MIDDELBARE SCHOLEN GESTART MET EINDTOETS

Lang, warm bad als medicijn tegen examenvrees

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De examens zijn donderdag 18 mei begonnen op het Jacob-Roelandslyceum. In de ochtenduren beten zes leerlingen het spits af met het vak Grieks.

De spanning op de middelbare scholen in Boxtel is vanaf donderdag 18 mei sterk toegenomen, want de eindexamens zijn begonnen. Het Jacob-Roelandslyceum startte donderdag met Grieks. ’s Middags volgde het vak biologie. De vmbo-leerlingen beginnen vrijdag 19 mei aan het examen.

Het roodwit lint, waarmee de gymzaal waar het examen plaatsvindt is afgezet, wappert in de wind. Terwijl de andere leerlingen in hun klassen met de les bezig zijn, wachten drie jongens en drie meiden buiten voor de ingang van de gymzaal. Zij beginnen als eerste van de school aan het schoolexamen. Het zestal heeft Grieks. Bram Fasen is best wel een beetje zenuwachtig. ,,Maar ik heb me goed voorbereid”, vertelt hij. ,,Ik heb gisteren alle examenstof nog een keer goed doorgenomen en examens van voorafgaande jaren geoefend. Die gingen goed. De oefenteksten maakte ik redelijk, dus ik heb eigenlijk geen reden om me zorgen te maken.”

Het moeilijkste aan het ouderwetse Grieks vindt hij de grammatica. ,,Vooral de tijden en de werkwoorden.” Het examen richt zich op drie speerpunten, legt Fasen uit. ,,We moeten vragen beantwoorden over Griekse tijden en goden, we krijgen een stuk van Odyssee en we moeten een Griekse tekst vertalen.” Hij moet een 5,5 halen om een voldoende op zijn eindlijst te krijgen. Een pittige opgave. ,,Maar als ik dit bijvak niet haal en mijn andere bijvak economie wél, dan ben ik ook geslaagd”, weet Fasen. ,,Slechts één bijvak telt mee.”

Voor Renske de Vriend is een 4,7 al voldoende om te slagen. Toch heeft ze zich minutieus voorbereid op het examen. ,,Ik heb iedere keer een klein stuk tekst geleerd”, vertelt ze. ,,Dat deed ik omdat het zo enorm veel was wat we moesten leren. Zo heb ik iedere dag een paar teksten gedaan.” Desondanks was ze een dag voor het examen op van de zenuwen. ,,Daarom heb ik een lang, warm bad genomen, om te ontspannen.” ,,Weet je wat ook helpt? Zorgen dat je goed uitgeslapen bent. Dat heb ik gedaan”, vult haar klasgenote Judith Schoemacher aan. Zij loopt vol vertrouwen het examenlokaal binnen. ,,Ik heb aan een 3,4 al voldoende.”

,,Ik zal blij zijn als ik van dit vak af ben”, verzucht Jasper Westbeek als hij plaats heeft genomen achter zijn tafel. ,,Ik vind Grieks het moeilijkste vak dat ik heb. Het is veel stof en je moet voor dit vak veel uit je hoofd leren. Maar ik ga het wel halen, hoor. Ik hoef slechts een 4,4 te halen voor een voldoende op mijn eindlijst.”
18 mei 2006

Print deze pagina

Terug