LIEMPDSE WANDELTOCHT AL KWART EEUW BOEIEND

Jarige wandeldriedaagse kent unieke jubilaris

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Els van de Wijdeven van buurtvereniging Den Berg en Cees Braken, voorzitter van de commissie Avonddriedaagse Liempde, kunnen niet wachten tot de 25e editie van het evenement begint. Rechts staat Frits van Gestel, die nog nooit één wandeltocht heeft gemist.

De avondwandeldriedaagse van Liempde is al 25 jaar een begrip. Niet alleen in Liempde, maar ook in verre omstreken. Deelnemers komen ieder jaar uit de meest uiteenlopende plaatsen naar het dorp toe om deze gemoedelijke tocht af te leggen. Dit jaar wordt het evenement voor de 25e keer gehouden. Meest opvallende deelnemer is Liempdenaar Frits van Gestel. Hij heeft namelijk nog niet één editie van de wandeldriedaagse gemist.

Het sterke punt van de Liempdse wandeldriedaagse is volgens voorzitter Cees Braken van de commissie Avonddriedaagse de betrokkenheid van de mensen die de tocht organiseren. ,,Er wordt een beroep gedaan op enorm veel vrijwilligers. Zij zijn erg belangrijk, want je moet beseffen dat er veel komt kijken bij het organiseren van dit evenement. Dan moet je niet alleen denken aan de vrijwilligers uit de buurt, maar ook aan de EHBO’ers die al voor de 25e keer meehelpen, fanfare Concordia die voor de 25e keer zorgt dat we muzikaal begeleid worden, de mensen op het inschrijfbureau, de verkeersposten, de controle- en verzorgingsposten... Dat zijn bij elkaar zestig tot zeventig mensen.”

Het organiseren van de avonddriedaagse is dan ook een hele klus. ,,Het organisatiecomité bestaat uit vijf mensen”, vertelt Braken. ,,Alles bij elkaar zijn we ruim drieënhalve maand van tevoren bezig om alles op te zetten.” Veel mensen beseffen niet dat er zoveel werk achter de driedaagse zit. ,,Waarschijnlijk niet”, knikt de voorzitter. ,,Die komen fijn op het inschrijfbureau, zeggen hun naam, betalen het inschrijfbedrag van drie euro en gaan fijn wandelen.” Toch vindt hij dat niet vervelend. Het gaat hem tenslotte om het plezier dat mensen aan de tocht beleven. Braken hoopt tijdens de jubileumwandeling het deelnamerecord van vorig jaar te kunnen benaderen. ,,Toen hebben we voor het eerst meer dan vijfhonderd deelnemers gehad. We verwachten dit jaar zeker eenzelfde aantal deelnemers te trekken.”

GEVARIEERD
Tijdens de driedaagse kunnen de deelnemers kiezen uit routes van vijf en tien kilometer. Voorzitter Els van de Wijdeven, die namens buurtvereniging Den Berg zeven jaar betrokken is bij de organisatie van de avonddriedaagse, legt uit: ,,Liempde is natuurlijk geen hele grote plaats, dus we zijn beperkt in de keuze van de routes die we lopen. We hebben sinds een paar jaar negen vaste routes die we laten rouleren. De tien kilometerroute is voor Liempde een probleem omdat we dan al gauw buiten onze dorpsgrenzen gaan, maar gelukkig kunnen we gebruik maken van een stuk Boxtel en Sint-Oedenrode.”

Ondanks dat de organisatie beperkt wordt in de keuze van de routes blijft het wel een gevarieerde wandeltocht, volgens Van de Wijdeven. ,,Liempde is een mooi dorp om door te lopen omdat je zowel door het centrum als door de buitengebieden kunt wandelen.” Wel houdt de organisatie het liefst verharde wegen aan. ,,Dit omdat we vinden dat ook mensen die minder goed ter been zijn mee moeten kunnen wandelen.”

