RELIGIEUZE STOET VERTREKT OM TWAALF UUR

Vroeg opstaan voor Heilig Bloedprocessie

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De bruidjes vormen een heuse blikvanger in de Heilig Bloedprocessie. (Archieffoto Brabants Centrum, 2004).

Veel deelnemers aan de Heilig Bloedprocessie moeten zondag 11 juni vroeg uit de veren. De religieuze stoet trekt al vanaf twaalf uur ’s middags door de straten van Boxtel. En dat betekent dat een aantal deelnemers al om negen uur geschminkt en aangekleed moet worden. Vroeg opstaan dus. En na afloop? ,,Snel uitkleden en naar huis rennen om voetbal te kijken.”

De eerste poulewedstrijd van het Nederlands elftal op het WK-voetbal in Duitsland verstoort het vaste ritme van veel vaste deelnemers aan de Heilig Bloedprocessie. De stoet die op Drievuldigheidszondag altijd om drie uur ’s middags door Boxtel trekt, gaat al op het middaguur van start. Een weloverwogen besluit van de Heilig Bloedstichting, die niet alleen benauwd was voor tegenvallende bezoekersaantallen maar ook vreesde voor een schreeuwend tekort aan deelnemers.

De interland tussen Oranje en de selectie van Servië en Montenegro was niet de enige hindernis die de organisatoren de voorbije weken hoofdbrekens kostte. Meer nog was er de bezorgdheid over de route die de processie doorgaans aflegt. Vanwege rioleringswerkzaamheden op de Markt en in de Clarissenstraat bleef het tot deze week onduidelijk of de Clarissenstraat begaanbaar zou zijn.

Inmiddels staat vast dat de route van de Heilig Bloedprocessie wordt aangepast. Vanaf de start op de Burgakker om 12.00 uur volgt de stoet de Kruisstraat en de Markt. Via het eerste deel van de Clarissenstraat slaat de processie rechtsaf de Oude Kerkstraat in. Via Duinendaal en Koppel gaat het naar de Vic. Van Alphenlaan. Daar wordt de route vervolgd en loopt de stoet via de Mgr. Wilmerstraat, Baroniestraat, Prins Bernhardstraat, Stationsstraat, Rechterstraat, Kruisstraat en Markt richting Sint-Petruskerk. Daar begint omstreeks 13.45 uur de slotceremonie. De Pastoor Erasstraat en de Breukelsestraat worden niet aangedaan omdat daar doorgaans weinig toeschouwers staan.

KNIPOOG
Verschillende deelnemers hebben zo hun eigen opvattingen over de ’voetbalversie’ van de Heilig Bloedprocessie. Peter van Zoest uit Utrecht bijvoorbeeld, die als scribent is verbonden aan de broederschap Portantes Sanguinem Sacrum. In deze broederschap zijn de schrijndragers verenigd; zij dragen tijdens de processie de bloeddoeken. Van Zoest heeft zijn makkers via internet uitgenodigd voor de processie; in zijn convocatie zegt hij met een knipoog dat de Heilig Bloedstichting ’is gezwicht voor het seculiere voetbalgeweld en het onzalige besluit heeft genomen om de Heilig Bloedprocessie om twaalf uur van start te doen gaan’.

De oud-Boxtelaar licht toe dat de aanpassing van het aanvangstijdstip voor de nodige problemen zorgt. Zo valt de gebruikelijke ’werklunch’ die de leden van de broederschap jaarlijks nuttigen bij bar Becoloth in duigen. Om moeten de leden die niet in Boxtel wonen extra vroeg afreizen om tijdig omgekleed en geschminkt te worden. ,,De ontmoeting voorafgaand aan de processie is een traditie die nu verstoord wordt door het voetbal”, zegt Van Zoest. Hij verwacht dat de leden van de broederschap na afloop van de processie nog wel even in Boxtel zullen blijven hangen. ,,Misschien kunnen we toch samen een maaltijd nuttigen. En bij Becoloth zal beslist een tv staan om voetbal te kijken.”

Van Zoest maakt zich een beetje zorgen over het verloop van de processie. ,,Ik vraag me af hoe groot de belangstelling zal zijn. Vooral de slotplechtigheid zie ik somber in, daar is het sowieso steeds minder druk. En zullen er al voetbalsupporters rondhangen? In het verleden werden al regelmatig weinig respectvolle opmerkingen geroepen vanaf de terrassen in de Stationsstraat. Ik ben benieuwd hoe dat nu zal gaan.”

ADAM
Oud-Boxtelaar Lucas Rood, die thans in Vught woont, speelt dit jaar de rol van Adam. Hij valt in omdat de ’echte’ Adam dit jaar verhinderd is. Rood vindt het ’een goede zaak’ dat het aanvangstijdstip is aangepast vanwege het WK-voetbal. ,,Je doet het tenslotte voor de mensen die langs de kant staan. Hoe meer volk, hoe beter en daarom vind ik het een verstandige beslissing van de organisatie.”

Hij moet al om negen uur present zijn om geschminkt te worden. ,,Niet erg hoor omdat ik nog moet oefenen met Eva. Samen met de aartsengel Gabriël vormen we een belangrijk drietal dat goed ingespeeld moet zijn. Adam spelen is geen soloactie, maar onderdeel van een belangrijk drietal.” Rood rekent erop dat hij een groot deel van de voetbalwedstrijd van Oranje kan meepikken. ,,Ach, vroeger vond ik voetbal veel belangrijker. Nu zijn er ook andere dingen in het leven, zoals mijn kinderen. Maar als straks iedereen enthousiast wordt, zal ik ook wel een oranjegevoel krijgen.”

Maarten Melis is net als Rood een trouwe deelnemer aan de Heilig Bloedprocessie. De Boxtelaar heeft door de jaren heen vele rollen vertolkt. Hij begon bij de volksbedevaart en was jarenlang een van de verspieders die uitblinken in vechten met stokken. Vorig jaar nam Melis de rol van Piet Bevers over, die decennialang optrad als verteller. ,,Ik vind het vooral amusant dat de Heilig Bloedprocessie nu ineens moet wijken voor een voetbalwedstrijd”, grinnikt hij. ,,Is er dan niets meer heilig? Haha!”

Melis beschouwt de keuze om het aanvangstijdstip aan te passen als het bewijs dat de voetbalcultuur een steeds hogere vlucht heeft genomen. Hij heeft er trouwens geen problemen mee: ,,Het is iets van deze tijd.” De Boxtelaar is geen groot voetbalfan, maar zal de wedstrijd van Oranje niet missen. ,,Dat zal wel lukken”, verwacht Melis. ,,Ik speel een thuiswedstrijd en ben na afloop zo weer thuis.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De nieuwe aanvangstijd van de Heilig Bloedprocessie schopt het jaarlijkse programma van de broederschap der schrijndragers in de war. (Archieffoto Brabants Centrum).
8 juni 2006

Print deze pagina

Terug