'ROEKELOOS EN ONVOORZICHTIG RIJGEDRAG'

Forse straf geŽist na
dodelijk auto-ongeluk

De 19-jarige Boxtelaar die op 9 november vorig jaar zijn 76-jarige plaatsgenoot Marietje van de Sande-Heesters dodelijk verwondde tijdens een auto-ongeluk in de Baroniestraat heeft maandag twee jaar ontzegging van de rijbevoegdheid en een werkstraf van tweehonderd uur horen eisen. De rechtbank in 's-Hertogenbosch doet over twee weken uitspraak.

De Boxtelse jongeman werd roekeloos en onzorgvuldig rijgedrag verweten door officier van justitie C. Potter. De automobilist gaf toe de maximum snelheid van 50 kilometer per uur te hebben overtreden. Politieonderzoek aan de hand van de remsporen wees uit dat de man tussen de 58 en 63 kilometer per uur moet hebben gereden; zelf zei de automobilist dat hij 55 kilometer per uur reed.

Het politieonderzoek wees volgens voorzitter J. van Biesbergen van de meervoudige kamer van de Bossche rechtbank ook uit dat een botsing voorkomen had kunnen worden als de automobilist zich aan de maximum snelheid had gehouden. ,,Toen u constateerde dat u te hard reed was dat geen aanleiding om vaart te minderen?", wilde de rechter weten. De man schudde het hoofd.

De bestuurder van de auto was op weg naar zijn werk op bedrijventerrein Ladonk en reed ter hoogte van de Heilig Hartkerk toen het slachtoffer overstak. De man schetste voor de meervoudige kamer van de Bossche rechtbank hoe in zijn ogen het ongeval was gebeurd. ,,Ze liep aan de kant van de kerk en ik reed haar achterop. Ineens stak ze over. Ze stopte op het fietspad, ik toeterde maar ze reageerde niet. Ik remde voluit, maar kon haar niet meer ontwijken. Ik probeerde nog naar links uit te wijken, maar ze liep verder naar voren."

Onduidelijk is of het slachtoffer inderdaad op het trottoir aan de kant van de kerk liep. De schade aan de auto (rechts voor) maakt dit aannemelijk, maar de verwondingen van de vrouw waren ook hoofdzakelijk rechts. Een getuige heeft verklaard dat het slachtoffer op de zuidelijke stoep liep voordat ze overstak. ,,Het is spijtig dat er geen duidelijkheid is over de precieze toedracht, maar dat maakt voor de verwijtbaarheid van het feit niets uit", aldus de officier van justitie.

ONBEZONNEN
Uit slachtofferverklaringen van de nabestaanden las de rechter voor dat de dood van hun moeder en zus grote indruk heeft gemaakt. De vrouw overleed daags na het ongeluk in het ziekenhuis aan haar verwondingen. ,,Er heerst grote verslagenheid, de mensen zijn uit balans en een broer is zelfs overspannen geraakt."

Dat de automobilist enkele dagen na het ongeval alweer met hoge snelheid door Boxtel reed, nota bene met een bordje 'Arrive alive' achter de achterruit, maakt dat van inlevingsgevoel met de nabestaanden en het slachtoffer weinig merkbaar was, stelde de officier van justitie. Zij typeerde de Boxtelaar als een 'beginnend automobilist die veel te onbezonnen achter het stuur zat'.

Advocaat A. Diks stelde dat dit ongeluk elke automobilist had kunnen overkomen. ,,Het slachtoffer stak onverwacht over op een plek tussen een zebrapad en een beveiligde voetgangersoversteekplaats." Diks vroeg de rechtbank bij de strafbepaling rekening te houden met het feit dat zijn cliŽnt in de Boxtelse dorpsgemeenschap al 'voor alles en iedereen' verantwoording heeft moeten afleggen voor zijn rijgedrag. Dat hij contact heeft gezocht met de nabestaanden en de begrafenis van het slachtoffer heeft bijgewoond, pleit in zijn voordeel, betoogde de advocaat. ,,Ik vind het heel erg en heb spijt dat het allemaal zo gelopen is", verklaarde de bestuurder.

Officier van justitie Potter eiste vierentwintig maanden ontzegging van de rijbevoegdheid, waarvan zes maanden voorwaardelijk met een proeftijd van eveneens zes maanden. Voorts eiste ze een werkstraf van tweehonderd uur of in plaats daarvan honderd dagen hechtenis. De rechtbank in 's-Hertogenbosch doet maandag 12 juni uitspraak.
1 juni 2006

Print deze pagina

Terug