CLINIC STIMULEERT JONGEREN OM TE GAAN SPORTEN

Tennissers bloeien op bij Paul Haarhuis

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ex-proftennisser Paul Haarhuis staat op het punt om, gezeten in een rolstoel, de bal te serveren. De Liempdse toprolstoeltennisser Bas van Erp wacht af.

De Markt in Boxtel deed vrijdag 14 april dienst als tennisveld. Ex-proftennisser Paul Haarhuis gaf daar, in het kader van de Brabantse City Tennis Tour, een clinic. Het evenement werd georganiseerd door de gemeente Boxtel, Eltingh Haarhuis Tennis Events & Sportevents en Sportservice Noord-Brabant.

Wethouder Anton van Aert opent de tennisclinic. Hij heet samen met Paul Haarhuis en de Liempdse toprolstoeltennisser Bas van Erp het publiek welkom. ,,Deze clinic maakt onderdeel uit van de breedtesportimpuls”, vertelt hij. Het is onze bedoeling om op deze manier jongeren die niet sporten wel daartoe aan te zetten.” Vervolgens speelt Van Aert een demonstratieduel tegen Van Erp en Haarhuis, die zich voor dit partijtje beide in een rolstoel voorbewegen.

Met een grote glimlach treedt Van Aert het ervaren tennisduo tegemoet, maar enkele seconden later moet hij dat bekopen en staat er een 4-0 tussenstand op het scorebord. Met fraai servicevolleyspel slaagt de wethouder er nog knap in twee punten te redden, maar op de vervolgens onmogelijke returns en lobjes van Haarhuis is hij kansloos, waardoor de miniwedstrijd in 7-2 eindigt. ,,Ze hebben me behoorlijk laten zweten. Maar de uitslag is terecht, ik was kansloos” zucht Van Aert na afloop langs de kant. ,,Maar”, zo relativeert hij, ,,deze openingsact was niet het doel van deze clinic. Het gaat erom de jeugd meer in sport te interesseren. Dat zoveel jongelui op dit evenement af zijn gekomen geeft het succes aan.”

Daarna betreden vijftig kinderen de baan om van Haarhuis de basistechnieken van het spelletje onder de knie te krijgen. Bas van Erp heeft intussen al plaatsgenomen op het terras, om vanaf daar met een kop koffie de verrichtingen van de Boxtelse jeugd gade te slaan. ,,Ik was alleen uitgenodigd voor de opening”, vertelt de Liempdenaar. ,,Dat wilde ik graag doen. Ik vond dit hartstikke leuk. Vooral het partijtje tegen de wethouder”, grinnikt hij met pretoogjes. ,,En zo kan ik de kinderen laten zien dat er naast valide tennis nog meer bestaat.”

Met hemzelf gaat het, na een lange ziekteperiode, weer goed. ,,Ik ben weer één tot twee keer per week aan het trainen en 25 april doe ik mee aan het rolstoeltenniswereldkampioenschap voor landenteams. Volgens de bondscoach kan ik het inmiddels weer aan. En ik vind het een eer om voor mijn land uit te komen.”

FOREHAND
Haarhuis traint ondertussen de returns met de kinderen. Zijn kennersoog ziet alles. ,,Je beweegt te veel met je hand”, wijst hij naar een enthousiast jongetje die de bal niet goed raakt. En een meisje krijgt de tip dat ze een langere slagbeweging moet maken. ,,Jullie willen allemaal te hard slaan. Je racket moet verder naar achteren voordat je slaat. Je arm moet van laag naar hoog.” Vervolgens legt hij ook de basisbegrippen forehand en backhand aan de Boxtelse jeugd uit. Dat blijkt nodig ook, want op zijn vraag wie weet wat die woorden betekenen steekt bijna iedereen van het groepje de hand op. ,,Als je met je forehand slaat, sta je rechts op je standbeen en moet je links instappen”, legt de ex-prof uit. ,,Als je linkshandig bent doe je dit precies andersom.”

Vier collega’s van Haarhuis zijn op vier andere velden actief, waar ze weer andere aspecten van het tennis trainen met de Boxtelse jeugd, zoals het dubbelspel en returns aan het net. Lente van Pinxteren (9) en Esmee Meijs (10) kijken vanaf de kant toe naar het speelveld, met hun racket in hun hand. Zij nemen aan de tweede sessie deel. ,,Ik vind het wel spannend om mee te doen”, vertelt Esmee. Ze speelt sinds anderhalf jaar bij De Peppelieren in Liempde. ,,Toen mijn moeder me vertelde dat we hier op de Markt konden tennissen tegen Haarhuis vonden we dat meteen een goed idee.”

VOETENWERK
Twee banen verderop oefent Sander van Esch (12) het dubbelspel. Dat blijkt nog niet eenvoudig. ,,Ik heb twee maanden op tennis gezeten”, vertelt hij. ,,Ik doe vandaag gewoon mee voor de leukigheid.” De komst van Paul Haarhuis was voor hem de reden om naar de Markt te komen. ,,Hij is heel erg beroemd”, legt hij uit. ,,Daarnaast kan hij verrekkes goed tennissen en geeft hele goede tips.”

De zussen Laura (14) en Fleur (12) Doornekamp tennissen al langer. Laura is zeven jaar actief bij De Peppelieren, haar zus vier jaar. ,,Ook wij zijn uit nieuwsgierigheid naar Paul Haarhuis gekomen”, legt Laura uit. ,,Hij was een goede tennisser en is nog steeds heel goed.” ,,Hij stond op de wereldranglijst van het dubbelspel eerste”, verduidelijkt Fleur. ,,Dat maakt het leuk om het tegen hem op te nemen.” Laura heeft geen nieuwe dingen van Haarhuis geleerd. Haar zus wel. ,,Ik moest van hem vooral goed letten op het in de bal stappen en mijn voetenwerk.”

Haarhuis kijkt tevreden terug op de clinic in Boxtel. ,,Het ging goed”, vertelt hij terwijl hij een tiental handtekeningen uitdeelt. ,,Er zit zeker wel wat talent onder de Boxtelaren”, meent Haarhuis. ,,Maar dan moeten we wel blijven oefenen. Daar gaat het om.”

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Ex-proftennisser Paul Haarhuis doceert de Boxtelse jeugd de fijne kneepjes van het tennisspel. De kinderen luisteren en kijken geïnteresseerd toe.
20 april 2006

Print deze pagina

Terug