De avonddriedaagse is voor alle leeftijden geschikt. ,,In principe van 0 tot 99 jaar”, vertelt de voorzitter van de organiserende buurtvereniging Den Berg. ,,Wij vinden het belangrijk dat zowel kleine kinderen in de buggy meekunnen als ouderen.” Daarom besteedt de organisatie veel aandacht aan de veiligheid. Van de Wijdeven: ,,We zorgen voor verkeersregelaars die alles in de gaten houden. Daarnaast werkt de politie vrijwillig mee aan de tocht.” ,,En we kiezen voor routes op veilige stukken”, vult Braken aan. ,,Verder lopen we de routes die we wandelen na met auto’s om te zien of er niemand achter blijft. Als mensen om 21.00 uur niet binnen zijn op het eindpunt checken we waar ze zijn gebleven, zodat we zeker weten dat iedereen veilig is aangekomen.”

WK VOETBAL
Het nadeel van het organiseren van de wandeldriedaagse van Liempde is dat Van de Wijdeven en Braken nauwelijks tijd hebben om zelf mee te doen. ,,Ik heb maar drie keer meegedaan”,, vertelt Braken. ,,Ik ook”, geeft Van de Wijdeven toe. ,,Ik heb namelijk altijd op het inschrijfbureau gezeten. Het nadeel daarvan is dat je niet ziet wat er op de route, bij de rustplaatsen en bij het eindpunt gebeurt. Ik zou daar graag bij zijn. Je bedenkt de route tenslotte, maar je proeft door al het werk niet zelf hoe het wordt. Maar de glunderende gezichten van de kinderen als ze een gouden medaille omgehangen krijgen vergoeden alles!” Braken vult aan: ,,En ook de positieve opmerkingen die we krijgen van wandelverenigingen zijn geweldig. Die prijzen de mooie routes die we lopen en de lekkere versnaperingen.”

De wandeldriedaagse is dit jaar verschoven van eind juni naar eind mei. ,,Daarvoor is gekozen vanwege het wereldkampioenschap voetbal”, legt Van de Wijdeven uit. ,,Veel papa’s willen dat zien. Omdat wij het belangrijk vinden dat iedereen aan dit evenement mee kan doen, hebben we het verzet.” Daarnaast heeft de organisatie ook rekening gehouden met andere activiteiten die in de regio spelen. ,,Daarbij moet je denken aan de vierdaagse van Boxtel en de fietsdriedaagse van Gemonde en Liempde. We willen elkaar niet in de wielen rijden.”

JUBILARIS
Liempdenaar Frits van Gestel heeft aan alle edities van de wandeldriedaagse deelgenomen. ,,Ik ben daar 25 jaar geleden samen met mijn vrouw mee begonnen omdat we het leuk vonden om te wandelen. Dan namen we de kinderen mee in de kinderwagen of de buggy. De kinderen zijn in de loop der tijd afgevallen, maar ik heb nog nooit één avond overgeslagen. Weer of geen weer.” Van Gestel doet als fervent wandelaar niet alleen mee in Liempde. Ook bij talloze vierdaagsen, waaronder die van Nijmegen, de 80 kilometer van de Langstraat en de Bloesemtocht Maas en Waal is hij present. ,,Ik vind wandelen gewoon leuk”, legt hij uit. ,,En je kunt zo veel zien van de natuur. Lopend kan ik er meer van genieten dan op de fiets.”

Een kwart eeuw hetzelfde evenement wandelen deert de Liempdenaar dan ook niet. ,,Het blijft boeiend. En daarnaast is het goed om in beweging te blijven, hè?” Het mooiste deel van de tocht vindt hij de route door de landgoederen Velder en Heerenbeek. ,,Dat is een hele mooie hoek van Liempde.” Kasteren vindt hij minder. ,,Vanwege de gevaarlijke weg.” Hoelang Van Gestel de driedaagse van Liempde nog blijft lopen? Glimlachend: ,,Ik blijf deze tocht lopen zolang ik kán lopen.” Dat hij jubileert tijdens de jubileumloop doet hem wel iets. ,,Ik ben er trots op dat ik het altijd heb volbracht”, geeft hij toe. ,,Het lopen in Liempde is gewoon leuk. Ik ken hier iedereen en zij mij.” Organisator Braken reageert lachend: ,,En anders léren ze je wel kennen.”
24 mei 2006

Print deze pagina

Terug