’HÉÉL LANG OP DEZE DAG GEWACHT’

Modelvliegtuigen kiezen luchtruim in Lennisheuvel

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het publiek applaudisseert nadat wethouder Anton van Aert het nieuwe aerodrome aan de Mijlstraat officieel heeft geopend. Diverse vliegtuigjes en helikopters liggen klaar om een spectaculaire luchtshow te geven.

Modelvliegtuigclub Boxtel kan haar geluk niet op. Zondag was de officiële opening van het nieuwe terrein aan de Mijlstraat in Lennisheuvel, naast het complex van voetbalvereniging LSV. Acht jaar hebben de leden moeten wachten op het nieuwe veld. Na de opening gingen dan ook direct de eerste vliegtuigjes en helikopters de lucht in.

Terwijl tientallen leden op het veld de laatste hand leggen aan het gereed maken van hun vliegtuigen en helikopters voor de eerste vlucht vanaf het nieuwe aerodrome, kijkt voorzitter Dirk Habraken van Modelvliegtuigclub met een schuin oog naar de lucht. De zon schijnt uitbundig, maar de wind waait flink. ,,Die is eigenlijk iets te hard om te vliegen”, vertelt hij aan wethouder Anton van Aert, die de opening gaat verrichten. ,,Maar ervaren vliegers kunnen er wel mee overweg. Alleen mooie figuren maken met vliegtuigjes zit er vandaag niet in. Daarvoor moeten we te veel corrigeren.”

Terwijl Van Aert in de tent de tijd neemt om de geschiedenisboeken van de vereniging in te duiken, kiezen enkele leden al het luchtruim met hun toestellen. ,,Daar is er één”, roept een vrouw aan de zijkant van het terrein plotseling uit. De mensen die naast haar staan turen op haar aanwijzingen omhoog om het vliegtuigje eveneens te ontdekken. ,,Hij vliegt heel hoog. Hij heeft thermiek te pakken.”

SCHITTEREND
Voorzitter Habraken kan het tijdens de opening niet laten om aan te stippen hoe lang de Modelvliegtuigclub Boxtel heeft moeten wachten op haar nieuwe terrein: liefst acht jaar. ,,We hebben lang op deze dag gewacht. Héél lang. Maar nu ligt er een prachtige groene graszode. Dit is een schitterende locatie. Ik hoop dat we hier vele jaren plezier zullen hebben op dit veld.” Daarnaast hoopt de voorzitter dat de club weer nieuwe leden kan aantrekken. Dat aantal daalde na het vertrek van de oude locatie op Banisveld van 45 naar 20, omdat gemotoriseerde vliegtuigjes niet terecht konden op de tijdelijke locatie aan de Parallelweg Zuid. Habraken: ,,Deze grasmat moet weer gevuld worden met vliegtuigjes.”

Wethouder Van Aert zegt het ’erg jammer’ te vinden dat er zoveel tijd nodig is geweest alvorens de gemeente een nieuwe locatie had gevonden voor de vliegtuigclub, na de gedwongen verhuizing van Banisveld vanwege de totstandkoming van Het Groene Woud. ,,Er is een hele periode overheen gegaan. Dat was tobben voor de club, want wat moet je de leden bieden zonder veld?”, realiseerde Van Aert zich. ,,Maar ja, helaas duren procedures nu eenmaal zo lang. Die regels moeten we respecteren.”

De officiële openingshandeling, het in de lucht brengen van een modelvliegtuig, liet Van Aert aan zich voorbij gaan. ,,Ik heb namelijk gehoord wat die vliegtuigjes kosten”, lacht hij. ,,Voordat je het weet heb ik duizend euro schadevergoeding aan mijn broek hangen.” De leden durven het wel aan, en na luid aftellen door de wethouder kiezen twee helikopters en enkele vliegtuigjes het luchtruim. Van Aert: ,,Ik hoop dat dit een levendige club wordt met veel leden en activiteiten.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De luchtshow, waarmee de officiële opening van de nieuwe locatie van de Modelvliegtuigclub Boxtel gepaard ging, werd vol interesse door het publiek gevolgd.
1 juni 2006

Print deze pagina

Terug