. ,,Ik vind het een geweldig initiatief dat ik graag bezoek”, zegt hij. ,,De Hoogheemdag is een dag waarop alle bewoners elkaar vrijblijvend kunnen ontmoeten en nader kennis kunnen maken.” Van Aert betreurt dat vooral allochtone bewoners de weg naar het buurtfeest niet zo goed kunnen vinden. ,,Dat is jammer omdat het nu eenmaal een gemêleerde wijk is. Maar ik zie genoeg buitenlandse mensen die wel een kijkje komen nemen. Dat is een goed signaal.”

NIEUW GEZICHT
Voorzitter Van de Ven van de bewonersvereniging is een relatief nieuw gezicht in het bestuur. Hij stelde zich kandidaat nadat een paar oudgedienden het tijd vonden om het estafettestokje door te geven. ,,Ik woon hier graag en ben bereid iets voor mijn buurt te doen”, motiveert Van de Ven zijn enthousiasme voor de bestuursfunctie. Hij ligt goed in de markt; vertegenwoordigers van het Wijkorgaan Oost zien hem als een prima gesprekspartner, zo blijkt tijdens de Hoogheemdag.

,,De Hoogheemdag is hét moment voor de bewoners om elkaar te ontmoeten. Natuurlijk zou het mooi zijn als we vandaag ook leden werven, maar voorop staat het samenzijn”, stelt Van de Ven. Met 250 leden is de bewonersvereniging een belangrijke gesprekspartner met de gemeente, Woonstichting Sint-Joseph, het opbouwwerk van DELTA en de politie. ,,Samen slagen we erin om van Hoogheem een betere woonomgeving te maken, al blijkt het ieder jaar moeilijk om het succes van de Hoogheemdag lang vast te houden. Het is maar één dag per jaar.”

Van de Ven geeft aan dat de grote problemen waarmee enkele jaren geleden geworsteld werd tot het verleden behoren. ,,Het gaat echt een heel stuk beter”, zegt hij tevreden. ,,Samen met alle instanties is het onze taak om ervoor te zorgen dat het nog beter wordt en dat het goed blijft.” De voorzitter van de bewonersvereniging stelt blij te zijn dat momenteel weer iedere flat over een contactpersoon beschikt. ,,Dat is iemand die het eerste aanspreekpunt is voor de bewoners. Het is ook iemand die bewoners op hun gedrag aanspreekt als er problemen zijn, zoals geluidsoverlast of vervuiling.”

WENSENLIJSTJE
De bewoners van de hoogbouwflats hebben nog tal van wensen. Het groen dat welig tiert rond de flats zou nog beter onderhouden moeten worden om verwildering en overwoekering van paden tegen te gaan. En de aanleg van een permanent pannaveldje voor de jeugd is een hartenwens van het bestuur. Tijdens de Hoogheemdag blijkt dat zo’n minuscuul voetbalveldje in trek is bij de jeugd die er één tegen één op kan spelen.

Het grootste probleem bij Hoogheem blijft de vervuiling. ,,We hebben onlangs een brief gestuurd naar alle bewoners om nogmaals te hameren op de spelregels voor de vuilniscontainers omdat de problemen weer de spuigaten uitliepen”, zegt Van de Ven. Vooral bewoners van de flats 3, 4 en 5 zouden het niet zo nauw nemen met de regels en afval klakkeloos bij de containers neerzetten. ,,Maar ook mensen van buiten de buurt vinden het maar al te gemakkelijk om hun afval hier bij de flats te dumpen”, stelt de voorzitter van de bewonersvereniging.

Om die reden is gestart met het registreren van kentekens van auto’s die afval bij de entrees van de flats of bij de containerruimtes neerzetten. ,,Deze mensen krijgen een rekening op de mat. Met lik op stuk-beleid proberen we dit probleem te beteugelen.”
15 juni 2006

Print deze pagina

Terug