ESSCHENAAR MAAKT CD MET ROCKBAND 'THE LISZT'

'Muziek maken is iets wat ik gewoon
moet doen'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het gezicht van de band The Liszt is zanger, gitarist en componist Robert-Jan Gruijthuijzen uit Esch (rechts). Samen met Hans Jacobs (drums, midden) en Ro Herregraven (bas) heeft hij de afgelopen periode hard gewerkt aan de debuut-cd 'Coming from doubt, Journeying to truth'. (Foto: The Liszt)

Muziek maken is voor Robert-Jan Gruijthuijzen (27) uit Esch meer dan een passie, het is zijn uitlaatklep, zijn lotsbestemming. Dankzij de muze kon hij het grote verdriet over het overlijden van zijn moeder, drie jaar terug, (uiteindelijk) een plaats geven. ,,Ik weet niet hoe ik me anders had moeten uiten", zegt de zanger/gitarist en componist over de gevoelens die hem in die donkere periode teisterden en weergegeven zijn op het debuutalbum van zijn band The Liszt. ,,Ik heb alle frustraties en emoties in de muziek gestopt. Dat is te horen op onze nieuwe cd 'Coming from doubt, journeying to truth'. Ik ben trots op het eindresultaat."

De liefde voor muziek is Gruijthuijzen al op zeer jonge leeftijd met de paplepel ingegoten. Hij was vier toen hij met zijn opa, een concertpianist, aan de vleugel zat en op muziekles ging. ,,Dat was het begin, daarna heeft de passie voor muziek me nooit meer losgelaten. Later ben ik in bandjes gaan spelen, ook hier met jongens in Esch. Het gekke is dat ik in veel grote en bekende popzalen in Nederland gespeeld heb als 013 in Tilburg, w2 (Willem II) in 's-Hertogenbosch en Melkweg in Amsterdam en vaak in het buitenland opgetreden heb, maar bijna nooit in mijn eigen regio", zegt de Esschenaar.

,,Ik woon al vrijwel heel mijn leven in Esch, maar bijna niemand in deze streek weet iets van mijn muzikale perikelen. Naast zanger/gitarist van The Liszt ben ik bijvoorbeeld ook gastmuzikant bij de band Astrosoniq en ben ik te beluisteren op vele cd's. Niet dat ik er echt op zit te azen of me op wil dringen, maar ik zou het best leuk vinden als ik op een festival als Popgefokt in Boxtel zou kunnen spelen met onze band. De mensen die daar in de organisatie zitten, kennen mij bovendien. Wie weet komt het er nog een keer van."

SUPERNATURAL
Gruijthuijzen maakte sinds 1998 naam in de muziekwereld met de band Supernatural, die behalve de huidige bassist dezelfde bezetting kende als The Liszt. Zijn huidige band bestaat naast de Esschenaar uit Tilburger Ro Herregraven (bas) en Bosschenaar Hans Jacobs (drums).

,,Met Supernatural heb ik twee cd's uitgebracht en ook succes gekend, maar eind vorig jaar besloten we om een herstart te maken onder een andere naam. 'The Liszt' is bedacht door een van de andere bandleden en verwijst naar de beroemde componist en de romantische periode waarvan hij deel uitmaakte. Hoewel ik goede herinneringen heb aan Supernatural, wilde ik een nieuwe cd maken; echt helemaal opnieuw beginnen en iets moois opbouwen. Dat kwam ook omdat ik in de afgelopen jaren op persoonlijk gebied veel meegemaakt heb en daar nummers over wilde gaan schrijven."

Volgens Gruijthuijzen klinkt de muziek van The Liszt anders dan die van zijn vorige band. De vrijblijvendheid heeft plaatsgemaakt voor een nieuw geluid. ,,Het klinkt nu meer volwassen en er is meer ruimte om te experimenteren. Ik vind de debuut-cd van The Liszt het beste wat ik ooit gemaakt heb op muzikaal gebied. Als ik de nummers terugluister, dan ben ik trots op het resultaat. De toon van de nummers is goed, de frustraties en emoties die ik gevoeld heb in de afgelopen jaren komen er heel goed in uit. Mensen die de cd gehoord hebben zijn ook heel enthousiast. Binnenkort wordt de cd gepresenteerd, maar ik denk dat we pas na de zomervakantie met een tournee starten om de cd te promoten."

