RUIM ELFHONDERD MENSEN BEZOEKEN BOXTELS ECOPARK

Veel animo voor Tuinfestijn De Kleine Aarde

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een van de programmaonderdelen tijdens het Tuinfestijn van De Kleine Aarde was een cursus bloemschikken.

Het Tuinfestijn dat zondag 21 mei plaatsvond op het terrein van milieucentrum De Kleine Aarde heeft ruim 1.100 belangstellenden getrokken. ,,Bovendien zijn veel bezoekers donateur van onze instelling geworden en dat geeft een goed gevoel", vertelt directeur Marijke Kuipers.

Na drie jaar op rij een Ecofestijn te hebben georganiseerd, koos De Kleine Aarde nu voor een Tuinfestijn. Bezoekers konden ecologisch geteelde tuinplanten kopen en kregen uitleg over tuinontwerpen. Ook het opzetten van een composthoop, een cursus bloemschikken en het leren herkennen van waterbeestjes behoorde tot de programmaonderdelen.

,,We hebben gekozen om het Ecofestijn wat eerder in het seizoen te houden. Nu kunnen nog tal van zaken aangepakt worden in de tuin en vandaar ook dat we de naam gewijzigd hebben in Tuinfestijn. Onze tuin is bovendien nu op z'n mooist. Een geslaagde formule, gelet op het grote aantal bezoekers dat we vandaag mochten ontvangen", stelt Kuipers.

Als het Tuinfestijn tegen vijven langzaam ten einde loopt en donkere wolken zich boven De Kleine Aarde samenpakken, maken de meeste bezoekers aanstalten huiswaarts te keren. ,,Toch nog gauw even deze hangmat uitproberen", zegt een moeder tegen haar kind. Een eindje verderop geeft medewerker Jan Juffermans onophoudelijk uitleg over de mondiale voetafdruk, een meetinstrument dat in beeld brengt hoeveel hectaren van de aardbol iemand nodig heeft voor zijn leefpatroon.

Martha van Riel werkt in haar woonplaats 's-Hertogenbosch in een natuurvoedingswinkel. Op de fiets heeft ze een deel van het vandaag geopende fietsroutenetwerk verkend. ,,Natuurlijk ga ik dan ook hier een kijkje nemen. Ik ben immers al jaren donateur van De Kleine Aarde." Van Riel is te spreken over het Tuinfestijn. ,,Een leuk evenement."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: In het tuinevenement was plaats ingeruimd voor steltlopers. Kinderen keken hun ogen uit als de bont uitgedoste personages passeerden.

KEIMOOI
Ook Henk Deckers uit Veghel en Theo van de Sande uit Schijndel zijn enthousiast. ,,Het is de eerste keer dat we hier zijn. Ik hoor al jaren praten over De Kleine Aarde, maar nooit kom ik ertoe om eens een kijkje te nemen." Waarom vandaag dan wel? ,,We waren straks bij de opening van het fietsknooppuntensysteem op de Markt in Boxtel. Als vrijwilligers zorgen we al een aantal jaren voor het onderhoud van de routeaanduidingen", vertelt Deckers.

Van de Sande vult aan dat ze alle twee lid zijn van Toerclub De Meierij in Schijndel. ,,Al zo'n negen jaar zorgen we dat de bordjes van de Dommelroute en de Ringdijkroute schoon zijn. En we ondernemen actie als er aanduidingen kapot of verdwenen zijn."

In het ecopark van De Kleine Aarde kijkt het tweetal de ogen uit. Deckers: ,,Keimooi. Zelf ben ik niet zo'n tuinier, maar mijn echtgenote daarentegen geniet volop van wat hier allemaal te zien is. Ze heeft de portemonnee bij en zal zeker niet huiswaarts keren zonder enkele planten te hebben gekocht."

Van de Sande knikt: ,,Ik zit liever in de tuin dan dat ik er in werk. Maar genieten doe ik niet minder. We doen hier veel leuke ideeŽn op. In Schijndel hebben we een mooie heemtuin, maar wat hier allemaal te zien is, maakt een bezoek aan De Kleine Aarde zeker de moeite waard."

COMPLIMENTEN
Het Tuinfestijn werd ook bezocht door provinciebestuurder Onno Hoes, die kort tevoren op de Boxtelse Markt het fietsroutenetwerk in de Meierij had geopend. Per bakfiets reed de gedeputeerde vanuit het centrum naar het Klaverblad in gezelschap van onder meer directeur Kuipers van De Kleine Aarde en wethouder Wim van Erp.

De wethouder verving burgemeester Frank van Beers, die verplichtingen had in zijn woonplaats Mill en Sint-Hubert. De burgemeester bracht zondagochtend met zijn echtgenote Marianne een informeel kennismakingsbezoek aan De Kleine Aarde en omschreef het milieucentrum als een boeiende Boxtelse attractie. Gedeputeerde Hoes bekeek op het terrein van De Kleine Aarde de fietstestplaats Bike Experience en gaf het startsein voor een ballonnenwedstrijd.

Hoes toonde zich onder de indruk van het Boxtelse ecopark en deelde en passant complimenten uit aan de gemeente Boxtel. Niet alleen omdat het gemeentebestuur de organisatie op zich had genomen van de opening van het fietsknooppuntensysteem. ,,Boxtel is heel actief en staat zijn mannetje, vooral als het gaat om onderwerpen op het gebied van duurzaamheid. Het gemeentebestuur neemt zijn verantwoordelijkheid om samen aan de slag te gaan. Kortom, een gemeente op trots om te zijn."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Medewerker Jan Juffermans (midden) en directeur Marijke Kuijpers van De Kleine Aarde zijn in gesprek met gedeputeerde Onno Hoes tijdens het Tuinfestijn dat zondag 21 mei plaatsvond bij het Boxtelse milieucentrum.
24 mei 2006

Print deze pagina

Terug