GEMEENTE STEUNT KOPERS IN LIEMPDE

Meer starterswoningen in
bouwplan Heideweg

Het nieuwbouwplan Heideweg in Liempde gaat in de eerste fase plaats bieden aan tenminste achttien starterswoningen. Dat heeft het gemeentebestuur deze week bekendgemaakt. ,,Door herverkaveling hopen we zelfs nog meer huizen voor deze doelgroep in Liempde te bouwen”, stelt burgemeester Frank van Beers.

Het gemeentebestuur heeft zich gebogen over de voortgang van het ambitieuze bouwplan dat voor de omgeving van de Heideweg is ontwikkeld. Volgens Van Beers is de uitkomst van de discussie dat vooral in de eerste fase van de wijk zoveel mogelijk starterswoningen gebouwd moeten worden. ,,Het is een belangrijke doelgroep die zit te springen om woonruimte in Liempde”, aldus de burgemeester.

Het gemeentebestuur doet zelf in een flinke duit in het zakje door mee te betalen bij de aanschaf van de bouwgrond. Boxtel betaalt 10.000 euro van de grondprijs waardoor de aanschaf van een starterswoning extra aantrekkelijk wordt. ,,Natuurlijk worden wel bepaalde regels opgesteld om te voorkomen dat dit geld bij de verkoop van de woning bij de burger in de zak verdwijnt”, benadrukt Van Beers. Via een zogeheten koopgarantieregeling dienen starters die hun woning verkopen het geld terug te betalen aan de Stichting Goed Wonen Liempde. ,,Op die manier blijft het geld beschikbaar voor de doelgroep”, betoogt de burgemeester.

SPELREGELS
Om te voorkomen dat de starterswoningen door verbouwingen en uitbreidingen verloren gaan voor de oorspronkelijke doelgroep, stelt het gemeentebestuur ook een aantal aanvullende spelregels op. De nieuwe huizen in het plan Heideweg zijn alleen geschikt voor tweepersoons huishoudens. ,,Wanneer er gezinsuitbreiding komt zijn de woningen te klein en is verhuizen eigenlijk de enige optie”, meldt Van Beers.

De burgemeester verduidelijkt dat deze spelregels niet alleen in Liempde gelden. In de Boxtelse wijk In Goede Aarde zal projectontwikkelaar BAM Vastgoed starterswoningen realiseren aan de Schijndelseweg. Ook deze huizen vallen onder de spelregels die het gemeentebestuur heeft opgesteld. Om te voorkomen dat Boxtelse starters in alle projecten gaan meedoen, worden aanvullende regels gemaakt. ,,Het kan niet zo zijn dat starters in alle projecten boven aan het lijstje willen staan.”

Hoe de toewijzing van de starterswoningen zal plaatsvinden staat nog niet vast. Het college van B. en W. werkt aan een notitie waarin de uitgangspunten van het toewijzingsbeleid worden vastgelegd. Wethouder Wim van Erp liet deze week doorschemeren dat starters in Liempde kunnen rekenen op een extra steuntje in de rug. ,,Er komt een voorstel om jongeren uit Liempde zeker niet te benadelen”, zei hij cryptisch.
8 juni 2006

Print deze pagina

Terug