FEEST IN KEUKEN VAN ’DE NEGENMANNEN’

’Streekproducten nemen steeds hogere vlucht’

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Jos en Saskia Hermans van De Negenmannen hechten veel waarde aan het gebruik van streekproducten. Deze week stonden onder meer asperges, tuinbonen en aardbeien van regionale producenten op het menu.

In de Michelingids wordt restaurant De Negenmannen aan de Fellenoord in Boxtel omschreven als een zaak die door de clientèle als het ware geadopteerd is. En zo voelen Jos (35) en Saskia (33) Hermans het ook. Vijf jaar geleden openden ze de deuren van een restaurant waarvan de naam al 23 jaar een begrip is in Boxtel en omgeving. ,,We willen onze gasten graag laten zien waar onze producten vandaan komen.”

Vijf dagen lang doet het echtpaar Hermans volgende week mee aan Fête de la Cuisine, een initiatief van de internationale organisatie Euro Toques waarbij De Negenmannen is aangesloten. Het ’feest in de keuken’ is een initiatief van de grondlegger van Euro Toques die een aantal jaren geleden het startsein gaf om op de laatste donderdag in mei iets bijzonders te doen voor de gasten. ,,Dit jaar valt het Fête de la Cuisine op 18 mei vanwege Hemelvaart”, verduidelijkt Jos Hermans. ,,Omdat we vijf jaar bestaan, hebben we besloten om het feest uit te smeren over vijf dagen.”

Tijdens het Fête de la Cuisine biedt De Negenmannen gasten de gelegenheid om tegen gereduceerd tarief kennis te maken met de bijzondere uitgangspunten van Euro Toques. ,,We willen graag laten zien dat we alleen werken met eerlijke producten die zoveel mogelijk afkomstig zijn van kleine producenten uit de directe omgeving”, aldus Jos Hermans. De eigenaar van het Boxtelse restaurant geeft aan dat hij zich met zijn echtgenote steeds meer is gaan inspannen voor de terugkeer van streekeigen producten op de menukaart. ,,En dan doel ik niet alleen op specifieke Brabantse streekproducten, maar ook producten die je overal kunt krijgen maar die wij juist uit de directe omgeving betrekken.”

Saskia Hermans: ,,We zijn altijd op zoek naar mensen die met liefde en plezier met hun vak bezig zijn. Dat proef je namelijk in het product.” Zo betrekt De Negenmannen onder meer vlees van een zorgboerderij uit Best. Op de menukaart van Fête de la Cuisine staat de komende week onder meer ijs van een Vughtse ijsboerderij. De asperges komen uit Sint-Michielsgestel. ,,We vinden het belangrijk dat we in stand houden wat er is in de regio”, vervolgt Saskia Hermans.

,,Door producten in de eigen streek te betrekken, werk je mee aan de economische stabiliteit van de regio. Er is toch niets mooiers dan dat je gasten een kaasplankje kunt aanbieden met brood dat is gebakken met graan van Liempdse akkers.”

De voorliefde voor streekproducten is een steeds grotere rol gaan spelen in de werkwijze van De Negenmannen. Niet alleen in de keuken, maar ook in de boodschap die door het echtpaar Hermans wordt uitgedragen. ,,Onze filosofie is helemaal gestoeld op streekproducten en dat zal in de toekomst verder toenemen”, voorspelt Jos Hermans.

Hij is om die reden nauw betrokken bij het streekfestival Het Groene Woud, dat binnenkort de tweede editie beleeft. Ook is hij lid van een werkgroep die werkt aan een grotere economische naamsbekendheid van Het Groene Woud. Daarnaast was hij actief op het evenement Culinaarde bij De Kleine Aarde.

Opvallend is dat via Euro Toques initiatieven worden ontplooid om lesprogramma’s voor het basisonderwijs te ontwikkelen. Op vijfhonderd scholen in Nederland gaan deze programma’s draaien met als doel kinderen smaaklessen te geven. ,,Het is de bedoeling om de vervlakking van de smaak tegen te gaan”, legt Jos Hermans uit. Hij is een groot voorstander van deze aanpak en verwelkomde in het verleden regelmatig kinderen in de keuken. Saskia Hermans: ,,Het is prachtig om te laten zien hoe mayonaise echt gemaakt wordt en wat de verschillen zijn met mayonaise uit een potje of een tube.”

BOEKENLEGGERTJES
Jos en Saskia Hermans kijken bij het bereiken van het eerste lustrum vooral vooruit. Naast de toenemende vraag naar streekproducten ontwikkelen ze verschillende plannen om hun restaurant nog meer in de schijnwerpers te zetten. ,,We werken aan een soort boekenleggertjes waarop kort en bondig informatie staat waar onze producten vandaan komen. Die boekenleggertjes worden tegelijk met de gerechten op tafel gelegd”, vertelt Jos Hermans. Binnenkort wordt de bar omgevormd tot een lounge waar gasten beter ontvangen kunnen worden. Daarnaast wordt volgende week een nieuwe huisstijl gepresenteerd die terugkeert op visitekaartjes, facturen, mailings en de website.

,,Terugkijkend ben ik best trots dat we het gehaald hebben”, zegt Saskia Hermans. ,,Samen met Jos ben ik vanuit Maastricht naar Boxtel gekomen en zijn we hier onze eerste zaak gestart. Het is fijn als je merkt dat gasten tevreden zijn.” Haar echtgenoot vult aan dat hij de overgang naar Boxtel best een avontuur vond. ,,Wij kenden niemand en niemand kende ons. Dan is het fijn als in de Michelingids wordt geschreven dat de klanten je als het ware geadopteerd hebben.” Hij onderstreept dat het niet altijd gemakkelijk was om het hoofd boven water te houden. ,,De horeca heeft een heel slechte tijd achter de rug. Om die reden willen we vooral vooruitkijken.”

Streven naar een felbegeerde Michelinster of een andere eervolle vermelding staat daarbij zeker niet voorop. ,,We werken vooral volgens onze eigen stijl. Natuurlijk is het leuk als je vermeld wordt in een gids, maar we voelen er niets voor om daar continu naar te streven. Dan loop je voortdurend op je tenen.” De Negenmannen telt overigens verschillende vermeldingen, waaronder in de Guide Michelin en de Gault Milliau-restaurantgids. In het blad Lekker werd ook lovend geschreven over het Boxtelse restaurant; de zogeheten IENS-index gaf het echtpaar Hermans een 8.

Het Fête de la Cuisine bij restaurant De Negenmannen duurt van 17 tot en met 21 mei. Belangstellenden kunnen een tafel reserveren via telefoonnummer (0411) 67 85 64.
11 mei 2006

Print deze pagina

Terug