DRESSUURSTAL WINT CLINIC MET ROOKVRIJE KANTINE

’Olympische’ amazone Imke Schellekens naar Gemonde

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Petra van Esch (links) en Nicole van Hout zijn trots op de clinic die Nederlands dressuurkampioene Imke Schellekens vrijdag 30 juni geeft in dressuurstal Petra van Esch aan het Kerkeind in Gemonde.

De bekende amazone Imke Schellekens-Bartels, die zich eind mei liet kronen tot Nederlands kampioen dressuur en twee jaar geleden deelnam aan de olympische spelen, geeft vrijdag 30 juni een clinic in Gemonde. Ze is dan te gast in Dressuurstal Petra van Esch. De stal heeft deze clinic gewonnen door haar rookvrije kantine op te geven bij Niquitin.

,,Niquitin is een bedrijf dat ’clearpleisters’ maakt als hulpmiddel bij het stoppen met roken”, vertelt Nicole van Hout, een van de amazones van de dressuurstal. Zij nam het initiatief om haar vereniging op te geven voor de wedstrijd. ,,Toen ik hoorde dat dit bedrijf een clinic weggaf aan sportclubs met een rookvrije kantine heb ik deze stal direct opgegeven.”

Dressuurstal Petra van Esch heeft de rookvrije kantine eind vorig jaar ingesteld. ,,Een van onze pensionklanten heeft namelijk een taaislijmziekte”, vertelt Van Esch. ,,Die kan er niet tegen als er rookwalmen in de kantine hangen. Daarom hebben we het rookverbod ingesteld.” In totaal kreeg Niquitin vijftig aanmeldingen van sportclubs die voor een clinic in aanmerking wilden komen. Twaalf daarvan werden genomineerd en Dressuurstal Petra van Esch was er daar een van.

,,Nadat ik deze stal had opgegeven hoorde ik een hele tijd niets meer”, vertelt Van Hout. ,,Maar toen ik op een gegeven moment ’s avonds thuiskwam hoorde ik van Petra’s moeder dat we samen met nog drie anders sportclubs hadden gewonnen. Dat vond ik echt hartstikke gaaf. Ik heb vervolgens met Petra contact opgenomen en toen hebben we besloten er iets leuks van te maken.”

KAMPIOEN
Van Esch doet al sinds haar derde aan paardensport. ,,Mijn vader en moeder reden paard en mijn beide opa’s vroeger ook”, legt ze uit. ,,Zo is het gegroeid. Vanaf mijn achtste heb ik meegedaan aan concoursen. In het begin richtte ik me op het springen, nu ben ik alleen bezig met dressuur.” Ze had zelfs zoveel talent dat ze ook mee mocht doen aan toernooien in het buitenland. Daar is echter de laatste twee jaar de klad in gekomen.

Veel paardensportfanaten vragen zich af waarom ze niets meer van de talentvolle Gemondse horen. ,,Dat komt doordat mijn eerste twee wedstrijdpaarden, Sultano en Noa H, geblesseerd zijn geraakt”, vertelt Van Esch. ,,Daarom ben ik nu jonge paarden aan het klaarstomen voor het hoogste niveau. Het duurt echter nog even voor ze dat bereiken.” In 2000 startte Van Esch haar eigen dressuurstal aan het Kerkeind in Gemonde.

Van Hout reed als kind pony, maar stopte daarmee tijdens haar middelbare schooltijd. ,,Sinds twee jaar ben ik weer begonnen met paardrijden”, vertelt ze. ,,Een jaar geleden won ik met Jacky het Brabants kampioenschap. Dat paard is nu verkocht. Nu rijd ik op Wiseguy.”

GEEN GELD
Petra van Esch is trots op de komst van topamazone Imke Schellekens naar haar stal. ,,Het is tenslotte toch de Nederlandse kampioene”, glundert ze. De clinic wordt 30 juni vanaf half zeven ’s avonds gegeven. ,,Dan geeft Imke les aan onze pensionklanten. Dat zijn de ruiters en amazones die aan onze stal verbonden zijn, voor de paarden zorgen en de stallen schoonmaken”, legt de Gemondse uit. ,,Vervolgens geeft Imke met een van haar eigen paarden een demonstratie van drie kwartier en daarna mogen onze ruiters en amazones vragen aan haar stellen.”

Zelf neemt Van Esch geen deel aan de clinic. ,,Ik heb namelijk al les van Imke”, verduidelijkt ze. ,,Daarbij komt dat ik het belangrijk vind dat mijn ruiters en amazones nu de kans krijgen om een les van zo’n topamazone te volgen. Zij staan tenslotte altijd voor me klaar. Op deze manier wil ik iets voor hen terug doen.” Van Hout doet als een van de acht pensionklanten wél mee. ,,Ik denk dat ik er zelf veel van op kan steken”, vertelt ze. ,,Vooral qua houding en zit. Daarnaast hoop ik van Imke tips te krijgen hoe je een situatie kunt oplossen als je paard iets verkeerd doet.”

Speciaal voor de clinic van Imke Schellekens wordt Dressuurstal Petra van Esch aangepast. ,,Alles komt er anders uit te zien”, vertelt Van Esch. ,,We gaan tafels en stoelen neerzetten en bieden bezoekers een compleet verzorgde avond met hapjes en drankjes.” De Gemondse hoopt dat veel publiek de clinic komt bezoeken. ,,Voor drie euro mag iedereen naar binnen. Dat is geen geld, toch?”
15 juni 2006

Print deze pagina

Terug