THEATERSHOW IN LIEMPDE

Ridders en jonkvrouwen zwaaien Oversteek uit

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Met een riddershow van theatergroep Hilaria namen de kinderen van basisschool De Oversteek in Liempde dinsdag afscheid van hun oude schoolgebouw. Vrijdag 28 april verhuizen ze naar noodlokalen aan de Oude Dijk.

Op feestelijke wijze heeft basisschool De Oversteek uit Liempde dinsdag 25 april afscheid genomen van het oude schoolgebouw. Verkleed als ridders en jonkvrouwen kregen ze op het schoonplein een theatervoorstelling voorgeschoteld. Vrijdag 28 april verhuizen de leerlingen naar de tijdelijke vestiging aan de Oude Dijk, tot de nieuwbouw klaar is.

,,We hebben gekozen voor deze voorstelling van Hilaria omdat dit schoolgebouw dadelijk ook verleden tijd is. Daarbij komt dat het thema ridders, jonkvrouwen en prinsessen mooi aansluit op Koninginnedag”, vertelt organisator Caroline van der Veer.

In het zonnetje kiezen honderden kinderen een mooi plaatsje op het schoolplein. De meisjes dragen kleurige roze, zilveren en gouden glitterjurken en kroontjes of statige diademen. De jongens hebben zich voor deze gelegenheid massaal gehuld in ridderpakken, compleet met plastic helmen, zwaarden en degens. En ook enkele juffen en meesters hebben zich voor deze gelegenheid verkleed.

,,Het is een mooi gezicht met al die verklede kinderen. Deze dag voelt echt als een feestdag”, vertelt Van der Veer. De school betrekt de leerlingen nadrukkelijk bij de verhuizing. ,,Ze zijn door hun leerkrachten en via ouderinformatie op de hoogte gehouden van wat er gaat gebeuren en waarom. Dat is heel belangrijk voor hen.” De bovenbouw is het meest met de verhuizing bezig, weet Van der Veer. ,,Die kinderen helpen mee om alles in verhuisdozen in te pakken. Bij de kleinsten leeft het minder omdat er van de sloop nu nog niets te zien is.”

SCHILDKNAAP
De voorstelling draait om de ridders Marius en Rob. Zij nemen de kinderen mee terug in de tijd en vertellen hoe ridders vroeger leefden. Ze halen een roofvogelact uit, leren de kinderen vendelzwaaien en doen een echt riddergevecht na. Marieke Bosch (9) heeft een glansrol tijdens de show. Zij mag als jonkvrouw meedoen. Ze mag gezeten op een hoge troon het schouwspel aanzien, terwijl iedereen die ten tonele verschijnt verplicht is haar een hand of handkus te geven. Harm van Gils (11) doet dienst als schildknaap van ridder Marius. Behalve nare klusjes opknappen, zoals het opruimen van paardenpoep, helpt hij zijn ’meester’ zeer verdienslijk als die in moeilijkheden komt tijdens een gevecht met een gemene zwarte ridder.

Zwaaiend en slaand met een plastic knuppel verjaagt hij hoogstpersoonlijk de vijand. De kinderen uit zijn klas zien zijn verrichtingen vol bewondering en trots aan. ,,Harm, Harm!!”, moedigen ze hem luid schreeuwend aan. Ook de rest van de kinderen sluit zich daarbij aan. Meester Edwin van groep 8 valt daarentegen hoongelach ten deel. Hij is uitverkoren tot schildknaap van de zwarte ridder en dat valt niet in goede aarde bij zijn leerlingen.

Met een lange enthousiaste ereronde nemen Marieke en Harm afscheid van hun medeleerlingen. ,,Het was heel leuk om mee te doen”, lacht Harm. ,,Vooral dat ik de zwarte ridder met die knuppel mocht slaan vond ik grappig.” Ook Marieke heeft genoten. ,,Ik heb me lekker laten verwennen op de troon.” Het afscheid van het oude schoolgebouw doet hen niet veel, maar de verhuizing naar het nieuwe gebouw wél. Harm: ,,Dat is wel spannend. Ik ben benieuwd hoe dat eruit komt te zien.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: De ridders gaven op het schoolplein van De Oversteek een valkeniersshow. Ze lieten daarbij onder meer een nepvogel aan een touw over het jeugdige publiek scheren.
27 april 2006

Print deze pagina

Terug