BEROEMDE GEMONDSE KONINKLIJK ONDERSCHEIDEN

Groot complot voor ’ridder’ Sandra Reemer

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Onder een imponerende mediadrukte riddert burgemeester Jan Pommer van Sint-Michielsgestel presentatrice en zangeres Sandra Reemer.

In kasteel Maurick in Vught vertoefde vrijdag 28 april eindelijk weer eens een echte ridder. De Gemondse presentatrice en zangeres Sandra Reemer kreeg daar namelijk een lintje voor haar verdiensten als ambassadrice voor de Stichting Liliane Fonds en mediatrice van de Stichting Nationale Boomfeestdag.

. In de Van Lanschotzaal wordt Reemer opgewacht door tv-verslaggever Paul van Asseldonk van Omroep Brabant en diens cameraman Johann Kon. Zij hebben Reemer naar Vught gelokt met de smoes dat ze met haar, modeontwerper Addy van den Krommenacker en hoofdredacteur Henk Krol van de Gay Krant felicitatiegroeten op willen nemen voor koningin Beatrix, in het kader van Koninginnedag.

Reemer trapt met open ogen in de ’val’. Geroutineerd gaat ze aan een tafeltje zitten en wanneer de camera’s beginnen te snorren spreekt ze een welgemeend proficiat aan Beatrix. Ze concentreert zich daar zo zeer op, dat ze niet door heeft dat burgemeester Jan Pommer van Sint-Michielsgestel vanachter de schermen, die achterin de zaal staan opgesteld, komt aanlopen met de koninklijke onderscheiding in zijn hand. Pas wanneer achter Pommer ook een heel perscordon mee naar voren komt en haar familieleden zich vertonen kijkt Reemer op.

,,Wat gebeurt hier? Wat doen jullie hier allemaal?”, vraagt ze zich met gefronste wenkbrauwen af. ,,Ik zit helemaal te trillen”, vertelt ze, terwijl ze de burgemeester met vragende ogen aankijkt. Pommer haalt haar met een glimlach uit de zenuwen. ,,Ik heb iets voor je, Sandra.”

Vervolgens neemt de burgemeester haar mee naar de andere kant van de zaal, waar hij de vele verdiensten van de Gemondse trots opnoemt. Van Reemers carrière als presentatrice en zangeres tot haar werkzaamheden als ambassadrice van het Liliane Fonds en de Nationale Boomfeestdag. ,,Wie kent jou eigenlijk niet?”, vraagt Pommer zich af. ,,Je bent een vrouw die met veel energie, liefde en overtuiging al dit werk doet. Je hebt veel maatschappelijke verdiensten. Zo’n vrouw als jij verdient het om te worden geridderd in de Orde van Oranje Nassau.”

Met tranen in haar ogen kijkt Reemer de burgemeester aan. ,,Dat meen je niet!”, roept ze geëmotioneerd uit. ,,Het is toch niet meer dan normaal dat ik dit soort werkzaamheden doe?” Ze draait zich om naar haar familie. ,,Dus vandáár dat jullie hier zijn!”

ER INGETRAPT
Felle flitslichten vullen de zaal als de Gemondse de versierselen krijgt opgespeld. ,,Dit is een droom voor mij”, is het enige wat ridder Sandra Barbara Alexandra kan uitbrengen. ,,Mam, wat geweldig hè”, glimlacht ze naar haar moeder, die geëmotioneerd vanaf de zijkant van de zaal toekijkt.

Hoofdredacteur Krol van de Gay Krant en een van de bedenkers van het complot, ziet vanaf de zijkant vol trots hoe Reemer geniet van alle loftuitingen. ,,Ze verdient deze onderscheiding”, laat hij het publiek weten. ,,Ze zet zich hard in voor goede doelen. Ze is een vrouw die haar hart op de juiste plaats heeft.”

Ook Omroep Brabant-verslaggever Van Asseldonk blikt tevreden terug op de ’val’ die was opgezet. ,,Dit was een idee van onze radiopresentatrice Cindy de Koning”, vertelt hij. ,,Zij heeft Krol erbij gehaald. Samen hebben ze bedacht dat Sandra hier naartoe moest komen onder het mom dat we gelukwensen van bekende Brabanders gingen opnemen voor de majesteit. Toen ze aankwam hebben we haar aan een tafeltje onder een schilderij van koningin Beatrix gezet, in een echte interviewopstelling. En ze trapte er volledig in. Ze ging zo in het nepinterview op dat ze niet eens door had dat burgemeester Pommer kwam aanlopen met de onderscheiding. Ze bleef maar praten.”

Reemer zelf bevestigt die lezing. ,,Ik had tot op het laatste moment geen idee dat ik een onderscheiding kreeg”, blikt ze lachend terug. ,,En dat iedereen mee in het complot zat vond ik fantastisch! Ik had he-le-maal niets in de gaten, zelfs niet toen de burgemeester naast me stond. Ik dacht dat ik een praatje voor koningin Beatrix moest doen en dus concentreerde ik me alleen daar op.” Vervolgens werpt ze een trotse blik op haar lintje. ,,Ridder Sandra...”, mompelt ze. ,,Het dringt nog niet tot me door. Dit is niet zomaar een lintje, ik ben rídder. Poeh, het zal nog wel een paar weken duren voordat ik dit echt besef.”

GEDECOREERDEN
Naast Reemer kregen nog twee andere Gemondenaren een lintje: Leo van den Besselaar en Harrie van der Steen. Van den Besselaar werd benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau vanwege zijn vele activiteiten sinds 1973 als (hoofd)vendelier en deken-schrijver van het gilde Sint-Anthonius en Sint-Sebastiaan in Gemonde. Tevens ontving hij de onderscheiding voor zijn activiteiten als vrijwilliger bij het dorpshuis De Kei, het Oranjecomité en de avondvierdaagse in Gemonde.

Van der Steen werd lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn verdiensten als broedermeester van de processie naar Hakendover, als acoliet van de Sint-Lambertuskerk en als vrijwilliger bij de aanleg en het onderhoud van de tuin van een gehandicapte buurman. Verder was hij in het verleden actief als vrijwilliger in dorpshuis De Kei en als collectant voor het Fonds Verstandelijk Gehandicapten.

Ook Drewes van Kampen, woonachtig in Sint-Michielsgestel, werd onderscheiden als lid in de Orde van Oranje Nassau. Hij is sinds 1974 trainer van diverse groepen jongeren en ouderen van atletiekvereniging Marvel in Boxtel. Hij was de motivator bij het opzetten van sport overdag voor minderheden. Tevens ontving hij de onderscheiding voor zijn trainersactiviteiten voor de trimclub in zijn woonplaats.

In de gemeente Boxtel kregen Jack van Geel en Jan van de Wiel te horen dat zij zich voortaan ridder in de Orde van Oranje Nassau mogen noemen. Jan van Beers en Jo Custers kregen de onderscheiding als lid in dezelfde orde opgespeld. Van Geel en Van Beers zijn geboren Boxtelaren; Van de Wiel en Custers wonen al geruime tijd in Liempde.

Burgemeester Frans Ronnes van de gemeente Haaren heeft vrijdag 28 april acht koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Onder de gelukkigen waren twee inwoners van Esch, Toon Ruijs en Wim van der Pasch. Van der Pasch (64) en Ruijs (65) werden beide benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Sandra Reemer toont zich verguld met haar onderscheiding. Links en rechts delen haar vader en moeder ten overstaan van de pers in de feestvreugde. Ook burgemeester Pommer is trots op de bekendste inwoner van Gemonde.
4 mei 2006

Print deze pagina

Terug