BURGEMEESTER VAN BEERS BEZOEKT WERELDWINKEL

Publiek tekent rode kaarten tegen kinderarbeid

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frank van Beers trekt in de Wereldwinkel aan de Rechterstraat in Boxtel uit een wereldbol een ondertekende rode kaart tegen kinderarbeid. Evy Theunis uit Esch bleek de winnaar van de loterij te zijn.

Burgemeester Frank van Beers van Boxtel had zaterdag 13 mei een drukke middag. Rond de klok van vier uur werd hij verwacht bij jeu de boulesvereniging De Walnoot om in de voormalige gymzaal aan de Selissenwal de nieuwe accommodatie te openen; een half uur later stond het bestuur van de Wereldwinkel aan de Rechterstraat klaar bij de ingang om Van Beers te verwelkomen vanwege Wereldwinkeldag. Deze dag stond dit jaar in het teken van kinderarbeid en specifiek die in de voetbalindustrie.

Onder het motto 'kidz@work - eerlijke handel beschermt de rechten van het kind' nodigden honderden Wereldwinkels in Europa zaterdag kinderen en hun familie uit voor een speciaal 'voetbalevenement', de Wereldwinkeldag. De Boxtelse Wereldwinkel mocht op veel bezoekers rekenen.

Volgens de medewerkers had dat niet alleen te maken met Wereldwinkeldag, maar ook met het feit dat het afgelopen weekeinde Moederdag was. En van de hoogtepunten tijdens Wereldwinkeldag was een voorstelling in de openbare bibliotheek die gehouden werd in samenwerking met het theatergezelschap Luti Puti voor kinderen vanaf 4 jaar. ,,Een groot succes", aldus een van de medewerkers.

Burgemeester Van Beers was betrokken bij het andere belangrijke moment op Wereldwinkeldag. Van Beers was na zijn optreden bij de jeu de boulesvereniging in Selissenwal keurig op tijd om de winnaar van een loterij bekend te maken en de daarbij behorende prijs, een eerlijk vervaardigde voetbal waar geen kinderhanden aan te pas waren gekomen, uit te reiken.

Hoewel de Sports Good Foundation of India samenwerkt met grote organisaties als de wereldvoetbalbond FIFA om de kinderarbeid in de voetbalindustrie een halt toe te roepen, wordt in rapporten over kinder- en volwassenarbeid in de Indiase voetbalindustrie de conclusie getrokken dat er in deze tak nog steeds kinderen werkzaam zijn. De (internationale) Wereldwinkels vroegen daarom zaterdag aandacht voor kinderarbeid in de sportartikelenindustrie en het alternatief: eerlijke voetballen die te koop zijn in de Wereldwinkel.

Van Beers, die bekendmaakte dat Evy Theunis uit Esch de winnaar was van de loterij en een eerlijke voetbal gewonnen had, liet weten dat Wereldwinkeldag een belangrijke dag is. ,,Een kind heeft er echt op om kind te zijn", aldus Van Beers. ,,Het is geen goede zaak dat kinderen acht, tien of twaalf uur op een stoel zitten te werken aan producten die wij voor een appel en een ei kopen kunnen. Vaak gebeurt dit ook omdat de ouders niet genoeg geld verdienen waardoor de kinderen moeten gaan werken. Het is van belang dat er een eerlijke prijs betaald wordt en dat het geld voor een verkocht product terecht komt bij degene die het verdient."

LOTERIJKAARTJE
Om een loterijkaartje te kopen kon het publiek zaterdag in de Boxtelse vestiging een rode kaart tegen kinderarbeid tekenen. Alle getekende rode kaarten worden opgestuurd naar het Europese hoofdkantoor van de Wereldwinkels en doen mee in de Europese loterij met prijzen tot 500 euro. Daarnaast worden de kaarten begin juni tentoongesteld voor Duitse schoolkinderen in Potsdam.

Bestuursvoorzitter Mario Knoops van de Wereldwinkel in Boxtel, die Van Beers zaterdag welkom heette, liet weten dat er in totaal tweehonderd rode kaarten tegen kinderarbeid getekend waren. Ze waren gedeponeerd in een wereldbol met daarop onder meer tekeningen van de bekende speelkameraadjes Jip en Janneke en de tekst 'kinderen moeten niet hoeven te werken. Laten we zorgen dat ze kunnen spelen'. Een tekst waar burgemeester Van Beers en alle andere bezoekers en aanwezigen in de Wereldwinkel in Boxtel zich zaterdag voor honderd procent in konden vinden.
18 mei 2006

Print deze pagina

Terug