BRABANT MEEST BEWEGWIJZERD VOOR FIETSERS

Matige belangstelling voor opening fietsroutes

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Overal in de Meierij worden in de komende weken deze informatiepanelen geplaatst. Gedeputeerde Onno Hoes (rechts) en de Heusdense wethouder Ben Groen onthulden op de Boxtelse Markt zo'n plattegrond met fietsroutes.

Brabant is met 2.800 kilometer aan fietsroutes de meest bewegwijzerde provincie voor fietsers. De bestaande routes zijn aaneen gekoppeld en voorzien van nieuwe bordjes waarmee het publiek makkelijk zelf een fietstocht naar keuze kan samenstellen. Een systeem dat is afgekeken van de routeaanduidingen in de Limburgse steenkoolmijnen... De belangstelling voor de start van het fietsroutenetwerk was matig.

Met de voltooiing van het systeem van fietsknooppunten in de Meierij is heel de provincie Noord-Brabant nu voorzien van een eenduidig fietsnetwerk. ,,Bijna op iedere lantaarnpaal hangt wel een wit-groen bordje met routenummers. Geen fraai gezicht, maar wel praktisch", stelde gedeputeerde Onno Hoes zondag 21 mei in de raadzaal van het Boxtelse gemeentehuis. De provinciebestuurder gaf het officiële startsein voor het fietsroutenetwerk.

De samenwerking op het gebied van recreatie en toerisme tussen provincie, gemeenten en toeristische organisaties verloopt volgens Hoes prima omdat het geen politiek onderwerp is. Toch blijven er wensen op het gebied van de fietsroutes. ,,Mensen die een tochtje op de pedalen maken, komen bij cafés en uitspanningen nog té vaak aan de gesloten deur. De ondernemers moeten beter inspelen op de behoefte om onderweg een kopje koffie of iets anders te kunnen nuttigen", stelde Hoes voorafgaand aan de openingshandeling.

De nieuwe directeur van het Brabants Bureau voor Toerisme (BBT), Anneke de Haan, erkende dat op het gebied van fietsrecreatie de slogan niet moet zijn 'meer, meer en meer', maar 'beter, beter en beter'. Met het oog op de door Hoes geconstateerde leemte binnen de horeca in het fietsroutenetwerk, liet De Haan weten dat steeds meer uitspanningen een bordje aan de deur krijgen met de aanduiding 'fietscafé'.

,,Dat betekent dat deze cafés niet alleen in het weekeinde, maar ook doordeweeks vanaf 's ochtends tien uur zijn geopend om fietsers te ontvangen. Gelet op de vergrijzing – mét Annie M.G. Schmidt spreek ik liever van 'verzilvering' – is dit noodzaak. De groeiende groep ouderen heeft volop tijd én geld en daarop moeten we inspelen." Het fietsroutenetwerk is volgens De Haan compleet; de dienstverlening eromheen kan nog altijd beter. Inmiddels hebben tweehonderd Brabantse uitspanningen het bordje 'fietscafé' aan de gevel hangen; in Boxtel is dat café Le Temps Perdu aan de Markt.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Samen met de Boxtelse loco-burgemeester Wim van Erp drinkt provinciebestuurder Onno Hoes een pint op het succes van het fietsroutenetwerk.

Deze week worden in de Meierij de informatiepanelen geplaatst op de fietsknooppunten. Ze bevatten plattegronden aan de hand waarvan fietsers hun route kunnen bepalen. Als de informatieborden er staan, telt Brabant er in totaal achthonderd; 25.000 routebordjes wijzen de fietsers de weg. Heel Zuid-Nederland is nu voor fietsers op een eenduidige manier ontsloten. Het fietsroutenetwerk in Zeeland is vorige week geopend; Limburg ging al eerder voor.

Burgemeester Frank van Beers van Boxtel was zondagmiddag de gastheer voor vertegenwoordigers van provincie, gemeenten en BBT. Hij prees de samenwerking en de meerwaarde die daaruit is voortgevloeid. ,,Brabant telde al heel veel fietsroutes, maar dat die nu allemaal op dezelfde manier zijn aangeduid, is een groot goed", aldus de Boxtelse burgemeester.

