OLDTIMERDAG TREKT WEER MEER PUBLIEK

Lekker brandstofluchtje domineert Liempde

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ruim baan voor de Solexrijders in Liempde.

Azuurblauwe rookwolken kringelen rond het oude gemeentehuis van Liempde. Meer dan tweehonderd brommertjes - Zündapp, Tomos en Puch zijn in de meerderheid - starten de motor om een ritje door de omgeving te maken. Even later crossen ook Solexen, Mobilettes en Berini's door de straten van Liempde. Voorzitter Jan Kuppens van Terug in d'n Tèd Liemt geniet. ,,Wat ruikt het hier toch lekker."

De oldtimerdag en de Keistampersrit zijn een begrip op Tweede Pinksterdag. Liempde en omgeving lopen massaal uit om herinneringen op te halen aan de auto's en motoren waarin zijzelf, hun ouders of zelfs hun grootouders zich verplaatsten. Elk jaar weer wordt het evenement drukker bezocht, zo signaleert Kuppens. De voorzitter van Terug in d'n Tèd treedt op als spreekstalmeester en moet soms streng optreden als regelneef als opstoppingen dreigen te ontstaan voor café 't Huukske. ,,Doorrijden verdorie!", galmt het door de microfoon als een van de oldtimers te lang stilstaat.

Kuppens geniet van de zonovergoten maar toch ietwat frisse Pinksterdag. ,,Tel maar na: ieder jaar wordt het drukker. Dan kun je alleen maar tevreden zijn", zegt de Liempdenaar. Het aantal oldtimers oversteeg ook dit jaar de magische grens van tweehonderd. Meer dan tweehonderd brommertjes hebben ook de weg naar Liempde gevonden, net als bestuurders van oude tractoren, klassiekers, scooters en zogeheten Unimogs. Dat zijn kleine, maar ook ietwat lomp ogende vrachtwagentjes die uit de Mercedes-fabriek gerold zijn.

SLEEËN
Het zijn niet alleen klassiekers die het Concordiapark omzomen. Natuurlijk, het is een genot om een Renault uit 1934 te zien of het eerste Dafje dat in Eindhoven werd geproduceerd. En wat te denken van de Amerikaanse sleeën die zo uit een speelfilm lijken te komen. De Buicks, de Chevrolets en de Cadillacs glimmen geweldig en hebben de tand des tijds goed doorstaan. Dat geldt ook voor een Nederlandse legerjeep uit 1959, die met liefde wordt verzorgd door de eigenaar uit Sint-Michielsgestel. ,,Ik rijd alleen maar dit soort ritten, nooit meer dan 700 kilometer per jaar", klinkt het zuinig.

Veel bekijks trekken de auto's die helemaal niet zo oud zijn, maar voortleven in de collectieve herinnering. Zoals de DeLorean van Mart Renders uit Boxtel, die elk jaar in Liempde staat en elk jaar weer doet denken aan de Back to the Future-films. Of de Renault 16 die vroeger ook al in de Dinky Toys-verzameling zat. Er is zelfs waardering voor de Opel Manta's die meedoen aan de Keistampersrit. Een paar geleden werden deze auto's nog afgeschild als 'fout', nu zijn het hippe karren waarin je je best kunt vertonen. Anderen dwepen met de topmerken: Jaguar, Porsche en Alfa Romeo.

Aangekleed met een nostalgische zweefmolen en een mallemolen uit grootmoeders tijd is Liempde weer even een levend geschiedenisboek. De acteurs van Terug in d'n Tèd Liemt maken de dag compleet, maar moeten - in tegenstelling tot hun hoofdrol op de Boeremèrt op Tweede Paasdag - met Pinksteren genoegen nemen met een schamel bijrolletje. De schijnwerpers zijn dan gericht op glimmend blik en dampende uitlaten. En die kunnen inderdaad best lekker ruiken...

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De oldtimerdag is niet meer weg te denken van de Liempdse evenementenkalender. Honderden bezitters van klassieke auto’s, motoren, tractoren en brommers willen hun trotse bezit tonen.
8 juni 2006

Print deze pagina

Terug