GLOBAL GREEN ONTKENT ZWENDEL MET TEAKBOMEN

’Aandeelhouders zijn niets van hun
geld kwijt’

© 2005 - Brabants Centrum

OP DE FOTO: Het Boxtelse teakhoutbedrijf Global Green is in opspraak geraakt.

Global Green is in opspraak geraakt. Dagblad De Telegraaf meldde dinsdag 18 april dat het ’hoogst onzeker is dat mensen die geld belegd hebben in het Boxtelse teakhoutbedrijf ooit nog een euro van hun ingezette vermogen zullen terugzien’. Global Green ontkent dat ten stelligste. ,,Alles gaat gewoon door, zoals alles altijd is doorgegaan”, aldus woordvoerster Evelien Kessels.

Volgens De Telegraaf heeft de ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam op aandrang van de Ghanese aandeelhouder Osei Bonsu van Global Green sinds november 2005 onderzoek gedaan naar het verkoopkantoor in Boxtel en zijn inmiddels ook de FIOD/ECD en toezichthouder EFM ingeschakeld. Advocaat Arjen Paardekooper van Bonsu zegt in de krant dat zijn cliënt ’het sterke vermoeden heeft dat er sprake is van grootschalige fraude’. Bonsu heeft volgens Paardekooper ’sterke aanwijzingen dat percelen teakbomen van de plantages in Ghana ’dubbel’ zijn verkocht aan Nederlandse particulieren en dat de opbrengst in eigen zak is gestoken’.

Naast een ’volstrekt ontoereikende administratie’ zou Global Green volgens De Telegraaf nagelaten hebben opening van zaken te geven in de geldstromen en zou directeur John von Berg zich uit hebben laten schrijven uit het register van de Kamer van Koophandel en geëmigreerd zijn naar Ghana. De Telegraaf schrijft verder dat er volgens de Ghanese aandeelhouder geen duidelijkheid is over de hoogte van het geďnvesteerde bedrag en dat Von Berg het personeel van de plantage inmiddels heeft ontslagen.

SCHURK
Bij de rechtbank Den Haag is vorige week de faillissementsaanvraag van het verkoopkantoor van het beleggingsfonds behandeld. ,,Maar die faillissementsaanvraag is afgewezen” vertelt woordvoerster Evelien Kessels van Global Green. ,,Logisch, want Bonsu had geen poot om op te staan. Maar dát staat niet in De Telegraaf.”

De Boxtelse zakenman Von Berg is 25 jaar geleden met de Ghanees in zee gegaan, vertelt de woordvoerster. ,,Bonsu had een klein scheepvaartbedrijf en vervoerde hout voor Von Berg. Zodoende kende hij hem. Hij leek betrouwbaar. Daarom benaderde Von Berg hem als participant, want als buitenlander kon je geen grond in Ghana verweven zonder participant. En Bonsu had interesse én geld.” Nu merkt het bedrijf volgens haar pas de echte bedoeling van Bonsu. ,,Hij is een schurk. Hij bleek in Ghana al vaker veroordeeld voor oplichtingspraktijken. Hij wil de revenuen van ons bedrijf in eigen zak steken en Von Berg weg krijgen. Maar dat lukt niet, want Von Berg staat op goede voet met de Ghanese regering.”

Het klopt dat Von Berg is uitgeschreven uit de Nederlandse Kamer van Koophandel en dat hij inmiddels de Ghanese nationaliteit verworven, vertelt Kessels. Maar daar zit een logische reden achter. ,,Op deze manier kan hij zich distantiëren van het Nederlandse gebeuren en kan hij de zaak veilig stellen”, legt ze uit. ,,Hij heeft nu een huis gebouwd vlakbij de plantage. In Ghana zit namelijk de hoofdvestiging van Global Green. Hier in Boxtel hebben we slechts een kantoortje.”

,,De aandeelhouders zijn helemaal niets van hun geld kwijt”, beklemtoont Kessels. ,,Alles is er nog.” Het klopt wel dat er mensen op de plantage ontslagen zijn. ,,Dat waren werknemers die zich hadden laten omkopen door Bonsu. Met hen en Bonsu zijn we helemaal gebrouilleerd.” Global Green is van plan haar klanten een brief te sturen waarin de juiste gang van zaken staat en wat er precies aan de hand is geweest. ,,Alles gaat gewoon door, zoals alles altijd is doorgegaan.”
20 april 2006

Print deze pagina

Terug