OVERDRACHT PROVINCIE AAN GEMEENTE OP 22 MEI

Kapelweg weer open voor autoverkeer

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De laatste obstakels op de Kapelweg worden verwijderd en opgeladen. Sinds begin oktober was de weg niet toegankelijk voor autoverkeer, dat ruim een half jaar omgeleid werd. Afgelopen weekeinde is de weg weer opengesteld voor automobilisten.

Vrijdag 5 mei is de Kapelweg weer opengesteld voor autoverkeer. De tweede fase van de reconstructie van de weg, tussen de Willibrorduskapel en de spoorwegovergang, is volgens projectbegeleider Harrie de Bont van de provincie Noord-Brabant goed verlopen. ,,We hebben een vervelende winter gehad met lang aanhoudende vorst, waardoor het werk later klaar is dan vooraf gepland. Daarna hebben we gelukkig met weinig tegenslagen meer te maken gehad."

Maandag 22 mei wordt door bestuurders van de provincie Noord-Brabant en de gemeente Boxtel stilgestaan bij de afronding van de reconstructiewerkzaamheden. De Bont: ,,Namens de provincie is onder meer gedeputeerde Eric Janse de Jonge aanwezig. Het gaat overigens niet om een officiŽle openingsbijeenkomst, maar om de symbolische overdracht van de weg van de provincie aan de gemeente Boxtel."

De Kapelweg is ingericht als 60-kilometerzone, maar wie de afgelopen dagen over de nieuwe autobaan gereden heeft, kan concluderen dat veel automobilisten de maximum snelheid aan hun laars lappen. ,,Veel mensen rijden tachtig of nog harder en trekken zich weinig aan van de drempels in de weg", aldus De Bont. ,,De fietsers rijden nu niet meer op de hoofdbaan zoals eerst het geval was, maar maken al langere tijd gebruik van het vrijliggende fietspad naast de autoweg. Daarnaast is in tegenstelling tot de vorige weg sprake van een strakke en vlakke rijbaan."

STIPPELLIJNEN
Opvallend is dat aan weerszijden van de autoweg stippellijnen zijn aangebracht. Hoewel de stroken verdacht veel lijken op fietsstroken, hebben ze volgens De Bont een heel andere functie. ,,Op de weg zijn geen asstrepen aangebracht, maar wel kantstrepen. Ik kan me voorstellen dat het wat verwarrend werkt, maar deze markeringen zijn bedoeld als visuele versmalling van de weg en moeten verkeersremmend werken."

Terugkijkend is De Bont, ondanks het feit dat de reconstructie later klaar is dan vooraf gepland, tevreden over de werkzaamheden aan de Kapelweg. Begin oktober vorig jaar werd begonnen met de eerste fase van de provinciale weg tussen Boxtel en Haaren, waarbij het weggedeelte tussen de Willibrorduskapel op Luissel en De Posthoorn aangepakt werd. Na de jaarwisseling volgde de tweede fase van de reconstructie. De werkzaamheden duurden in totaal ruim een half jaar. Gedurende die periode werd het autoverkeer omgeleid.

Waar de overdracht van de weg van de provincie aan de gemeente Boxtel deze maand een feit is, laat de reconstructie van de provinciale weg op het grondgebied van de gemeente Haaren nog even op zich wachten. De verwachting is dat de schop hier pas in 2007 in de grond zal gaan.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Beeld van de nieuwe autobaan en het vrijliggende fietspad in de Kapelweg. De stroken aan weerszijden van de autoweg dienen niet als fietsstroken, maar als een visuele wegversmalling.
11 mei 2006

Print deze pagina

Terug