BOXTEL HEEFT NA 13 JAAR WEER EEN JONGERENCENTRUM

'Het heeft veel te lang geduurd...'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Door symbolisch een paar drumstokjes te overhandigen aan mede-initiatiefnemer Eric de Windt opende wethouder Anton van Aert vrijdag 19 mei het jongerencentrum in de gymzaal van de voormalige Bracbant Havo.

Een goede soundcheck zat er niet meer in. Het was haasten geblazen om vrijdagavond 19 mei alles in gereedheid te brengen voor de opening van het Boxtelse jongerencentrum. In een deel van de gymzaal van de voormalige Bracbant Havo gaf wethouder Anton van Aert symbolisch twee drumstokjes aan een van de voorvechters die zich de voorbije jaren sterk maakten voor de komst van een nieuwe jeugdhonk, Eric de Windt.

,,Jullie hebben er dertien jaar op moeten wachten, maar eindelijk is het dan zover. Zelfs de commissaris van de koningin Hanja Maij-Weggen concludeerde begin vorig jaar tijdens een werkbezoek dat Boxtel alles op alles moest zetten om een jongerencentrum van de grond te krijgen. Ik heb bewondering voor de medewerkers en vrijwilligers. Er is de laatste dagen nog enorm hard gewerkt om jullie vanavond te kunnen ontvangen", zei de wethouder in zijn korte openingstoespraak. Zijn rede beŽindigde Van Aert met de opmerking: ,,En denk af en toe aan de buren..."

Jongerenwerkster Miriam van den Berkmortel stelde trots te zijn op de dertig vrijwilligers die hebben meegeholpen om de oude gymzaal om te bouwen tot een jongerencentrum. ,,Zonder jullie was het niet gelukt."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Buiten degenen die demonstraties verzorgden kwamen weinig bezoekers af op de workshops in het jongerencentrum. Hier een beeld van de demonstratie kickboksen.

FLINK FEESTEN
De rockgroep Actellion beet het spits af tijdens de eerste muziekavond in het jeugdhonk. Nadat leadzanger Dirk Mesman de mensen vroeg de leegte voor het podium te vullen en niet allemaal aan de kant te blijven staan, was het ijs al snel gebroken. Onder de titel 'Hoezo geen talent?' mochten de circa honderd bezoekers daarbij punten geven. Van de vier bandjes zou er een later dit jaar op mogen treden tijdens het pop- en cultuurfestival Popgefokt.

De beginnende plaatselijke formatie Mindstorm kreeg uiteindelijk de meeste stemmen en staat in oktober op het hoofdpodium van Popgefokt; SPCHLESS, met de Boxtelse drummer Bas van de Loo, verzekerde zich echter ook van een plek in het programma. De vierde band die voor het voetlicht trad was de R&B-band Silouettes.

Als een van de vrijwilligers die mee heeft geholpen bij de totstandkoming van het jongerencentrum heeft Eric de Windt lang naar dit moment uitgekeken. ,,Tijd om eens flink te feesten. Als zes of zeven jaar ben ik op zoek naar een goede oefenruimte voor popbandjes. Het heeft veel te lang geduurd, maar ik ben blij dat we nu eindelijk een plek hebben. Ook al is het nog maar een tijdelijke ruimte", stelt de Boxtelaar die zelf in de deathmetal-band Nox speelt.

Daags na de opening keek jongerenwerkster Van den Berkmortel tevreden terug op het verloop van de avond. ,,Er hing een geweldige sfeer en op het laatst was het ramvol. En toen het om elf uur afgelopen was, is iedereen zonder problemen naar huis gegaan." De Boxtelse jongerenwerkster vindt het jammer dat voor de workshops aanzienlijk minder interesse bestond. De demonstraties in street- en breakdance, buikdansen en kickboksen trokken nauwelijks bezoekers.

Ook breakdancer Tijn Hoyng (15) had zijn kunsten liever voor een groter publiek getoond. ,,Toch fijn dat dit jongerencentrum er nu is. Voorheen moesten we altijd buiten Boxtel. Dat varieerde van Amsterdam tot Maastricht. Nu hebben we hier een eigen plek. We trainen elke week twee avonden in brede school De Wilgenbroek, maar de overige dagen kunnen we voortaan in het jongerencentrum terecht."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Boxtelse meiden leren buikdansen.

BUIKDANSEN
De 11-jarige Dana Maaskant was een van de weinige deelnemers aan het streetdance en buikdansen. ,,Ik ben lid van de meidengroep die elke vrijdagavond in Villa B18 bijeenkomt. Toen ik hoorde dat we gingen verhuizen naar deze locatie, besloot ik hier maar eens een kijkje te nemen."

Het buikdansen vindt het meisje 'best moeilijk'. ,,Dat had ik eigenlijk niet gedacht, maar je leert snel. De verschillende bewegingen worden iedere keer herhaald en steeds komen er nieuwe varianten bij. Het is leuk, maar niet echt iets voor mij", lacht ze. Ook aan streetdance beleefde Dana veel plezier. ,,Maar ik ben links en dan beweeg je steeds de verkeerde kant op. Best irritant."

Zaterdagavond werd het openingsweekend van het jongerencentrum aan de Baroniestraat afgesloten met een swingende party waar de deejays Gobo en Joost muziek draaiden voor 16-plussers.

Tot aan de zomervakantie is het jongerencentrum geopend op dinsdag- en vrijdagavond en woensdagmiddag. Voorts zijn in juni de drie poulewedstrijden van het Nederlands elftal tijdens het WK-voetbal in Duitsland op een beeldscherm te zien.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Breakdancers die nu wekelijks in brede school De Wilgenbroek oefenen, kunnen voortaan ook in het Boxtelse jongerencentrum terecht.
24 mei 2006

Print deze pagina

Terug