BOERDERIJ
Deze week is Gruijthuijzen nog druk doende met verschillende zaken rond de release van de cd 'Coming from doubt, journeying to truth'. ,,De cd is gedurende drie tot vier maanden opgenomen in een boerderij in Rossum, gemixt in Oss en gemasterd in Brussel. Alles bij elkaar een proces van ongeveer anderhalf jaar. Morgen, vrijdag 12 mei, spelen we in de kleine zaal van 013 in Tilburg (rond 22.30 uur Ė red.), maar de officiŽle presentatie van de cd is op zaterdag 27 mei in w2-concertzaal in 's-Hertogenbosch. Daarbij is een aantal gastmuzikanten van de partij die ook op het album meegespeeld hebben. In totaal staan er elf nummers op de cd, die geen van alle langer dan vijf minuten duren. Ik maak de muziek die ik graag wil maken, maar wil natuurlijk wel graag dat de cd verkocht wordt. Zonder al te veel concessies te doen, moet de muziek ook een beetje commercieel verantwoord zijn."

De debuut-cd van The Liszt wordt uitgebracht door het jonge Tilburgse label Isclear Records en wordt gedistribueerd door Suburban Records. Het is de bedoeling dat de schijf in een aantal Europese landen gaat verschijnen; naast Nederland onder meer Luxemburg, BelgiŽ, Frankrijk, Engeland en Duitsland en wellicht ook Spanje en ItaliŽ. Gruijthuijzen: ,,We willen de cd ook graag uitbrengen in Amerika, maar daar moeten we nog een distributeur voor vinden." Volgens de Esschenaar, die het woord muzikant hekelt en liever wordt omschreven als 'iemand die muziek maakt', staan er ook radiovriendelijke nummers op de cd. ,,Kink FM is een van de stations die onze muziek draait", aldus Gruijthuijzen.

,,De nummers op de nieuwe cd zijn melodieus, worden gekenmerkt door veel dynamiek waarbij zachte en harde stukken elkaar afwisselen. De cd bevat een eclectische mix van diverse rockstijlen, waarbij je eclectisch het beste kan vertalen door het woord 'puntig'. De nummers doen denken aan de muziek van bands als Foo Fighters en van Pink Floyd, al staan er op deze cd geen lange uitgesponnen composities. Ik zou wel graag een graag een maxi-single willen uitbrengen met dat soort nummers erop, want live spelen we vaak nummers die wel een minuut of twintig kunnen duren."

HARDROCKMUZIEK
Gruijthuijzen benadrukt dat The Liszt geen hardrockmuziek maakt. ,,Ik zie er misschien wel stoer uit, maar ik ben een echte romanticus. Muziek helpt me bij het uiten van mijn gevoelens en is voor mij geen hobby of werk, maar iets dat ik moet doen. Het is regelmatig voorgekomen dat ik 's ochtends met een gitaar op mijn buik wakker werd."

Het zegt veel over de intense manier waarop de Esschenaar leeft voor zijn muziek. ,,Het valt niet altijd mee om het muzikantenleven te combineren met mijn baan als leraar Maatschappijleer op het Fioretti College in Sint-Oedenrode, een vmbo-opleiding waar ik drieŽneenhalve dag per week actief ben", aldus Gruijthuijzen. ,,Een voordeel is dat ik als leraar veel vakantie heb en die vrije tijd in de muziek kan steken. Aan de andere kant is de combinatie ook heel goed voor me omdat het leraar zijn me helpt de wereld van de rockmuziek en de euforie die dat met zich meebrengt te relativeren en met beide voetjes op de grond te blijven staan."
11 mei 2006

Print deze pagina

Terug