VERBOUWING ZML-SCHOOL AAN DE TIJVERT AFGEROND

De Speelman opent nieuw schoolgebouw

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Nadat hij op het veldje achter de school was geland, reikte parasailer Huub Coumans de verloren drumstokken over aan One Two Trio. Het openingsfeest van De Speelman kon gelukkig toch doorgaan...

De uitbreiding van het schoolgebouw werd vorig jaar mei al opgeleverd, maar nu ook de inrichting van het buitenterrein is afgerond was het eindelijk tijd voor een feestje. Woensdag 10 mei is zml-school De Speelman feestelijk geopend. De vijftig leerlingen met een verstandelijke beperking genoten van One Two Trio. Parasailer Huub Coumans, die een spectaculaire landing op het schoolplein aan de Tijvert zou maken, moest door gebrek aan wind uitwijken naar een veldje in de buurt.

Als gevolg van veranderde wetgeving had het niet veel gescheeld of De Speelman had de deuren moeten sluiten, vertelt locatieleider Niek Smulders. ,,Nadat het speciaal basisonderwijs (sbo) van De Maremak werd losgekoppeld van onderwijs aan zeer moeilijk lerende kinderen (zml) hielden we in De Speelman nog vijfig leerlingen over. Dat is te weinig om zelfstandig te blijven. Door samen te gaan met De Klimop in 's-Hertogenbosch hebben we de Boxtelse school kunnen handhaven", vertelt Smulders. ,,Onze naam hebben we aangehouden. De Speelman klinkt in Boxtel en omgeving erg vertrouwd en dat wilden we zo houden."

Directeur Ad Gertsen van De Klimop meldt dat door de leerkrachten van De Speelman kinderen en jongeren in de leeftijd van 4 tot 19 jaar worden voorbereid om zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren op het gebied van wonen, werken en vrijetijdsbesteding. ,,We oefenen vooral praktische vaardigheden. Dat is ook een van de redenen waarom we hier een nieuw handenarbeidlokaal en een keuken hebben gebouwd."

GOED GEOUTILLEERD
Na de splitsing van de sbo- en zml-school is De Speelman in november 2004 verhuisd van de Achterberghstraat naar de Tijvert. Daar is het gebouw betrokken dat voorheen werd benut door het praktijkonderwijs van De Regenboog, wat nu is geďntegreerd in het tegenoverliggende Vmbo-College Boxtel. De plek waar voorheen De Speelman was gevestigd is ingenomen door jenaplanschool Molenwijk. ,,Tja, een hele verhuisoperatie, die nog maar een klein deel vormde van de onderwijscarrousel in de gemeente Boxtel", grinnikt locatieleider Smulders.

Hij is, samen met directeur Gertsen, tevreden over zijn nieuwe stek: ,,We hebben hier een goed geoutilleerd gebouw en kunnen zelfs nog iets groeien tot ruim zestig leerlingen. Ook het schoolterrein is prachtig. We hebben een plantenkas geplaatst en er is een nieuw klimtoestel. Echt, we zijn erg trots op deze plek."

De Boxtelse zml-school telt vier groepen: de onder-, midden en bovenbouw alsmede de eindgroep. Ruim twintig leerkrachten, waaronder een psychologe en een logopediste, geven samen met klassenassistenten les. In de onderbouw wordt gestreefd naar groepen met maximaal tien leerlingen. ,,Eigenlijk zouden we liever nog verder teruggaan, naar zeven leerlingen, maar dat blijkt in de praktijk onhaalbaar. Bovendien: de norm binnen het zml-onderwijs is twaalf leerlingen per groep. Daar blijven we dus nog onder", aldus directeur Gertsen.

Diverse leerlingen van de eindgroep lopen stage. Bij dagcentrum De Werf, vestigingen van zorginstelling Cello, Sterk in Werk (Saltho) of de WSD. ,,Maar ook is een van leerlingen nu werkzaam bij de openbare bibliotheek in Sint-Michielsgestel en een ander bij manege De Rekkendonken te Liempde. We zoeken naar stageplekken waar de jongeren happy zijn en waar ze hun vaardigheden en kennis optimaal kunnen benutten. Je staat verbaasd wat deze jongeren presteren als ze worden uitgedaagd", weet locatieleider Smulders.

PARASAILER
Gisteren, woensdag 10 mei, is met de 123 Kindershow van de Boxtelse feestband One Two Trio het vernieuwde schoolgebouw officieel in gebruik genomen. Dat drummer Joris Cijffers bij aanvang van de show zijn tromstokjes bleek te zijn vergeten bij een vorig optreden, leidde aanvankelijk tot enige consternatie. Het probleem werd echter snel opgelost.

Eén telefoontje was genoeg om parasailer Huub Coumans vliegend op pad te sturen. Mét de drumstokken landde de Boxtelse vliegenier even later op het weiland een eindje verderop, achter de plek waar voorheen het gemeentelijk slachthuis stond. Door gebrek aan wind kon een spectaculaire landing op het schoolplein niet doorgaan, maar het aansluitende feest was er niet minder gezellig door. De leerlingen van De Speelman genoten met volle teugen. 's Middags werden genodigden rondgeleid in het schoolgebouw en aansluitend konden ook de collega's van andere scholen in Boxtel er een kijkje nemen.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Leerlingen van De Speelman tijdens een van de praktijklessen in het keukenlokaal van de vernieuwde school. Leerkracht Keete van den Boogaard (midden) kijkt toe.
11 mei 2006

Print deze pagina

Terug