VEEL COMPLIMENTEN VOOR ORGANISATIE CONCOURS HIPPIQUE

Paarden springen en dansen
bij ’Sint-Martinus’

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het zware springconcours dat door Bert van Diest was uitgezet vergde het uiterste van ruiters, amazones en paarden.

De 75e verjaardag van paardensportvereniging Sint-Martinus is druk bezocht. Donderdag 25 mei namen 350 ponyruiters deel aan dressuur- en springwedstrijden op het terrein aan de Loxvenseweg en zondag 29 mei deden 400 ruiters en amazones mee aan het evenement voor volwassen paarden.

Het springconcours dat zich links van het terrein bevindt laat de paarden, ruiters en amazones behoorlijk zweten. Parcoursbouwer Bert van Diest heeft een ingewikkelde route uitgezet, waarin korte looplijnen het springen over de verschillende oxers extra moeilijk maakt. Matt Tielemans, Frans van de Nieuwelaar, Karen Schenning en Marjolein van Wijk bijten er allemaal hun tanden op stuk. Ze rijden stuk voor stuk uitstekende tijden, variërend van 58 seconden en 68 honderdste voor Tielemans tot 64 seconden en 32 honderdste voor Schenning, maar het lukt hen allemaal niet om alle balken te laten liggen, waardoor ze vier strafpunten krijgen.

Sophie de Kruif uit Haghorst is de volgende die het mag proberen. Op Vitalis rijdt ze een sterke ronde. Geconcentreerd neemt de combinatie alle hindernissen. Af en toe stoot Vitalis weliswaar een balk aan, maar niet hard genoeg dat deze eraf valt. In een tijd van 61 seconden en 38 honderdste blijft ze foutloos, wat haar een dankbaar applaus van het publiek oplevert.

Stralend verlaat ze het parcours. ,,Dit is pas de derde keer dat ik op dit paard een wedstrijd rij”, vertelt ze. ,,Vitalis is pas vier jaar. Dat maakt deze prestatie extra knap.” Ze vond het parcours erg pittig. ,,Wan er zitten erg veel gebroken looplijnen in. Daarbij komt dat draaien niet Vitalis’ sterkste kant is. Hij was ook nog best moe van het dressuurrijden. Daarom heb ik heb echt moeten opfokken voor deze wedstrijd, en dat is gelukt.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Stijlvolle actie van Boxtelaar Frans van der Sloot op het springparcours.

DRESSUUR
Achter de grote witgele tent, waar de ruiters uit kunnen rusten van hun inspanningen, worden de dressuurwedstrijden verreden. ,,Van K naar A in verzamelde stap. Van A naar F in verzamelde draf en van F naar P schouder binnenwaarts”, buldert de stem van instructeur Jan Wolfs richting amazone Ria Antonis uit Berkel-Enschot. Hij houdt nauwgezet bij hoe zij op Socialist presteert en of de combinatie slordigheidsfoutjes maakt. ,,Het ging redelijk, al zaten er wel een aantal galopfouten in”, vertelt de instructeur als de proef is afgerond. ,,Het algemene beeld was goed, maar achteraan in de bak werd het paard erg slordig.”

Fleur Sebregts uit Riel heeft in de bak achter Antonis haar dressuurproef afgewerkt. Met haar familie evalueert ze de prestaties van haar paard Melvin. ,,Het ging goed. Ik ben tevreden”, vertelt ze. ,,Ik moest er op letten dat mijn paard goed voorwaarts liep. Meestal doet hij dat té, dan is hij te fel. Nu was hij te rustig, dus moest ik hem wat oppeppen.” Ze geniet met volle teugen van het concours. ,,Ik vind dit een leuk evenement”, knikt ze. ,,Het is heel mooi opgezet met spring- én dressuurwedstrijden. Zulke grote evenementen zie je bijna niet meer!”

Intussen is op het springconcours Peter van Kuringen binnen de lijnen gekomen. Hij probeert op Oh Boy veel snelheid te maken tussen de hindernissen door, maar krijgt het deksel op de neus. Zijn paard weigert een oxer. Daardoor moet Van Kuringen opnieuw aanzetten, wat hem veel tijd kost. Met een tijd van 1 minuut, 33 seconden en 2 honderdste alsmede 12 strafpunten verlaat hij de baan. De teleurstelling is van zijn gezicht af te lezen.

Wouter van Rooij uit Diessen is de volgende die aan de beurt is. Hij heeft zijn ogen goed de kost gegeven en rijdt met Samir een prima wedstrijd. Tot de achtste hindernis. Daar laat het paard een balk vallen, waardoor de Diessenaar wordt uitgeschakeld voor de barrage. Desondanks is Van Rooij dik tevreden met de prestatie van Samir. ,,Hij sprong goed”, zegt hij, terwijl hij het paard tevreden een klopje geeft. ,,Dat die balk eraf viel was jammer, maar dat kwam doordat ik ietwat moest corrigeren voor die hindernis. Daardoor was Samir uit zijn ritme.” Aan het terrein lag het niet, verzekert Van Rooij. ,,Het veld ligt er werkelijk prima bij. Ik was vanmorgen even bang dat het heel glad zou zijn door de vele regen van zaterdag, maar dat is helemaal niet het geval. Mijn complimenten voor de organisatie.”

Voorzitter Leo Hoogenboom van de organiserende rijvereniging Sint-Martinus hoort alle loftuitingen met een grote glimlach aan. ,,We hebben erg ingezeten over het weer, maar de bodem van dit terrein is erg goed. De grond droogt vlug op. Daardoor had dit geen negatief effect op dit evenement.” Het concours hippique wordt iedere twee jaar gehouden. ,,Maar dit jaar gebeurt dit speciaal in verband met het 75-jarig bestaan van Sint-Martinus”, verduidelijkt Hoogenboom. Hij kijkt trots om zich heen. ,,Het evenement loopt super. En weet je waar dat aan te danken is? Aan onze vele sponsoren en de ruim zestig vrijwilligers waar we een beroep op kunnen doen.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De Boxtelse amazone Yvette Cijffers van Sint-Martinus reed een geconcentreerde dressuur op haar paard Kishan.
1 juni 2006

Print deze pagina

Terug