KOEN DE KORT DEBUTEERT IN GIRO D'ITALIA

'Meegaan in een ontsnapping is het doel'

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Koen de Kort uit Liempde (tweede van links) poseert met zijn team voor aanvang van de Giro d’Italia in Luik. (Foto: Liberty Seguros Wurth).

Na vier dagen koersen in de heuvels van de Ardennen is Koen de Kort (23) dinsdag 9 mei laat aangekomen in Italië. De Liempdse wielrenner van de Spaanse ploeg Liberty Seguros-Würth debuteert in de Giro d'Italia, de eerste grote ronde in zijn tweede jaar als wielerprof. De Kort wil de Giro d'Italia vooral uitrijden, maar heeft zijn zinnen ook gezet op een ontsnapping. ,,Uit alles blijkt dat ik met iets heel groots bezig ben."

Het is niet eenvoudig om De Kort te pakken te krijgen voor een gesprek over de Giro d'Italia, naast de Tour de France en de Spaanse Vuelta een van de meest aansprekende wielerkoers. De Liempdenaar maakt lange dagen en bivakkeert – als hij niet op de fiets zit - in hotelkamers, ploegwagens, bussen en vooral op de massagetafel. Na iedere etappe wordt hij een klein uur door de masseur van zijn ploeg onder handen genomen. ,,Vaak is het pas half negen 's avonds als we gaan eten. Daarna even kletsen, televisie kijken en slapen want de volgende dag wacht weer een grote inspanning."

Vanuit de ploegauto die hem naar het parkoers van de ploegentijdrit brengt vertelt De Kort over zijn ervaringen in de Giro d'Italia. Hij is blij dat na vier dagen België eindelijk de stap is gezet naar Italië. ,,Ik had nog niet echt het idee dat ik in de Giro reed. Het regende een paar dagen pijpenstelen en veel ritten deden me denken aan de voorjaarsklassiekers die in de Ardennen worden gereden, zoals Luik-Bastenaken-Luik. Gisteren (dinsdag – red.) hebben we verschillende bergen beklommen die ook dan op het programma staan, zoals de Côte de Wanne."

Toch zegt de sfeer van de wedstrijd De Kort dat sprake is van een bijzondere etappekoers. ,,Je merkt het aan de nervositeit in het peloton, de belangen zijn erg groot. Maar ook langs de kant valt het op. Heel veel mensen zijn gehuld in het roze van de leiderstrui, overal wapperen Italiaanse vlaggen. Het is echt een heel groot evenement." De Kort, die sinds enige tijd in Spanje woont, heeft zich niet op een specifieke wijze voorbereid op de Giro d'Italia. ,,Ik heb vooral heel veel getraind, ook heuvel op. Maar verder zal ik wel zien hoe de wedstrijd zal verlopen."

OUTSIDER
De Liempdenaar wil vooral de Giro d'Italia uitrijden, dat is zijn belangrijkste doelstelling. Daarnaast mikt hij op een ontsnapping. In zijn dagboek, dat te lezen is op zijn website www.koendekort.nl, schrijft De Kort bijna dagelijks dat hij poogt mee te gaan met een ontsnapping. ,,Ik ben er echt op gebrand om een keer mee te gaan met een ontsnapping", licht hij toe. Dinsdag leek de etappe daarvoor geschikt, maar De Korts pogingen strandden. ,,Achteraf gezien niet zo erg want alles kwam uiteindelijk weer bij elkaar. Voor de sprint (winst Robbie McEwen – red.) heb ik de belangrijkste mannen van onze ploeg voorin afgezet, zodat ze zeker waren dat er geen gaten zouden vallen."

In de ploegentijdrit zal Liberty Seguros-Würth geen rol van betekenis spelen, zo verwacht de Liempdenaar. De formatie die ploegleider Manolo Saiz mee heeft genomen bestaat vooral uit klimmers, geen tijdrijders. ,,Het verlies beperken is het devies", zegt De Kort. Ook in het eindklassement rekent hij niet op hoge klasseringen voor zijn teamgenoten. ,,Onze kopman Michele Scarponi is wel een belangrijke outsider, die moet ik vooral in de vlakkere etappes helpen. In het hooggebergte hebben we klimmers die hem dan bijstaan." De Kort zelf tracht zich in de bergen te handhaven. ,,In de 'bus' zal ik beslist meekunnen."

De eerste dagen in de Ardennen is de Liempdenaar de etappes goed doorgekomen. Hij stond vanochtend voor aanvang van de ploegentijdrit op ruim drie minuten achter leider Stefan Schumacher. Dat kwam mede door een valpartij in de kletsnatte etappe van maandag, toen De Kort met kopman Scarponi en enkele andere renners onderuit ging. ,,Dat was balen omdat we zo goed voorin zaten. Ik heb Scarponi weer op weg geholpen en ben toen zelf op het gemakje naar de finish gereden."

De Kort denkt dat de Italiaan Damiano Cunego een van de grote favorieten voor de eindzege in de Giro d'Italia is. ,,Je ziet aan alles dat hij heel goed in vorm is."
11 mei 2006

Print deze pagina

Terug