ONDERNEMERS WOEST OVER UITSTEL

Rioolproject in centrum loopt
vertraging op

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De rioolbuizen liggen klaar op de Markt. De gemeente Boxtel hoopt de boorwerkzaamheden voor de zomervakantie klaar te hebben.

De aanleg van een nieuwe riolering in de Clarissenstraat is twee weken vertraagd door een vastgelopen boorkop in België en een verzekeringskwestie. Dinsdag 23 mei zijn de werkzaamheden hervat, maar het karwei is volgens een woordvoerder van de gemeente Boxtel niet voor de zomervakantie klaar. De Ondernemingsvereniging Boxtel en de afdeling Boxtel/Liempde van Koninklijke Horeca Nederland reageren furieus en verwijten het gemeentebestuur nalatigheid.

Twee weken geleden werden de rioleringswerkzaamheden op de Markt en in de Clarissenstraat stilgelegd. Naast de tegenvaller met de boorkop, die tijdens werkzaamheden in België vast kwam te zitten in de bodem, lag vooral een verzekeringskwestie ten grondslag aan de vertraging. Volgens wethouder Wim van Erp wilde het gemeentebestuur geen enkel risico nemen en wachten totdat de verzekeringsmaatschappij het groene licht gaf voor de boorwerkzaamheden.

Een woordvoerder van de gemeente Boxtel licht toe dat in het bestek was uitgegaan van één boring. ,,Nu blijkt dat we driemaal moeten boren. Daarvoor is een aanvullende verzekering nodig, zodat de gemeente gedekt is als onverhoopt schade wordt toegebracht aan de woningen in de Clarissenstraat." De extra boringen zijn nodig omdat de boorkop niet de gehele Clarissenstraat kan afwerken. De maximale lengte die een boorkop kan afleggen bedraagt zo'n negentig meter.

Wethouder Van Erp benadrukt dat het gemeentebestuur alle voorzorgsmaatregelen heeft genomen om het project soepel te laten verlopen. ,,Het is een kolossaal groot en ingewikkeld project dat een goede voorbereiding vergt. De verzekeringsmaatschappij heeft ruim de tijd genomen om de door ons aangeleverde cijfers en berekeningen te beoordelen. Nu alles in orde is, kunnen we weer aan de slag."

Van Erp stelt dat het boren van de riolering grote voordelen biedt boven graven. ,,Dan hadden we in de hele straat damwanden moeten slaan en hadden bewoners en ondernemers nog veel langer in de troep gezeten. In het belang van alle betrokkenen is dit de beste oplossing."
STEMMINGMAKERIJ
De Ondernemersvereniging Boxtel is woest over de vertraging die het project heeft opgelopen. In een brief aan het college van B. en W. vegen voorzitter Jos Hermans van de afdeling Boxtel/Liempde van Koninklijke Horeca Nederland en vice-voorzitter Arjen Witteveen van de Ondernemersvereniging Boxtel de vloer aan met de werkwijze in de Clarissenstraat. Men spreekt van 'nalatigheid' omdat door de gemeente verzuimd zou zijn een adequate verzekering af te sluiten.

Dat de boorwerkzaamheden gistermiddag weer van start zijn gegaan, stemt horecavoorzitter Hermans tevreden. ,,Maar de situatie blijft dat het project niet voor de zomervakantie klaar is. We zitten dus de gehele zomer met een Clarissenstraat die niet gebruikt kan worden. Dat is absoluut een ongewenste situatie voor ondernemers en bewoners", stelt hij samen met Witteveen in de brief aan B. en W. Het tweetal betitelt het project zelfs als een 'zinkend schip' dat door een verzekeringsmaatschappij niet meer gedekt zou kunnen worden omdat al schade zou zijn veroorzaakt. ,,Dit project kost de ondernemers handenvol geld."

Wethouder Van Erp doet de brief af als 'stemmingmakerij'. ,,De inhoud van de brief berust op vele onwaarheden." De woordvoerder van de gemeente Boxtel betreurt de negatieve toonzetting in de brief. ,,We werken heel zorgvuldig aan dit project en dan is het jammer dat op deze manier gereageerd wordt." Volgens de zegsman overdrijven de ondernemers als ze stellen dat de werkzaamheden niet voor de zomervakantie klaar zijn. ,,Het hele project is voor de vakantie zeker niet klaar. Maar we proberen wel het boren voor de zomer afgerond te hebben en misschien is de Markt wel eerder beschikbaar dan verwacht. Maar daarop kan en wil ik nog niet vooruitlopen."

Volgens de woordvoerder wordt in het gemeentehuis gewerkt aan een nieuwsbrief die binnenkort wordt verspreid en gepubliceerd. Daarin komt de nieuwe planning van het project te staan. Komende week overlegt de gemeente met de aannemer over de aanpassing van de planning. Wethouder Van Erp vertrouwt op een goede afloop. ,,Ik wil bovendien benadrukken dat de werkzaamheden niet overal hebben stilgelegen. We hebben de voorbije weken alle energie gestoken in het Molenpad en die straat is bijna klaar. Nu de verzekeringsmaatschappij akkoord is met onze plannen, kunnen we ook in de Clarissenstraat aan de slag."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Dinsdag 23 mei, 14.07 uur: de boorwerkzaamheden in de Clarissenstraat worden na een pauze van twee weken hervat. De boorkop kan maximaal negentig meter boren; ter hoogte van de protestantse kerk komt een nieuwe bouwput.
24 mei 2006

Print deze pagina

Terug