TRAINER EN SPELER LSV ZWAAR MISHANDELD

Voetbalduel in Lennisheuvel ontaart in massale vechtpartij

Het voetbalduel in de vijfde klasse K tussen LSV en LEW (Ligato Eindhoven West) is maandag 17 april in Lennisheuvel uitgelopen op een massale vechtpartij. LSV-trainer Ad van de Wiel en selectiespeler Gerben Timmers van de Lennisheuvelse formatie raakten gewond en moesten worden behandeld in een ziekenhuis. De KNVB neemt vrijdag een besluit over disciplinaire maatregelen tegen de Eindhovense vereniging LEW. LSV gaat volgens voorzitter Jo van Dijk overplaatsing aanvragen naar een andere vijfde klasse omdat de club de vele geweldsuitbarstingen beu is.

Voorzitter Van Dijk is geschokt door de gebeurtenissen in het sportpark aan de Mijlstraat. ,,Zoiets extreems heb ik in zes jaar voorzitterschap nog nooit meegemaakt. Het is een schande dat in een dorp als Lennisheuvel op een maandagmiddag zes politiewagens op een vechtpartij op het voetbalveld moeten afkomen." Van Dijk gaf gistermiddag aan dat het bestuur de KNVB officieel heeft geïnformeerd over de vechtpartij en haar lezing heeft gegeven. ,,Samen met het rapport van de scheidsrechter en de lezing van het LEW-bestuur zal de KNVB tot een oordeel komen", verwacht de voorzitter van LSV.

De politie moest op Tweede Paasdag met man en macht uitrukken toen in de slotfase van het voetbalduel alle stoppen doorsloegen en spelers en publiek elkaar te lijf gingen. Thuisploeg LSV was in de laatste minuten van de wedstrijd op een beslissende 3-1 voorsprong gekomen en ontnam LEW daarmee de kans op de tweede periodetitel.

Een handgemeen tussen twee spelers in de derde minuut van de blessuretijd mondde vervolgens uit in een massale vechtpartij, waarbij met name een speler van LEW volgens omstander ’helemaal door het lint’ ging. Deze speler was eerder in het duel al van het veld gestuurd nadat hij de scheidsrechter had beledigd met een reeks scheldwoorden. Volgens voorzitter Ad Bierens van LEW heeft deze speler zich in het verleden regelmatig schuldig gemaakt aan geweld op het voetbalveld. ,,Bij de jeugd speelde hij een hele grote Bram en we hoopten dat het beter met hem zou gaan als hij bij de senioren zou spelen. Helaas heeft die aanpak niet gewerkt en is het weer misgegaan.”

RAKE KLAPPEN
Volgens de politie leidde de ruzie tot een vechtpartij waarbij tal van spelers en toeschouwers betrokken raakten. De scheidsrechter, die tevergeefs poogde de ruzie te sussen, kreeg enkele rake klappen en overweegt te stoppen met zijn werkzaamheden als arbiter. ,,Onze bestuursleden zijn het veld opgerend om de scheidsrechter in bescherming te nemen. Maar we konden niet voorkomen dat hij werd geslagen", zegt LSV-voorzitter Van Dijk. Ook bestuursleden van LEW trachtten de vechtpartij te stoppen, maar slaagden daar niet in. ,,Je staat machteloos als zoiets escaleert”, verzucht LEW-preses Bierens.

Bierens bood na afloop van de knokpartij zijn verontschuldigingen aan aan het bestuur van thuisclub LSV. ,,Dit is diep triest.” De clubleiding van LSV benadrukte deze week dat zowel het bestuur als de begeleiders van LEW alles gedaan hebben om de ruzie te stoppen. ,,Dit geweld hoort beslist niet thuis op een voetbalveld", reageert LSV-voorzitter Van Dijk. Hij geeft aan dat hij direct zou opstappen als een soortgelijk incident zou worden veroorzaakt door een van zijn spelers. ,,Als bestuurslid offer je heel veel uren pro deo op voor het voetbal. Dat doe je met veel plezier. Maar als het zo moet, is de lol er snel van af."

