ZORGELOOS SPELEN OP STRAATSPEELDAG IN BOXTEL

Kinderen heel even baas in eigen straat

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de straatspeeldag in de Postelstraat in Esch. Het grote luchtkussen dat in de straat stond opgesteld vormde woensdag 31 mei de grootste attractie voor de kinderen.

De weersomstandigheden op de nationale straatspeeldag waren wel eens beter, maar dat kon de pret voor de kinderen gistermiddag niet drukken. Op verschillende plekken in Boxtel en omgeving werd de doorgaande weg afgesloten om de jeugd de gelegenheid te bieden om ongestoord op straat te spelen. De meest uiteenlopende spelletjes werden gespeeld, van tafelvoetbal, streethockey en sjoelen tot spelen met zand en het schuren en beschilderen van gasbeton.

In Boxtel kon de jeugd zich uitleven op de Corpus en in de Van Merheimstraat, Doornakkerlaan, Veldakkerstraat, op de parkeerplaats aan de Dr. De Brouwerlaan en in de Europalaan te Liempde. In Esch werd de Postelstraat afgezet om kinderen in staat te stellen ongestoord buiten te spelen. Overal vermaakten de kinderen zich kostelijk.

In de Van Merheimstraat in Boxtel, die met het oog op het wereldkampioenschap voetbal is aangekleed met ontelbare oranje vlaggetjes, maakten de kinderen een groot feest van de straatspeeldag. Overal in de straat waren speelattributen te zien; van skippyballen, fietsjes en skelters tot een tafelvoetbalspel op de stoep. De grote trekpleister was het springkussen waar de kinderen hun energie prima op kwijt konden. ,,Ik vind het heel fijn om op straat te spelen", zei Albert van Wordragen (9). ,,Normaal kan dat niet, maar nu kun je hier lekker voetballen en andere spelletjes doen. Zo zou het altijd moeten zijn."

TENTZEIL
Midden op straat keken de ouders, gezeten onder een tentzeil, ontspannen naar hun spelende kroost terwijl in de straat Nederlandstalige muziek klonk. Gun de Koning, één van de ouders, zou willen dat er in de Van Merheimstraat altijd zonder overlast van verkeer gespeeld kon worden.

,,We zouden graag zien dat deze eenrichtingsstraat helemaal autovrij gemaakt zou worden, maar dat is helaas niet mogelijk. Hoewel de straat een 30-kilometerzone is, wordt hier vaak te hard gereden. Veel sluipverkeer maakt gebruik van de straat. We zijn nu met de gemeente in gesprek of we de rijrichting van de auto's in onze straat kunnen veranderen en of er verkeersremmers aangebracht kunnen worden aan het begin en einde van de straat. Dan wordt het minder aantrekkelijk voor automobilisten om door deze straat te rijden. Nu is het veel te gevaarlijk. Ik laat mijn zoon hier normaal gesproken niet alleen buiten spelen."

In de Van Merheimstraat ging het feest gisteren urenlang door. Niet alleen werd naar hartelust gespeeld, maar daarnaast stond ook een straatbarbecue op het programma. Ook iets verderop in de Doornakkerlaan werd de straatspeeldag door de bewoners afgesloten met een barbecue.

,,Toen de straat hier een paar jaar geleden was opengebroken, hebben we ook een barbecue op straat gehouden. Dat was ons toen goed bevallen, vandaar dat we vandaag van de gelegenheid gebruik maken om het weer te doen", zei bewoonster Marijke van Nistelrooij.

Waar de Van Merheimstraat al eerder meedeed aan de nationale straatspeeldag, was het voor de bewoners van de Doornakkerlaan de eerste keer dat de straat afgezet werd vanwege het landelijke evenement. Van Nistelrooij: ,,Eerst was dit een vrij kinderloze straat, maar de laatste jaren zijn hier veel jonge mensen met kinderen komen wonen. We hebben van 3VO, dat de nationale straatspeeldag organiseert, onder meer vlaggetjes en ballonnen gehad om de straat te versieren. Er is van alles te doen voor de kinderen, van streethockey tot sjoelen, tafeltennis en schilderen."

ZAND
De jeugd kon zich in de Doornakkerlaan ook uitleven in een container die volgestouwd was met zand of kiezen voor schilderen. Elders kon een figuur die was vervaardigd uit gasbeton bewerkt worden met schuurpapier en vervolgens beschilderd worden door de jeugd. De kinderen hadden het zichtbaar naar hun zin, waaronder Max Denteneer (10).

,,Ik heb al met de step gespeeld en gevoetbald. Normaal speel ik hier ook op straat, maar dan moet je goed opletten of er auto's aankomen. Daar hebben we vandaag geen last van. Daarom is het veel fijner om te spelen. Of het hier altijd autovrij zou moeten zijn? Nee, dat hoeft voor mij nou ook weer niet, maar één keer is hartstikke leuk."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: In de Doornakkerlaan in Boxtel vermaakten de kinderen zich onder meer in een container vol met zand.
1 juni 2006

Print deze pagina

Terug