WANDELFESTIJN BELEEFT ZEVENDE LUSTRUM

Vierdaagse viert feestje met schitterend wandelweer

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De rolstoelers vormen een vertrouwd beeld in de avondvierdaagse. De groep van woonzorgcentrum Emmaus doet dit jaar voor de tiende keer mee.

De Boxtelse avondvierdaagse is dinsdagavond 6 juni voor de 35ste keer van start gegaan. In en rondom het startpunt bij het Jacob-Roelandslyceum was het een drukte van belang. In totaal 1.900 wandelaars schreven zich in voor de lustrumeditie. ,,Jammer dat we de magische grens van 2.000 wandelaars niet halen", stelt secretaris Frans van Gulik van wandelsportvereniging De Keistampers.

Eerder deze week stond al vast dat de avondvierdaagse geen 2.000 deelnemers zou lokken. De voorinschrijving verliep enigszins teleurstellend; in Oosterhof meldden zich slechts 152 wandelaars. Via de basisscholen schreven 1.639 kinderen zich in. Precies een uur nadat het startsein was gegeven kwam Betty van Luytelaar zich als eerste wandelaar afmelden bij het finishbureau. Ze had er al vijf kilometer opzitten. ,,Vorig jaar heb ik mijn rug gebroken en heb ik erg lang helemaal in het gips gezeten. Dat ik dit nu weer kan is een hele overwinning”, vertelt Van Luytelaar trots. ,,Ik hoop het echt vier avonden vol te houden.”

Secretaris Van Gulik is een van de weinigen die dit evenement alle 35 keren mee organiseerde. Samen met zijn vrouw Willemien is hij nauw betrokken bij het reilen en zeilen van de avondvierdaagse. ,,In het begin werd de avondvierdaagse georganiseerd door de Boxtelse Bedrijfs Ontspanning, de BBO. We hadden het eerste jaar 168 deelnemers, dus we zijn aardig gegroeid. Pas in 1978 is wandelsportvereniging De Keistampers opgericht en heeft die de organisatie over genomen”, weet Van Gulik.

ROLSTOELERS
Ook 26 deelnemers in een rolstoel doen vier dagen mee mee aan de tocht over vijf kilometer. Voor de tiende keer nemen ze deel aan het wandelevenement. De ouderen wonen allemaal in woonzorgcentrum Emmaus. Marijke Emmen, activiteitenbegeleidster, heeft tien jaar geleden een avond georganiseerd waarop rolstoelers deelnamen aan de vierdaagse. ,,Dit was meteen een doorslaand succes en sinds 1997 nemen steeds bewoners van Emmaus deel aan de avondvierdaagse", aldus Emmen.

Cobie van der Steen woont precies tien jaar in Emmaus en heeft alle keren nog deelgenomen. ,,Zo kom ik nog eens lekker buiten in het groen”, lacht Van der Steen. ,,Vooral niet klagen over het weer, het is een mooi seizoen en het weer is nu eenmaal niet in de winkel te koop, dus je moet het nemen zoals het komt”, meent de Boxtelse. Haar rolstoel wordt al vele malen geduwd door Paul Maddock, een doorgewinterde bergbeklimmer. Voor hem is deze wandeltocht dan ook echt een schijntje. ,,Maar het is heel gezellig en mevrouw Van der Steen heeft veel te vertellen. Ze heeft veel gereisd in haar leven en wel twintig jaar in Australië gewoond”, aldus Maddock.

John Schellekens, lid van De Keistampers, loopt de avondvierdaagse voor de zeventiende keer. Binnen anderhalf uur heeft hij tien kilometer afgelegd. Door een operatie aan zijn linkerbeen loopt hij niet echt gemakkelijk. ,,Maar thuiszitten kan altijd nog”, meent Schellekens. De Boxtelaar loopt later dit jaar de Nijmeegse vierdaagse voor de 19e keer. Hij heeft ook een aantal keren de Kennedymars volbracht. De eerste etappe van de 35ste avondvierdaagse vond hij plezierig: ,,De tocht was goed en duidelijk uitgezet, we hebben mooi weer en ik ben allemaal gezellige mensen tegengekomen. Het kan dus niet beter.”

INTOCHT
De feestelijke intocht van de avondvierdaagse start vrijdag 9 juni om klokslag 20.00 uur vanaf de speelweide aan de Van der Voortweg. De wandelaars leggen de volgende route af: Molenstraat, Jan Kruijsenstraat, Prins Bernhardstraat, Stationsstraat, Rechterstraat, Fellenoord. Hier wordt koers gezet naar de binnenplaats van het Jacob-Roelandslyceum, waar burgemeester Frank van Beers de wisselbekers aan de scholen zal uitreiken. De intocht wordt muzikaal opgeluisterd door Boxtel's Harmonie, de Gildenbondsharmonie en fanfare Sint-Arnoldus uit Lennisheuvel.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De binnenplaats van het Jacob-Roelandslyceum stroomde dinsdagavond vol met wandelaars. De 35ste avondvierdaagse telt dit jaar 1.900 deelnemers.
8 juni 2006

Print deze pagina

Terug