STAATSSECRETARIS HENK VAN HOOF BEZOEKT BOXTEL

'WSD'ers bij Inteco presteren prima'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Maurice Peters geeft uitleg bij de machine waarmee hij onderdelen voor een klimaatplafond maakt. Geflankeerd door Theo Keijzers (links) van WSD Detachering & Projecten en Wim van de Langenberg van Inteco kijkt staatssecretaris Henk van Hoof geÔnteresseerd toe.

Om mensen van de sociale werkvoorziening aan een reguliere baan in het bedrijfsleven te helpen, bestaat sinds enkele jaren een speciale subsidieregeling onder de noemer 'begeleid werken'. Dit systeem functioneert prima, toont het Boxtelse bedrijf Inteco aan; de producent van klimaatplafonds heeft diverse WSD'ers in dienst. Maar ook deze werknemers worden soms ziek. En dan is het moeilijk om een uitkering van de Ziektewet te krijgen, hoorde staatssecretaris Henk van Hoof tijdens een rondgang door de fabriekshal van Inteco.

Directeur Wim van de Langenberg van Inteco won in april in 's-Hertogenbosch een trofee voor de Beste Ondernemers Visie van de plaatselijke Juniorkamer. Als uitvloeisel hiervan bracht staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken maandagochtend een bezoek aan de fabriekshal aan de Schouwrooij. Om met eigen ogen te aanschouwen hoe medewerkers van de WSD Groep (zogeheten SW'ers) functioneren in een commerciŽle onderneming.

Dankzij een subsidie van de rijksoverheid zijn SW'ers goedkoper voor een ondernemer dan reguliere arbeidskrachten. ,,Vanwege hun beperking kunnen deze mensen echter ook niet voluit presteren. Toen we vier jaar geleden met WSD in zee gingen, rekenden we op een prestatie van 65 procent van onze vaste medewerkers. Die norm wordt echter ruimschoots overschreden. We zijn erg tevreden over de mensen die door WSD bij ons gedetacheerd zijn", meldde Inteco-directeur Van de Langenberg aan de staatssecretaris voordat beiden een rondgang door de fabriek maakten.

Van Hoof hoorde uit de mond van enkele SW'ers zelf dat zij het bij Inteco prima naar hun zin hebben. ,,Er wordt geen verschil gemaakt tussen vaste werknemers of ons", stelde Leon van Alebeek uit Schijndel. Hij werkt nu vier jaar bij Inteco. Hoewel Maurice Peters uit Oisterwijk zijn collega bijvalt, liet hij weten erg blij te zijn dat hij sinds 1 februari niet meer als gedetacheerde van WSD voor Inteco werkt, maar dat hij een vaste aanstelling heeft gekregen. ,,Ik werk hier nu drieŽnhalf jaar en ben van alle markten thuis. De onderlinge sfeer is prima, je kunt bijna spreken van een familieband. De directeur spreken we gewoon aan met Wim. In principe maakt het geen verschil, maar voor mijn gevoel is het nu toch veel fijner nu ik in dienst ben als een eigen werknemer van Inteco."

Directeur Van de Langenberg: ,,De SW'ers die wij in dienst hebben zijn altijd uitgelaten, hebben nooit slechte zin en presteren uitstekend. Het rendement is prima. We hebben vier jaar geleden duidelijk een keuze gemaakt tussen uitzendkrachten of gedetacheerden van de WSD. Ik ben uitermate tevreden over de resultaten en hoop in te toekomst nog meer SW'ers aan te nemen."

ZIEKTEWET
Theo Keijzers, directeur van WSD Detachering en Projecten, liet weten dat het niet allemaal koek en ei is. Met name uitkeringsinstantie UWV laat het nogal eens afweten. ,,Werkgevers moeten heel veel moeite doen om het UWV te overtuigen dat ze ziekengeld moeten uitbetalen aan SW'ers die in het kader van het project begeleid werken in dienst zijn van een commerciŽle onderneming. Dat kost ondernemers veel tijd en dat schrikt hen af", aldus Keijzers. De staatssecretaris reageerde verbaasd en beloofde het onderwerp met de UWV aan te kaarten.

Na afloop van het bezoek aan Inteco begaf staatssecretaris Van Hoof zich met algemeen directeur Jan Simons en bestuursvoorzitter Willie van de Langenberg van WSD naar het Boxtelse werkvoorzieningschap voor een kort bezoek. Ook wethouder Anton van Aert van de gemeente Boxtel woonde het werkbezoek van de staatssecretaris bij.
1 juni 2006

Print deze pagina

Terug