NIEUWE BURGEMEESTER MAAKT KENNIS MET GEMEENTE

Frank van Beers leert Boxtel stukje bij beetje kennen

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De kersverse burgemeester van Boxtel Frank van Beers (tweede van rechts) wordt bijgepraat door projectleider civieltechnische zaken Hans Euwe over de ontwikkelingen rond het nieuwe zwembad aan de Schijndelseweg. Gemeentesecretaris Jan Fraanje (links) en hoofd Ruimtelijke Ontwikkeling Pim van den Crommenacker luisteren mee.

Ge´nteresseerd, enthousiast en betrokken. Het zijn kwalificaties die van toepassing zijn op de manier waarop de nieuwe burgemeester van Boxtel, Frank van Beers, zich in zijn eerste dagen profileerde in het gemeentehuis. Maandag 1 en dinsdag 2 mei maakte de opvolger van Jan van Homelen kennis met het personeel en bezocht hij alle afdelingen in het gemeentehuis. Woensdag 3 mei werd hij officieel ge´nstalleerd.

Hoeveel namen van gemeentelijke medewerkers zal Frank van Beers na twee werkdagen als burgemeester van Boxtel onthouden hebben? Maandagmiddag bij het bezoek aan de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling gaf hij zelf al het antwoord. ,,Ik denk dat ik heel veel informatie weer snel zal vergeten, maar dat geeft niet. Dat komt allemaal wel. Mijn eerste indruk is dat de organisatie hier in het gemeentehuis uitstekend is", zei Van Beers.

Tijdens de rondleiding door gemeentesecretaris Jan Fraanje, afdelingshoofd Pim van den Crommenacker en de medewerkers van de afdeling werd de nieuwe burgemeester bijgepraat over onder meer het bomenbeleidsplan, bouwplannen, verkeerszaken, het nieuwe zwembad aan de Schijndelseweg, citymanagement en grondzaken.

KWINKSLAG
De nieuwe burgemeester luisterde zichtbaar ge´nteresseerd, stelde veel vragen en maakte de aanwezigen regelmatig deelgenoot van zijn eigen ervaringen op bepaalde gebieden. Daarnaast maakte Van Beers duidelijk op z'n tijd in te zijn voor een kwinkslag en humoristische opmerkingen wel te kunnen waarderen. De ontmoeting met de medewerkers verliep in een ontspannen en informele sfeer, waarbij hij het personeel de ruimte gaf om uit te weiden over hun werkzaamheden.

Toen Van Beers van medewerkster Frederieke van Lievenoogen te horen kreeg dat er 226 reacties binnen waren gekomen op het bestemmingsplan Buitengebied, liet hij duidelijk merken niet geschrokken te zijn van dat aantal. ,,Dat geldt voor het hele buitengebied van Boxtel? Dat valt erg mee. Ik ken gemeenten waar er toch al gauw drie- tot vierhonderd bezwaren binnenkwamen bij de gemeente, wat ook komt omdat iedereen zijn eigen belang heeft in het buitengebied."

Van Beers liet ook doorschemeren blij te zijn met een initiatief als citymanagement, waarin de gemeente en ondernemers samen overleg voeren over tal van zaken. ,,Het is een goede zaak dat beide partijen in een vroeg stadium om de tafel gaan zitten en samen dingen afspreken. Dat betekent dat je een bredere basis hebt voor de plannen. Het is zeker niet de bedoeling van dit overleg dat men gezellig rond de tafel gaat zitten, waarna ieder weer zijn eigen agenda volgt", reageerde Van Beers.

,,Natuurlijk kan de gemeente uiteindelijk ja of nee zeggen tegen een plan, maar het is een goede zaak dat er sprake is van gedeelde verantwoordelijkheid. In het geval van gedegen adviezen, zul je met heel goede motieven moeten komen om die naast je neer te leggen."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Frank van Beers (geheel rechts) ontmoet medewerkers van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling. Van links naar rechts: Tijs B÷hm, gemeentesecretaris Jan Fraanje, Gonda Putman, Ruud Sipkema en hoofd Ruimtelijke Ontwikkeling Pim van den Crommenacker.

GEMEENTEWERF
Van Beers bezocht dinsdag 2 mei tijdens zijn tweede werkdag de overige gemeentelijke afdelingen, vergaderde met de leden van het college van B. en W. en nam aan het eind van de middag een kijkje bij de milieustraat en de gemeentewerf op bedrijventerrein Ladonk in Boxtel. Nadat hij alle afdelingen bezocht had, kon hij de balans opmaken van zijn eerste dagen als burgemeester van Boxtel.

,,Mijn algemene indruk is heel positief, bij mij overheerst het gevoel dat er goed gewerkt wordt binnen de gemeentelijke organisatie. Op alle afdelingen heb ik enthousiaste werknemers en afdelingshoofden ontmoet", aldus Van Beers. ,,Wat ik heel prettig vind is de rust in de organisatie en het feit dat er sprake is van een heel platte en overzichtelijke organisatiestructuur. Ik heb niks gemerkt van gejaagdheid of stress, maar van mensen die weten waar ze mee bezig zijn. Dat viel me ook op toen ik langs de afdelingen liep. Er wordt hard gewerkt, er is niemand die desinteresse uitstraalt."

Het was Van Beers' eigen keuze om binnen twee dagen alle afdelingen af te gaan en zoveel mogelijk medewerkers te ontmoeten. ,,Je ziet alle medewerkers even en hoewel ik misschien maar tien namen heb onthouden, vind ik dat heel belangrijk. Als ik volgende week een moeilijk probleem met iemand moet bespreken, vind ik het prettig als ik die betreffende persoon al eerder gesproken heb. Bovendien vind ik dat iedereen binnen de organisatie belangrijk is. We moeten het als college, gemeenteraad, ambtenaren Ún inwoners samen met elkaar doen."

De komende weken gaat Van Beers zich verder verdiepen in de gemeentelijke organisatie en de belangrijke dossiers. ,,Ik ben blij dat ik niet vanaf nul hoef te beginnen. Ik heb natuurlijk ervaring als burgemeester van Mill en Sint-Hubert en bepaalde processen zijn hetzelfde als in Boxtel. Dit is echter wel een veel grotere organisatie en daarom veel minder kwetsbaar dan een kleinere gemeente. Ik heb een heel goed gevoel overgehouden aan mijn eerste dagen hier en heb veel zin om aan de slag te gaan."

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Burgemeester Frank van Beers (links) is in gesprek met Wim van de Pasch van de gemeentewerf in Boxtel. Gemeentesecretaris Jan Fraanje (tweede van links), wethouder Wim van Erp en wijkco÷rdinator Frank Zoontjes luisteren mee.




4 mei 2006

Print deze pagina

Terug