MIJNROUTES
De zeshoekige bordjes van de oude fietsroutes (in deze regio de Boxtelroute en de Scheekenroute) worden in het najaar verwijderd, meldde wethouder Ben Groen van de gemeente Heusden. Als voorzitter van het portefeuillehoudersoverleg voor toerisme en recreatie van de samenwerkende gemeenten in deze regio heeft Groen de kar getrokken voor het fietsroutenetwerk.

,,De meeste aanpassingen waren nodig in de stad 's-Hertogenbosch, die eigenlijk als enige buiten de 22 bestaande routes viel. We beschikken met het nieuwe netwerk over 550 kilometer bewegwijzerde routes in de Meierij." Het onderhoud van het nieuwe netwerk en de verwijdering van de oude bordjes geschiedt door vrijwilligers van plaatselijke fiets- en wandelclubs, meldde Groen.

Het systeem van fietsknooppunten is afgekeken van de aanduidingen in de Limburgse steenkolenmijnen, meldde Eef van Turnhout van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven. ,,Een mijningenieur kreeg na de sluiting van de mijnen tot taak in Limburg een fietsnetwerk te ontwikkelen. De manier waarop mijnwerkers in de ondergrondse gangen hun weg konden vinden, heeft hij benut om in Limburg fietsroutes uit te zetten. Inmiddels is heel Zuid-Nederland ontsloten en volgend jaar volgt het ontbrekende deel van Vlaanderen", aldus Van Turnhout.

Na de bijeenkomst in de Boxtelse raadzaal onthulden gedeputeerde Hoes en de Heusdense wethouder Groen het eerste informatiepaneel op de Markt. Daar werden fietsers getrakteerd op straattheater en streekproducten. Ook werd informatie verstrekt over nationaal landschap Het Groene Woud. Druk werd het niet. Op het moment van de openingshandeling waren slechts tweehonderd toeschouwers aanwezig. De speciale fietsrekken die waren neergezet bleven grotendeels leeg.

INKORTEN
Theo van der Meijden uit Esch is een van de mensen die is afgestapt om een kijkje te nemen. De teller op zijn fiets geeft een afstand aan van 36,4 kilometer. Samen met zijn fietsmaat is hij 's ochtends vanuit Haaren vertrokken om de Broekronde te fietsen. Samen met de Dommelronde en de Populierenronde is het een tocht die aan de hand van de fietsknooppunten door de VVV is uitgezet. ,,Het systeem met de bordjes werkt erg fijn. Aan de hand van routekaarten kun je vooraf een traject uitstippelen en als je wilt kun je onderweg makkelijk de route inkorten of verlengen."

Van der Meijden en zijn maat zijn vanuit Haaren naar de Loonse en Drunense Duinen gefietst. ,,Onderweg waren er op diverse plekken activiteiten, maar nergens was het druk. Het weer nodigt vandaag ook niet echt uit om te gaan fietsen."

Hoewel het de hele dag droog bleef, denken ook twee zusters die in de huize De Molenwiek aan de Achterberghstraat wonen, dat het bewolkte weer debet is aan de magere publieke belangstelling. ,,Bovendien doen vandaag veel kinderen hun eerste communie. Ook dat zal een rol spelen waarom het niet zo druk is. We komen net van oertijdmuseum De Groene Poort. Daar speelde een theatergroep voor slechts vier mensen. Best sneu, er is veel aandacht besteed om een leuk programma in elkaar te zetten." De twee nonnen besluiten zelf ook niet verder te fietsen. ,,We hebben wel routekaarten gekocht en zullen als het wat beter weer is zeker een tochtje uitstippelen."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Na de opening van het fietsroutenetwerk op de Boxtelse Markt vertrekt provinciebestuurder Onno Hoes met een fietskar voor een bezoek aan De Kleine Aarde. Directeur Marijke Kuijpers van het milieucentrum vergezelt de gedeputeerde op de ligfiets; loco-burgemeester Wim van Erp kiest voor een standaard rijwiel.
24 mei 2006

Print deze pagina

Terug