KEUKENHOF LAUWERT KWEKER PIETER VAN DE VEN

Dikke voldoendes voor Boxtelse hortensia's

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Pieter van de Ven in de kas van zijn bedrijf op Selissen aan het werk tussen zijn winnende hortensia's.

De Boxtelse hortensiakweker Pieter van de Ven is deze week gehuldigd in de Keukenhof. Van de Ven won in Lisse de eerste prijs tijdens een keuring van hortensia's. De jury was ook lovend over twee andere inzendingen van de kweker en kende hem de tweede en de zevende prijs toe.

Masja, Green Shadow en Schneeball. Dat zijn de populaire namen van de drie hortensiasoorten waarmee Van de Ven hoge ogen heeft gegooid bij de vaste keuringscommissie in de Keukenhof. De kweker, die zes jaar geleden de overstap maakte naar het kweken van de imposante bloemen, deed voor het eerst mee en was verrast door de hoge waardering voor zijn kweekresultaten.

,,Het is een hele eer", stelde Van de Ven deze week kort voordat hij afreisde naar Lisse om de onderscheiding in ontvangst te nemen. ,,Naast een award levert het de nodige publiciteit op omdat ik een vermelding krijg in het vakblad. Natuurlijk hoop ik dat mijn naam op die manier nog verder bekend wordt." Over aandacht heeft Van de Ven overigens niet te klagen; zijn hortensia's zijn niet alleen gewild op de Nederlandse markt, maar worden ook geŽxporteerd naar zo'n beetje alle landen in Europa, de Verenigde Staten, Japan en Rusland.

ZACHTROZE
De hoofdprijs kreeg Van de Ven voor Masja, een hortensia die zich kenmerkt door de zachtroze bloemen. De Green Shadow, die rode bloemen met een groen streepje heeft, werd beloond met de tweede prijs; de zevende prijs was voor de Schneeball. De kleur van die bloemen laat zich raden: wit. ,,De keuring vindt plaats op dezelfde dag dat ze zijn ingestuurd", vertelt Van de Ven. ,,De jury let op veel kenmerken, zoals de diameter van de bol, de grootte van de bloemen, de kleur en de eventuele aanwezigheid van groene bloemetjes."

In totaal namen veertien kwekers deel aan de wedstrijd. Gezamenlijk stuurden ze 33 hortensiasoorten in die door de keuringscommissie werden beoordeeld. ,,Het was de eerste keer dat ik meedeed", stelt de kweker, die zijn bedrijf exploiteert op Selissen en zich richt op snijbloemen. ,,Het grappige is dat ik ben gevraagd om mee te doen omdat ze aanvankelijk te weinig deelnemers hadden."
18 mei 2006

Print deze pagina

Terug