LSV-trainer Van de Wiel raakte bij de vechtpartij gewond en moest zich laten behandelen in een ziekenhuis. Hij heeft een lichte hersenschudding omdat hij werd gevloerd met een karatetrap. Ook heeft hij een paar hechtingen en een aantal blauwe plekken opgelopen. Hulptrainer Dick van Mourik nam deze week de trainingen over, maar het LSV-bestuur verwacht dat Van de Wiel zondag weer op de bank zit als LSV tegen Nederwetten speelt. Speler Gerben Timmers raakte eveneens gewond, hij liep een ontwrichte schouder op. Aanvankelijk leek het te gaan om een gebroken schouder. ,,Onze verzorger heeft de trainer bijgestaan toen hij flauw dreigde te vallen”, blikt LEW-voorzitter Bierens terug. Hij benadrukt dat de club zich distantieert van het gedrag van de vechtersbazen. ,,Veel spelers vinden het heel erg dat dit is gebeurd.”

Of het bestuur van LEW disciplinaire maatregelen neemt tegen de spelers die zich schuldig hebben gemaakt aan het geweld, wilde Bierens deze week nog niet zeggen. ,,De KNVB heeft de zaak in onderzoek en dat oordeel willen we afwachten. Het lijkt me duidelijk dat we gestraft zullen worden.” Daarnaast wil de voorzitter van de Eindhovense club afwachten met welke maatregelen politie en justitie op de proppen komen. ,,Twee van onze spelers zitten momenteel nog vast dus ik kan en wil niet op de zaken vooruitlopen. Het bestuur komt deze week in elk geval in spoedberaad bijeen en daarbij worden ook de trainer en de aanvoerder nauw betrokken. Dit mag nooit meer gebeuren. Als bestuur begrijpen we elkaar in elk geval heel goed en zullen we één lijn trekken.”

MES
Enkele getuigen zagen volgens de politie dat bij de vechtpartij een mes werd gebruikt. Op aanwijzigen van omstanders kon de politie een 19-jarige speler van LEW aanhouden die met het mes gedreigd zou hebben. Ook een 24-jarige speler van de gasten uit Eindhoven werd aangehouden vanwege zijn betrokkenheid bij de vechtpartij. De twee mannen zijn voor verder onderzoek ingesloten. De politie sluit niet uit dat de komende dagen meer aanhoudingen worden verricht.

Voorzitter Bierens van LEW geeft toe dat zijn vereniging wel eens vaker bij ongeregeldheden betrokken is geweest. In het gastenboek van LSV op internet circuleren berichten dat een duel tussen LEW en DVS tweemaal moest worden gestaakt. Maar ook vijf andere wedstrijden met andere teams werden in de vijfde klasse K gestaakt. Na afloop van de wedstrijd Tivoli-LSV moest de selectie vluchten voor supportersgeweld, zo meldt een anonieme bron in het gastenboek. ,,Het klopt dat het er in deze klasse heel fysiek aan toegaat”, stelt de voorzitter van LEW. ,,Dat heeft te maken met het niveau waarop gespeeld wordt. Als het niveau hoger wordt, neemt de hardheid af. Omdat het soms zo hard gaat, pakt het helaas wel eens anders uit dan je graag zou zien.” Dat LEW zich vaker bezondigt aan geweld ontkent Bierens. ,,Gelukkig heb ik nooit eerder met zes agenten aan een tafel moeten zitten.”

LSV-voorzitter Van Dijk stelt klip en klaar dat in de vijfde klasse K verschillende verenigingen spelen die 'een slechte naam' hebben. ,,Telkens weer zijn er akkefietjes en dat zijn we zat." Van Dijk vult aan dat LSV indertijd protest heeft aangetekend toen de KNVB de club uit Lennisheuvel indeelde in deze klasse. ,,Om die reden gaan we nu opnieuw een verzoek indienen om overgeplaatst te worden."
20 april 2006

Print deze pagina

Terug