BOXTELSE ZANGERES WINT 'THE X FACTOR'

Yvonne zingt niet alleen onder de douche

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Yvonne Brocken is de eerste winnares van The X Factor, de Boxtelse variant op de bekende talentenjacht Idols.

Zaterdag 20 mei werd in partycentrum De Adelaar de finale gehouden van de Boxtelse talentenjacht The X Factor. Zes kandidaten streden om de eerste plaats. Winnares Yvonne Brocken mag een speciaal geschreven nummer op cd opnemen. Net als de andere kandidaten Tessa Peijnenburg, Loraine Limbourg, Dave van Kollenburg, Jordy van den Boer en Marlou van Griensven zong Brocken twee nummers naar keuze voor de nagenoeg uitverkochte zaal. ,,Ik ben speciaal voor The X Factor gestopt met roken, want dat is echt slecht voor mijn stem."

Op verzoek van de professionele jury, die bestond uit de Boxtelse zanger Danny Everett, Twan van Brabant en Idols-finalist I-Jay, zongen de finalisten nog een a capella nummer. Na rijp beraad wees de jury Yvonne Brocken aan als winnares. Marlou van Griensven werd echter dermate goed beoordeeld dat zij in de studio van Twan van Brabant een nummer op cd mag opnemen. Voor de 19-jarige winnares wordt speciaal een nummer geschreven en opgenomen.

Juryvoorzitter Everett gaf aan dat de kwaliteiten van de finalisten dicht bij elkaar lagen. ,,We hadden de opdracht om te kiezen voor die kandidaat die goed kon zingen maar ook een aansprekende performance heeft. Die extra kwaliteit herkennen we in Yvonne.” Na afloop meldde de juryvoorzitter dat hij voor de winnares ook commerciële mogelijkheden ziet. ,,Als ze een cd heeft opgenomen zal ik die zeker kopen. Niet alleen de zangkwaliteit maar haar hele optreden biedt perspectief voor de toekomst”, aldus Everett.

Hij vervolgde: ,,Alle finalisten hebben zeker kwaliteiten. Het niveau is erg hoog, ze lagen allemaal erg dicht bij elkaar. De nummer twee, Marlou van Griensven, zong ook erg goed, maar was in haar optreden net wat minder overtuigend dan Yvonne. Omdat ze zo dicht bij elkaar lagen, mag ook zij een nummer op cd opnemen. Dat wordt wel een bestaand nummer, terwijl voor de winnares een nieuwe compositie wordt geschreven. Daarvoor heb ik al ideeën”, aldus de juryvoorzitter.

WORKSHOPS
Initiatiefneemster Beppie van der Steen van The X Factor zocht na afronding van haar speeltuinproject in de wijk Oost, voor een nieuwe invulling van de vrije tijd. Gesteund door opbouwwerker Jeroen Pijnenburg van welzijnsinstelling DELTA organiseerde ze de talentenjacht. Van der Steen vond een aantal sponsoren en de medewerking van MIK Kunsteducatie. Bovendien kreeg ze steun van dansschool Demmo Streetdance, die zaterdagavond een tweetal optredens verzorgde.

,,Ik hoop dat die winnaar gekozen wordt die net dat extraatje heeft. Niet alleen mooie zang maar ook een goed verzorgd optreden; dat bedoelen we met The X Factor, daar zijn we naar op zoek”, zei de initiatiefneemster tijdens de finale.

Zaterdag 22 april werd de voorronde voor deze finale gehouden. Er waren toen acht kandidaten. ,,Misschien is de verwijzing naar het programma Idols toch niet zo geschikt geweest”, blikte opbouwwerker Pijnenburg terug. ,,We hadden telefonisch meer aanmeldingen gehad, maar een aantal kandidaten heeft zich teruggetrokken omdat ze bang waren voor schut gezet te worden. Dat gebeurt immers tijdens de voorrondes van Idols ook.”

De zes kandidaten hebben een viertal workshops gehad van docente Nova Borgers van MIK Kunsteducatie. Daarin kregen ze aanwijzingen voor hun zang, maar zeker ook voor hun houding en totale manier van optreden op het toneel. Winnares Brocken zei in een reactie daar veel aan gehad te hebben. ,,Ik zong alleen maar in de douche en had nog nooit opgetreden. Zij heeft me echt zeer waardevolle tips gegeven”. Brocken had een grote groep fans in het publiek tijdens de finale. Zelfs een spandoek hadden ze gemaakt.

De winnares hoopt eind van dit schooljaar de opleiding directiesecretaresse aan het Koning Willem I College in 's-Hertogenbosch af te ronden. ,,Ik zing graag en ben hier ook erg blij mee, maar ik droom nog niet van alleen maar een zangcarrière”, vertelt ze. ,,Ik ben wel speciaal voor The X Factor gestopt met roken, want dat is echt slecht voor mijn stem. Vanavond had ik er wel even behoefte aan, het is ook zo onverwacht allemaal.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Yvonne Brocken wordt omringd door fans nadat bekend is geworden dat ze de eerste winnaar is van The X Factor, de Boxtelse variant op de bekende talentenjacht Idols.
24 mei 2006

Print deze pagina

Terug