CONCOURS HIPPIQUE IN HEMELVAARTSWEEKEINDE

Sint-Martinus klaar voor jubileumfeest

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Voorzitter Leo Hoogenboom van Sint-Martinus maakt zich op voor een tweedaags concours van de jubilerende paardensportvereniging.

De hippische sportvereniging Sint-Martinus bestaat 75 jaar en viert dit jubileum met een concours voor zowel paarden als pony's. De dressuur- en springwedstrijden worden gehouden op Hemelvaartsdag, donderdag 25 mei en zondag 28 mei op terrein aan de Loxvenseweg aan de rand van bedrijventerrein Ladonk.

,,Sint-Martinus heeft een naam hoog te houden als het gaat om de organisatie van concoursen. Toch was het een aantal jaren onmogelijk om wedstrijden te organiseren. Crises in de landbouw als gevolg van varkenspest en mond- en klauwzeer zorgden ervoor dat geen dieren getransporteerd mochten worden.

Twee jaar geleden trokken we de stoute schoenen aan en hielden we na zes jaar opnieuw een concours. Aanvankelijk was er binnen de club best wel wat scepsis, maar uiteindelijk was het zowel sportief als financieel een geslaagd evenement. Vandaar dat we nu nog groter uitpakken", vertelt Leo Hoogenboom. Hij is sinds elf jaar lid van Sint-Martinus en hanteert er nu vier jaar de voorzittershamer.

Net als in 2004 hebben grondeigenaren in Boxtel-West opnieuw belangeloos percelen ter beschikking gesteld waar het concours kan worden gehouden. ,,Twee jaar geleden was het een concours, waaraan alleen combinaties mochten meedoen die aangesloten bij de kring Oirschot. Nu mogen alle ruiters uit de regio Noord-Brabant zich inschrijven. We verwachten ruim 350 pony's en zo'n 400 paarden", meldt Hoogenboom.

De paardenliefhebbers komen tijdens het concours onder meer aan hun trekken doordat in de hoogste categorieën (Z1 en Z2) wordt gestreden om de prijzen. Bovendien ontbreekt ook de afdelingsdressuur met vier- en achttallen niet. Voorzitter Hoogenboom: ,,Uiteraard niet, zou ik zeggen. Want in deze rubriek heeft Sint-Martinus vaak successen geboekt."

Maar ook voor leken wordt het concours een spektakel. ,,We besteden extra aandacht aan leuke activiteiten voor het publiek. Zo worden twee springtuinen aangelegd waarin ook ruimte is voor zogeheten fun-categorieën. Het concours wordt zó ingericht dat niet alleen de kenners van de paardensport plezier aan de verrichtingen kunnen beleven."

MANEGE
De Boxtelse rijvereniging werd in 1931 opgericht. In 1964 ontstond de ponyclub Reambo met wie Sint-Martinus sinds 2000 één vereniging vormt. Van de circa 130 leden is iets minder dan de helft actief met de wedstrijdsport bezig. ,,Bij de pony's gaan zo'n 25 ruiters regelmatig op concours, bij de paarden ongeveer 30 ruiters. Die aantallen blijven de laatste jaren redelijk stabiel", weet de voorzitter van de jubilerende club.

,,Mensen kiezen heel bewust voor deze hobby. Het houden van paarden of pony's is best duur. Waar anderen drie keer per jaar op vakantie gaan, kiezen veel van onze leden ervoor heel hun ziel en zaligheid in de paardensport te steken. Ja, je moet er best wel wat voor laten om in de paardensport actief te zijn. Maar je krijgt er gelukkig ook veel voor terug. Het werken met dieren is heerlijk."

Dat de Boxtelse paardensport over een riante manege beschikt aan de Molenwijkseweg, is volgens voorzitter Hoogenboom een groot voordeel. Over de gesprekken die regelmatig in de politiek worden gevoerd om de manege te verplaatsen en zo voetbalclub ODC aan één sportpark op het Essche Heike te helpen, houdt de preses van Sint-Martinus zich op de vlakte. ,,Voor ons hoeft het niet. Als het voor het algemeen belang beter is, dan valt er echter te praten. Op voorwaarde dat wij er niet slechter van worden natuurlijk."

Binnenkort volgt in de papieren editie van deze krant het programma van het concours hippique dat Sint-Martinus organiseert.
4 mei 2006

Print deze pagina

Terug