NCRV-RADIO VIER DAGEN IN BOXTEL

Boxtelse kwesties onder een vergrootglas

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Verslaggever Nathan Plas van het NCRV-programma Plein Publiek praat met uitbaatster Francien Baaijens van boerderijterras De Jacobushof en boswachter Frans Kapteijns.

Radioverslaggever Nathan Plas heeft de wind mee in Boxtel. Als hij voor het NCRV-programma Plein Publiek een reportage maakt op de boerderij van John en Francien Baaijens aan de Middendreef in Lennisheuvel beginnen de anders zo rustige koeien spontaan te loeien. Een nieuwsitem over de verkeersoverlast in de Baroniestraat valt samen met een constante stroom ronkende auto's en zelfs een brullende tractor. ,,Denk aan het hoorspelgehalte!"

Vier dagen lang strijkt Plas deze week met zijn rode NCRV-autootje neer in Boxtel. Na bezoekjes aan boerderijterras De Jacobushof van Francien Baaijens en de woning van Jo en Lies Nas aan de Baroniestraat, besteedde de verslaggever van de rubriek 'De Straat' hedenochtend aandacht aan de commotie die is ontstaan rond het Smalwaterproject. Morgen, vrijdag 21 april staat Plas op de weekmarkt in de Hendrik Verheeslaan.

Amper een kwartier zendtijd heeft Plas om rechtstreeks op radio 747AM verslag te doen vanaf zijn standplaats. Elke week is hij ergens anders in Nederland, de geografische kaart van Nederland is de leidraad. ,,We zorgen dat we overal komen. Twee weken geleden zaten we in Enkhuizen, vorige week in Epse bij Deventer en nu in Boxtel. Volgende week ga ik naar Zeewolde dat zich voorbereidt op het bezoek van koningin Beatrix op 29 april."

MOK
Lokale kwesties voor het voetlicht brengen. Dat is een van de belangrijkste uitgangspunten van de korte rubriek die Plas verzorgt. Slechts gewapend met een zender, een microfoon en een lange telefoondraad doet hij verslag van hetgeen hij waarneemt. Ieder gesprek begint steevast met het uitdelen van koffie in een NCRV-mok. ,,In ruil voor koffie vertellen mensen hun verhaal", lacht Plas. ,,We maken een schets van het alledaagse leven en brengen zo de regio dichter bij de luisteraar. Het zijn vooral de kleinere berichten die leuk zijn om naar te luisteren."

Zo luchtig als het gesprek verloopt bij de Jacobushof, zo serieus is de toon als bewoners in huize Nas aan de Baroniestraat hun hart luchten over de aanhoudende verkeersoverlast. Jo Nas vertelt over zijn jarenlange strijd tegen de verkeershinder. Birgitte Dito doet indringend verslag van een dodelijk ongeval voor haar voordeur, vorig jaar november. Plas vraagt zich af waarom de gemeente niets doet. ,,Het ontbreekt de gemeente aan visie", klinkt het keihard. Verhuizen dan? ,,Dat is ook een probleem omdat we wonen op zwaar vervuilde grond. Onze huizen raak je aan de straatstenen niet kwijt", moppert buurtbewoner Wim van de Langenberg in de microfoon.

PARADIJSJE
In de Jacobushof overheerst de rust van het platteland. Terwijl John Baaijens de koeien voert en de stal veegt, vertelt Francien waarom ze liever geen boerin wilde worden en naar alternatieven zocht: bloemschikken en koffie schenken op een boerderijterras. Het bleek een gat in de markt. Boswachter Frans Kapteijns verhaalt over de natuurlijke kwaliteiten van Het Groene Woud. ,,De Jacobushof is ons paradijsje en we vinden het leuk om andere mensen ook daarvan te laten genieten", zegt Francien uitnodigend. De luisteraars zullen watertanden bij hetgeen verslaggever Plas vertelt over de omgeving. ,,Aan de ene kant kijk je door een raam naar de koeien in de stal, aan de andere kant zie je de bossen van de Kampina."

Plas bereidt de deelnemers aan zijn interviews voor op het radio-interview. Hij benadrukt dat zij het verhaal moeten vertellen. ,,Vertel me waarom het hier zo mooi is. Neem me mee naar buiten. Maak me enthousiast", zegt hij richting Francien. De bewoners van de Baroniestraat die stilletjes toeluisteren worden op het hart gedrukt toch vooral van zich te laten horen, al is het maar roeren in de kopjes koffie. ,,Denk aan het hoorspelgehalte van een radio-uitzending. Wees aanwezig en bemoei je met het gesprek."
20 april 2006

Print deze pagina

Terug