REGIO MEIERIJ MAAKT FIETSNETWERK COMPLEET

Boxtel centraal in Brabants fietsfeest

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Een van de routeaanduidingen van het fietsknooppuntensysteem in de Meierij. De foto is genomen bij de afslag Heikant op de Runsdijk in Esch.

Andere regio's zijn al voorgegaan, maar ook in de Meierij is inmiddels het fietsknooppuntensysteem aangelegd. Brabant is voorzien van één groot fietsnetwerk. Fietsen van knooppunt naar knooppunt, je eigen fietsroute bepalen, de lengte van de route en de windrichting. Het betreft een nieuw uniform bewegwijzerd systeem in de provincie. Het netwerk wordt zondag 21 mei feestelijk gelanceerd op de Boxtelse Markt.

Het fietsknooppuntensysteem maakt gebruik van een netwerk van fietspaden en autoluwe landelijke wegen, waarbij de kruispunten in dit netwerk voorzien zijn van een zogeheten knooppuntnummer. Met behulp van een speciale bewegwijzering, die van het ene knooppunt naar het andere verwijst, kunnen de fietsers zelf hun route bepalen.

Aan de hand van een fietskaart met route-informatie kan vooraf een route uitgestippeld worden. Voor de gebruikers, die niet van tevoren hun route uitzetten, wordt op ieder knooppunt een informatiepaneel geplaatst met de knooppuntenkaart van Noordoost-Brabant. Deze informatiepanelen zijn zondag bij de start nog niet beschikbaar, maar worden naar verwachting komende week geplaatst. Afhankelijk van de dichtheid van het netwerk kunnen fietsrondes gemaakt worden met een lengte vanaf 15 kilometer.

Het hoofdroutenetwerk is aangelegd in het buitengebied. Via bewegwijzerde aftakkingen, de zogenaamde centrumverbindingen, kunnen eventueel de dorpskernen worden aangedaan.

DRIE FIETSRONDEN
Om te vieren dat het fietsknooppuntensysteem ook in de Meierij is aangelegd wordt zondag 21 mei een groot fietsevenement georganiseerd. Om fietsers met het nieuwe systeem kennis te laten maken, zijn drie fietsroutes langs de fietsknooppunten door de Meierij worden uitgezet, die alle drie door Boxtel komen.

Boxtel is dan ook het centrale middelpunt van het fietsnetwerk in de Meierij en oertijdmuseum De Groene Poort aan de Bosscheweg geldt als algemeen startpunt van de drie uitgezette fietsroutes. Daar en op de Boxtelse Markt, maar ook op andere afstapplekken, worden fietsers onder meer getrakteerd op straattheater. Daarnaast kan onderweg worden afgestapt bij verschillende leuke bezienswaardigheden en bij de vele terrasjes.

De 'Broekronde' start onder meer bij restaurant Het Pannekoekenbos in Esch. Bij 'De Drie Linden' in Giersbergen en in de Loonse en Drunense Duinen wordt theater opgevoerd.

Wie de 'Dommelronde' wil volgen, start eveneens bij Het Pannenkoekenbos in Esch. De route voert onder meer naar het evenement De Moerasdraak aan de Zuidwal in 's-Hertogenbosch. Theatervoorstellingen worden opgevoerd bij kasteel Nemerlaer in Haaren en bij kasteel Haanwijk in Sint-Michielsgestel.

Het startpunt voor de 'Populierenronde' is gelegen bij het Jan Heestershuis in Schijndel en de VVV in Sint-Oedenrode. In beeldentuin De Bunders te Boskant is theater te zien.

De routes variëren van respectievelijk 35, 38 en 42 kilometer. Er zijn verschillende opstapplaatsen in de regio. De routes komen alledrie door Boxtel en doen daar de Markt aan. Op de Markt worden ook theatervoorstellingen opgevoerd en is er een informatieve markt over onder andere nationaal landschap Het Groene Woud en de reconstructieprojecten.

GRATIS AFHALEN
De fietsroutes voor deze dag zijn gratis af te halen bij de startpunten. Meer informatie over de opening van het fietsknooppuntensystem, het dagprogramma en de optredende theatergezelschappen is te vinden op www.regio-vvv.nl. De opening van het fietsknooppuntensysteem valt samen met de Bijzonder Brabant Fietsmaand.

Noord-Brabant maakt samen met de provincie Limburg en de Belgische provincies Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant deel uit van één groot uitgestrekt fietsgebied: het land van Maas en Schelde. Op www.landvanmaasenschelde.com krijgt de fietser informatie over alle routenetwerken in dit gebied en de diverse kaarten die daarvoor aangeschaft kunnen worden. Daarnaast krijgt de fietser informatie over diverse toeristische 'highlights'.

Het fietsknooppuntensysteem in de Meierij is financieel mogelijk gemaakt door de volgende instanties: Ceres, Interreg III Benelux-Midden-gebied, de provincie Noord-Brabant en de in de regio ’s-Hertogenbosch samenwerkende gemeenten. Het project is uitgevoerd door deze gemeenten en de Regio-VVV Meierij & Noordoost-Brabant.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: In de Meierij is een zogeheten fietsknooppuntensysteem aangelegd, waaronder in Liempde. Café Het Wapen van Liempde vormt voor veel fietsers een populaire locatie om even aan te leggen.
18 mei 2006

Print deze pagina

Terug